|

Messi'ye 'Panama' şoku

Barcelona’nın yıldızı Arjantinli oyuncu Lionel Messi’nin de içinde bulunduğu pek çok futbolcunun off-shore şirketi olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
09:24 - 4/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:29 - 4/04/2016 Pazartesi
Diğer

Dünyanın önde gelen off-shore hizmetler firması Panama merkezli'Mossack Fonseca'ya ait 2.6 terabayt hacmindeki dosya, uluslararası firmanın 40 yıldır müşterilere kara para aklama, yaptırımların arkasından dolaşma, mal varlıklarını saklama ve vergi kaçırmada nasıl hizmet sunulduğunu gösteriyor.



Dünyanın gizliliğe önem veren firmalarından Mossack Fonseca'nın müşterileri arasında eski UEFA başkanı Michel Platini ve Messi'nin yanısıra Brezilya, Uruguay, İngiltere, Sırbistan, Hollanda, İsveç ve Türkiye'de oynamış pek çok futbolcunun da olduğu belirtiliyor.



Vergi kaçırdıkları mahkemece ispat edilen ve para cezası alan Lionel Messi ve babası Jorge Messi'nin de Mossack Fonseca aracılığıyla Panama'da Mega Star Enterprises ismiyle bir off-shore şirketi 2013'te kurdukları ve o dönemden bu yana aktif olarak şirketi kullandıkları ortaya çıktı.




Rüşvet operasyonuyla gündemdeydi

FIFA tarafından futbol aktivitelerinden men edilen Platini'nin de Panama'da 2007 yılında bir offshore şirketi kurduğu ve hesabında sık sık mali hareketleri olduğu belirtildi.



FIFA son yıllarda CIA tarafından başlatılan rüşvet operasyonuyla gündemdeydi. Platini de FIFA'dan 2011 yılında aldığı 2 milyon dolarlık şüphe çeken ücret nedeniyle ceza almıştı.



Ayrıca, Premier Lig'de Leicester forması giyen Leonardo Ulloa ve eski Manchester United ve Real Madrid oyuncusu Gabiel Ivan Heinze'nin de Panama'da offshore şirketi bulunduğu ortaya çıktı.



#Futbol
#Messi
8 yıl önce