|

Milli futbolcuların asker selamı Avrupa'yı rahatsız etti: "Soruşturma tamamen politik"

A Milli Takım futbolcularımız, Arnavutluk ve Fransa ile oynadıkları maçlarda attıkları gollerin ardından asker selamı vererek sevindi. Bu sevinç gösterisi Avrupa medyasında tepkiyle karşılanırken Almanya ve Fransa'nın baskısıyla UEFA tarafından soruşturma açıldı. Peki UEFA bu soruşturma sonucunda Türkiye'ye ceza verebilir mi? Merak edilen bu soruyu Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran ile konuştuk.

Mustafa Göksel
08:10 - 16/10/2019 Çarşamba
Güncelleme: 10:04 - 16/10/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fransız yayıncı, A Milli futbolcularımızın Paris deplasmanında attığı golden sonra yaptığı asker selamını ekrana getirmemişti.
Fransız yayıncı, A Milli futbolcularımızın Paris deplasmanında attığı golden sonra yaptığı asker selamını ekrana getirmemişti.

A Milli Takım futbolcularının gol sevinçlerinde asker selamı vermesi Avrupa'yı rahatsız etti. Fransa ve Almanya yaptıkları lobi faaliyetleriyle konuyu soruşturma açılmasına kadar götürdü. Peki bu konu sebebiyle Türkiye'ye bir ceza çıkabilir mi? Hukuk bu konuda ne söylüyor? Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, yenisafak.com Spor Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Bunun hukukta hiçbir karşılığı yok, konu tamamen Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yaptığı operasyona ilişkin bir politika. Buradan hukuki bir yaptırım çıkmaması gerekir, çıkarsa siyasidir" ifadelerini kullandı.

"Asker selamı uluslararası bir selamdır"
  • "Belirli bir ideolojiye veya siyasi görüşün eylem ve davranışlarında bulunmak men edilme cezası getirir. Hitler selamı ya da Apartheid (Güney Afrika'da) selamı veya ırkçılık simgesi herhangi bir eylemde bulunmak, işaret göstermek ceza getirebilir. Asker selamına baktığımızda siyasi, politik, ideolojik görüşün simgesi olan bir işaret değil. Bugün bütün uluslarası askeri okullarda, ordularda askerlerin karşılaştıklarında birbirlerine verdikleri selamdır. Uluslararası bir selamdır. Belirli bir ülkeye, belirli bir askeri yapıya ya da belirli bir ideolojye mal edilecek bir işaret türü değil."



"Politik bir manevra yapılıyor"
  • "Politik bir manevra yapıldığını düşünüyorum. Soruşturmadan olumsuz bir karara varırlarsa zaten kendileri siyasi bir tavır koymuş olacaklar. Hukuki bir sonuca varacağını düşünüyorum. Asker selamı belli bir ülkeye mal edilemez. Şenol Güneş'e sorulan soruların hepsi ideolojikti. Futbol hocasına futbolla ilgili sorular gelmesi gerekirken soruların tamamına yakını Barış Pınarı Harekatı'na yönelikti."

"Avrupa'da oynayan Türk futbolculara tazminat davası açmalarını öneriyorum"
  • "Asker selamı verdikleri yada Mehmetçik için destek mesajı paylaştığı için kulüplerinden baskı gören olumsuzluk yaşayan Türk futbolculara iyi bir avukat üzerinden tazminat davaları açmalarını öneriyorum. Enver Cenk Şahin'in durumunun izahı yok. Hukukta bir karşılığı yok. Kanuna, ahlaka ve toplumsal etik kurallarına aykırı davranışlarda bulunanların sözleşmesini feshedebilirsiniz. Siz futbolcuların sözleşmesini neye istinaden feshediyorsunuz!"
Enver Cenk Şahin'in başına ne gelmişti?

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla yürütülen 'Barış Pınarı Harekatı'na destek paylaşımı yapan Enver Cenk Şahin, kulübü Saint Pauli tarafından uyarılmış ve paylaşımını silmesi istenmişti. 25 yaşındaki futbolcu bu konuda kulübüne rest çekince kadro dışı kalmış ve Türkiye'ye dönmüştü.


#Arnavutluk
#Fransa
#Türkiye
#UEFA
4 yıl önce
default-profile-img