|

Apple yeni iPhone'ları tanıttı

Apple yeni cihazları iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR ve Apple Watch Series 4'ü tanıttı. Geçtiğimiz yıllara göre sönük geçen etkinlikte tanıtılan cihazlar oldukça yüksek fiyatlarıyla dikkati çekti. iOS 12 güncellemesi 17 Eylül'de kullanıma sunacak.

Mustafa Kalkan
19:45 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 22:44 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Apple, bu yıl düzenleyeceği etkinliğe Gather Round ismini verdi. Etkinliğin logosu şirketin yeni merkezinin tasarımına benziyor.
Apple, bu yıl düzenleyeceği etkinliğe Gather Round ismini verdi. Etkinliğin logosu şirketin yeni merkezinin tasarımına benziyor.

Apple yeni iPhone modellerini tanıttı. Beklendiği gibi iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR modellerinde büyük yenilikler olmadı.

Geçtiğimiz yıl tanıttığı iPhone X'in 1.000 dolarlık fiyatıyla dünya genelinde büyük eleştiriler alan Apple bu fiyat politikasından vazgeçmedi.

Yeni modelleriyle ‘sürpriz’ yapmaktan çok uzak kalan Apple, daha önce internete sızan şekillerde telefon modelleri tanıttı.

iOS 12, tvOS, watchOS ve macOS Mojave güncellemeleri önümüzdeki haftalarda kullanıma sunulacak.



iPhone XS ve iPhone XS Max


iPhone X’in sektörü değiştirdiğini söyleyen Tim Cook dünyanın bir numaralı telefon üreticisi olduklarını söylüyor ancak Huawei’nin gerçekleştirdiği inovasyonlar bu konuyu tartışmalı bir hale getiriyor.

iPhone XS’in tanıtımı için sahneye Phil Schiller çıktı. iPhone XS ve iPhone XS Max paslanmaz çelik kasayla gelecek. Tasarım anlamında derinlikli bir yapıya sahip olan cihazlarda yüksek çözünürlüklü OLED ekranlar kullanılıyor. FaceID’nin iPhone X’e göre çok daha sağlıklı olarak çalışacağından bahsediliyor.

iPhone XS Max’in şimdiye kadar ki en büyük ekranlı iPhone modeli olduğunu belirtiyor. Huawei’nin geçen hafta tanıttığı 7 nanometrelik yonga teknolojisi A12 Bionic işlemcisinde de bulunuyor. A12 Bionic işlemcisi üzerinde 6.9 milyar transistör barındırıyor. Geçtiğimiz yıl tanıtılan A11 işlemcisinden 15 kat daha hızlı olduğu belirtiliyor. Aslına bakılırsa her sene gelen bu kadar hızlanmaya rağmen hala hıza ihtiyaç duyulması biraz garip. Sonuçta geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone X ile hıza yetişemeyeceğimizi Apple söylemişti.

Her iki cihaz da 512 GB’a kadar depolama alanı sunacak. iPhone XS ve iPhone XS Max modellerinde stereo ses sistemleri kullanılmış. Şimdiye kadar etkinliğin bir S modeli tanıtımı tadında geçtiğini söyleyebiliriz.

Kameradan bahsetmek için sahneye tekrar Phil Schiller çıktı. 12 MP geniş kamera ve 12 MP tele kameradan oluşan çift arka kamera bulunuyor. Geniş kamerada bulunan sensörler f/1.8 diyafram değerine sahip, tele lens f/2.4 ve gerçek tonlu flaş kullanılmış. Arka kameralar Neural Engine ile beraber daha iyi portre modu çekimleri yapabileceği belirtildi. Cihazın ön kamerası 7 MP, f/2.2 değerleriyle gelecek. Smart HDR geçen sene tanıtılan HDR’ın yerini alıyor.

iPhone XR

6.1 inçlik LCD ekranlı iPhone XR, 1792x828 çözünürlük sunuyor. iPhone XR’daki ‘R’ remedial sözünün kısaltması. Renk seçenekleri beyaz, siyah, mavi, coral ve sarı olarak karşımıza çıkıyor. iPhone 8 Plus’tan büyük ekrana sahip ancak yeni tasarım sayesinde daha küçük bir gövdede yer alıyor.

Diğer modellere nazaran daha uygun fiyatlı olacağı belirtilen LCD ekranlı iPhone XR’da 3D touch özelliği devre dışı bırakılmış. iPhone X’te kullanılan TrueDepth özelliği bu cihazda da bulunuyor.

İşlemci kısmında XS ve XS Max’ta bulunan A12 Bionic yongası bulunuyor. Arka kamerası 12 MP ve tek kamera. Fotoğraf çektikten sonra derinliği değiştirebilme özelliği bulunuyor. iPhone 8 Plus’tan 90 dakika daha uzun pil ömrüne sahip. Tüm bu özellikler piyasadaki muadillerine oranla sanki biraz sönük kalmış gibi görünüyor.

  • Fiyatlar
  • iPhone XS – 999 dolar
  • iPhone XS Max – 1099 dolar
  • iPhone XR – 749 dolar
  • Apple Watch Series 4 LTE - 499 dolar

Yeni işletim sistemi güncellemeleri şöyle gerçekleşecek; iOS 12, HomePod ve tvOS 17 Eylül’de, macOS Mojave 24 Eylül’de yayınlanacak.


#Apple
#iPhone
#iphone XS
#iPhone XS Plus
6 yıl önce