|
Türkiye"de din özgürlüğü

ABD Dışişleri Bakanlığının 1 Temmuz 2008-30 Haziran 2009 tarihlerini kapsayan raporunda, dini özgürlükler alanında “kayda değer ihlallerin” görüldüğü ülkeler arasında Türkiye de var. Raporun Türkiye bölümünde, “anayasanın din özgürlüğünü öngördüğü, diğer yasa ve siyasetlerin de dinin genelde serbestçe uygulanmasına katkı sağladığı, ancak ''laik devleti'' koruma gerekçesiyle, İslami ve diğer dini gruplara sınırlamalar getirildiği, devlet kuruluşları ve üniversitelerde İslami ifadeye önemli kısıtlamaların devam ettiği belirtiliyor. Raporda, kamu binaları ve üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağı ve AK Parti''ye açılan kapatma davasına da yer veriliyor.

Vaktiyle Demirel ve benzerleri, dini kısıtlamalardan şikayet edildikçe “İslam''ın en iyi yaşandığı ülke Türkiye''dir, camiler açık, beş vakit ezanlar okunuyor…” der, şikayetin yersiz olduğunu iddia ederlerdi. Bunun yanında bir de “Mevcut hak ve özgürlükler de fazla, bunların sonu şeriat düzeninin gelmesidir, okullardan din dersleri kaldırılmalı, İmam Hatip okulları kapatılmalı, namaz kılan, başını örten, içki kullanmayan kimseler devlet dairelerinde görev almamalı…” diyenler vardı, hala da bunlar var. Ama gel gör ki, elin ABD''si ve başkaları, bugünün dünyasında, hak ve özgürlükler standardında ülkemizin hala gerilerde bulunduğunu tespit ve ilan ediyor.

Laik-demokrat bir ülkede din özgürlüğünün varlığı ve tamamlığı artık ezanla, namazla, belli yaşlardan sonra çocukların din dersi almalarına izin vermekle ölçülmüyor; şimdi ölçü “şiddete başvurmadıkça, başkalarının hak ve özgürlüklerine zarar vermedikçe her dindarın “inanma, ibadet, ayin, eğitim ve öğretim, yayma, örgütlenme” bakımından serbest olup olmadığıdır.

Türkiye''de:

Toplu bulunulan yerlerde isteyenin namaz kılma imkanı ya yoktur veya zahmetlidir.

Tarikatlar yasaktır. Müminler bir yerde toplanıp “tarikat usulüne göre” zikir yapsalar takibata uğrarlar.

Din eğitim ve öğretimi devletin tekelindedir; din eğitimi veren özel okul açılamaz. Devletin okullarında dinin emir ve yasaklarına riayet ederek okumak mümkün değildir.

Dini yaymak için faaliyet göstermenin önünde engeller vardır.

Dini dernek kurmak yasaktır.

Şu halde Türkiye''de, laik-demokratik devletlerde var olan ölçüde din özgürlüğü yoktur.

Rapor doğru, fakat eksik söylemiştir.

14 yıl önce
Türkiye"de din özgürlüğü
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti