Ortak var, ortak var

Hüseyin Likoğlu
Hüseyin LikoğluYeni Şafak Gazete Yazarı
03:31, 21/03/2022, Pazartesi • Yeni Şafak Haber Merkezi
Ortak var, ortak var

Eski Başbakan Tansu Çiller’in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve 28 Şubat ile ilgili çıkışı birilerini çok fena rahatsız etmiş. Çiller’in bu çıkışını “Yeni bir parti kurup, Cumhur İttifakı’nı destekleyecek” şeklinde yoranlar oldu.

Tansu Çiller yeni parti kurar mı, kurarsa başarılı olur mu, yeni partiye ihtiyaç var mı? Bütün bu soruların cevabını şimdiden bilmek mümkün değil. Ama bildiğim bir şey var: Tansu Çiller’in 1996’da Necmettin Erbakan ile hükümet kurmasını hâlâ sindiremeyenler var.

Evet, Tansu Çiller’i, Erbakan’ın Başbakanlığı'na evet dediği için sevmediğinizi biliyoruz. 15 Temmuz darbe ve işgal girişimi esnasında darbe karşısında dimdik duran Tayyip Erdoğan’a destek verdiği için sevmediğinizi de biliyoruz.

Tamam, Tansu Çiller’in, koalisyonlar ve hükümet sistemleriyle ilgili son zamanlarda yaptığı açıklamalar sizi zora soktu, biliyoruz. Tam 6’lı masayı kurduğunuz, “Parlamenter Sistem çok iyi” goygoyu yapmaya başladığınız dönemde Türkiye’de koalisyonlarda uzun süre görev yapan eski bir Başbakan'ın çıkıp, savunduğunuz sistemin aslında ne kadar kötü olduğunu söylemesi sinirlerinizi çok bozdu.

Çiller’e çamur atmak için haklı sebepleriniz var; tamam. Ama bunu yaparken lütfen hangi dönemi baz aldığınıza dikkat edin. Evet, Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde Türkiye zor günlerden geçti. Fakat Tansu Hanım o talihsiz dönemleri yaşarken, ortağı SHP-CHP idi. Tansu Çiller’in Erbakan ile ortaklığı döneminden niye olumsuz örnekler vermiyorsunuz. Çünkü ortak var, ortak var.

Ha… Bir de Çiller döneminde SSK’nın ne kadar berbat olduğuna ilişkin örnek verenler var. Bu da çok tuhaf. Çünkü söz konusu dönemde Çalışma Bakanı Mehmet Moğultay, SSK Genel Müdürü de Kemal Kılıçdaroğlu idi.

Bir masaya bir de yasaya

CHP’nin başını çektiği muhalefet bloku 28 Şubat’ta beklenen açıklamasını yaptı. Bilmediğimiz bir şey söylemediler. 27 Mayıs darbesiyle Türkiye’de kurulan parlamenter sistemin tıpkısının aynısını vadettiler. Bir tek fark var; 27 Mayısçılar iki meclisli bir sistem kurmuşlardı. 28 Şubat İttifakı, senatoyu ya unuttu ya da sistemlerinde senato yok.

Cumhurbaşkanı'nı kimin seçeceğini söyleyemediler ama görev süresinin 7 yıl olacağını ilân ederek ipucu verdiler. Meclis’te çoğunluğu olan partinin içinden Başbakan seçilecek, ama parlamento çoğunluğu dönem ortasında değişirse ne yapılacağına ilişkin ipucu vermediler.

Mesela Güneş Motel benzeri bir durumda milletvekillerinin kaç liraya, nasıl transfer edileceğini bilmiyoruz. Tehdit-şantaj-montaj yöntemleriyle Meclis’te sayısal çoğunluk değişirse siyasal akıl ne yapacak bilmiyoruz. Şantaj-montaj örgütü FETÖ tasfiye edildi, KHK ile ihraç edilenlerin tekrar görevlerine iade edilecek olması, bu konudaki ihtiyacı karşılar mı onu da bilmiyoruz.

6’lı masanın, 28 Şubat İttifakı’nın ilân ettiği Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'in nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştığımız bir dönemde Cumhur İttifakı paydaşları, TBMM’ye yeni Seçim Yasası teklifini sundu.

Teklifin bence en dikkat çekici maddesi milletvekili transferlerinin işlevsiz hale getirilmesidir. Teklife göre, kiralık vekillerle hiçbir siyasi oluşuma avantaj sağlanamayacak. Hatırlanacağı üzere, İYİ Parti’nin seçime girme yeterliliği var mı yok mu diye tartışıldığı bir dönemde, CHP’den 20 milletvekili kiralanarak, bu tartışmalara son verilmişti. Yeni düzenleme yasalaşırsa milletvekili transferi artık kimseye siyasi bir avantaj sağlamayacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yeni yasayı değerlendirirken, “CHP’li vekiller artık tuzluk olmaktan kurtulacak” demesinin sebebi buydu. Bir tarafta vekillerin tuzluk gibi elden ele dolaşmasının önüne geçen yasa, diğer tarafta milletvekilleri transferi ile hükümet oluşturmayı hedefleyen masa…

Ben de Suriyelilerin gitmesini istiyorum

  • 17-25 Aralık’tan sonra yerini belli etmiş bir araştırma şirketi var. Türkiye’deki Suriyeli muhacirlerle ilgili yaptığı son araştırmanın sonuçlarını açıklarken, çok önemli bir çarpıtmaya imza atmış. Türk halkının yüzde 81’i Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesini istiyormuş.
  • İlginç olan “Suriyeliler geri gitsin” diyenlerin siyasi eğilimine bakınca AK Parti'lilerin yüzde 83’ü Suriyelilerin gitmesini istiyormuş. Ben de Suriyelilerin gitmesini istiyorum, ama bazı faşistlerin isteği ile benim isteğim arasında dağlar kadar fark var.
  • Ben Suriyelilerin sadece Halep’e, İdlib’e dönmesini istemiyorum. Suriyeliler asıl Şam’a dönmeli hatta İsrail işgali altındaki Golan’a da gitmeli. İnşallah o günleri de göreceğiz. Tıpkı Medine’deki muhacirlerin Mekke’ye kendi evlerine döndükleri gibi…
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026