|

BM'den Arakan açıklaması: Ordu generalleri yargılansın

BM, Myanmar’da ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım suçu işledikleri gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanmasını istedi.

Yeni Şafak
10:46 - 27/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:13 - 27/08/2018 Pazartesi
AA
Arşiv
Arşiv

BM, Myanmar'ın Kaçin ve Şan eyaletinde işlenen insanlığa karşı suç ve savaş suçlarının araştırılması ve sorumluların soruşturulmasını istedi.

Myanmar’da ordu generallerinin Arakanlı Müslümanlara karşı soykırım suçu işledikleri gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanmasını talep etti. Ayrıca Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve pek çok üst düzey generalin Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığını bildirdi.



Katliamlara maruz kaldılar

Arakanlı Müslümanlar, uzun yıllardan bu yana Myanmar ordusunun katliamlarına maruz kalan ve yok edilmeye çalışılıyor. Bölgedeki katliamlar Myanmar'ın kuruluş yıllarına kadar gitmektedir. Uluslararası toplumun gözleri önünde köyleri yakılan, topraklarına el konularak sürgün edilen ve çocuk, kadın, erkek ayır edilmeksizin öldürülen Arakanlı Müslümanlar, katliamlardan kaçmak için yasa dışı yollardan komşu ülke Bangladeş ve Hindistan’a kaçmak zorunda bırakılıyor.


  • Yaklaşık 3,5 milyon Müslümanın yaşadığı Arakan'da Müslümanların yanı sıra Budistler de yaşıyor. Hükümetin izlediği politikalar ve saldırılar nedeniyle bölgedeki Müslüman nüfus her geçen gün azalıyor. Yapılan araştırmalara göre günümüzde 3,5 milyondan geriye sadece 1 milyon Müslüman kaldı.
#BM
#Myanmar
6 yıl önce