|

Mescid-i Aksa’da İsrail terörü

Yahudi yerleşimciler, asker ve polis eşliğinde Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Cemaati dışarı çıkarıp Mescid-i Aksa’nın kapısına kilit vuran İsrail askerleri Müslümanlara ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile saldırdı. Aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda yaralı var.

Yeni Şafak
04:00 - 14/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 05:09 - 14/09/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Kudüs'te Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa Yahudi tatilinde saldırıya uğradı. Yahudiler için yılbaşı kabul edilen “Roş Aşana" tatili nedeniyle Müslümanların Mescid-i Aksa'ya girişine izin vermeyen İsrail askerleri, Filistinlilere müdahale etti. Yahudi yerlerşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere, İsrail askerlerinin ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etmesi sonucu aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.



GAZETECİLERE DAYAK

Yaralanan Filistinliler çevredeki sağlık ekipleri tarafından sedyelerle Aksa'nın içerisindeki revire taşındı. İsrail askerleri olayları görüntülemek isteyen bazı gazetecileri de darp etti. Aksa avlusunun kapılarında toplanan Filistinliler, “Canımız kanımız sana feda olsun ey Aksa", “Ey Muhammed, ümmetin seni terk etmedi" ve “Kur'an düsturumuz, cihad yolumuz" şeklinde sloganlar atarak İsrail askerlerinin saldırılarına karşı koymaya çalıştı.







POLİS EŞLİĞİNDE İHLAL

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, sabahın erken saatlerinde Aksa'nın avlusuna giren onlarca İsrail askeri, geceden camide kalan Filistinli cemaate müdahale ederek dışarı çıkardı. Kıble Mescidi'nin kapısını kilitleyen askerler, mescidin içine de göz yaşartıcı gaz attı. Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 40 Yahudi yerleşimci polis korumasında Aksa'nın avlusuna alındı. İsrail, içerisinde Mescid-i Aksa külliyesinin de bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967'den beri işgal altında tutuyor.







Gönüllü muhafızlar hedefte


İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Mescid-i Aksa'nın kapısını ve avlusunu koruyan ve “Murabıt" olarak tanımlanan Filistinlilerin yasadışı bir yapılanma olduğuna ilişkin kararnameyi geçtiğimiz hafta imzaladı. İsrail yönetiminden yapılan açıklamada, Yalon'un, “Bu yapı İsrail'in Tapınak Dağı üzerindeki egemenliğine zarar veriyor" sözlerine de yer verildi. Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kesvani, kararın Mescid-i Aksa'da namaz kılanların haklarına saldırı olduğunu söyledi. Mescid-i Aksa'da nöbet tutmanın ibadet olduğunu ifade eden Kesvani, “işgal güçleri bütün bunları silah zoruyla yapıyor. Bu kabul edilemez. Mescid-i Aksa Müslümanlarındır" demişti. Murabıtlar, Mescid-i Aksa'yı Yahudi yerleşimcilerin baskınlarına karşı korumak için kutsal mekanda hayatlarını sürdüren kişilerden oluşuyor.







Vahim teşebbüs


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mescid-i Aksa'daki gerilime ilişkin, “Olaylar önlenemez boyutlara ulaşmadan işgalciler bu vahim teşebbüsten derhal dönmeli, Mescid-i Aksa behemehal açılmalı, her türlü taksim ve işgal emellerinden sonsuza dek vazgeçilmelidir" ifadesini kullandı. Görmez, Mescid-i Aksa'nın kapılarını Müslümanlara kapatan İsrail askerlerinin Filistinlilere müdahalesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Müslümanların en mukaddes üç mabedi arasında bulunan Mescid-i Aksa'ya sabah namazı vaktinde başlayan İsrail müdahalesi kabul edilemez. Bütün din ve medeniyetlerde kabul edilen mabet masuniyetinin çiğnenerek Mescid-i Aksa'nın işgal edilmiş olmasını şiddetle kınıyorum" değerlendirmesinde bulundu.



Ankara kınadı


Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in alçakça saldı- rısına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada İsrail'e yasadışı uygulamalara son verin çağrısı yaptı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arap Parlamen- tosu, Mısır ve Fas da saldırıyı kınadı.








#israil
#mescid-i aksa
#saldırı
#terör
9 yıl önce