|

Çinli dev şirketi etkileyen Türk

Forbes'un "Dünyanın En Değerli Markaları 2018" sıralamasında yer alan tek Çinli şirket olan 8.4 milyar dolarlık marka değerli Huawei’de Türk akademisyen Prof. Dr. Erdal Arıkan adı eksik olmuyor.

Yeni Şafak
10:47 - 8/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:28 - 8/10/2018 Pazartesi
DHA
Prof. Dr. Erdal Arıkan - Huawei kurucusu Ren Zhengfei
Prof. Dr. Erdal Arıkan - Huawei kurucusu Ren Zhengfei
Türkiye’deki faaliyetlerine de 2002 yılında Ankara ve İstanbul’daki iki ofisiyle başlayan Huawei Türkiye, 85'i Türk olmak üzere toplamda 1,500 kişiye istihdam sağlıyor.
Yetkililer şirketle ilgili yaptıkları sunumda bol bol Prof. Dr. Erdal Arıkan’dan söz ediyor.

Polar kod çalışması

Huawei, 2010 yılında polar kodların kanal kodlama teknolojilerindeki potansiyelini fark ederek, Prof. Arıkan’ın çalışmaları üzerine temellenen araştırmalara yönelik yatırımını artırmıştı.


  • Yaptığı polar kod çalışması ile 5G iletişim teknolojini önemli ölçüde etkileyen Prof. Arıkan, veri transferinin güvenilirliği ve hızlandırılması açısından yeni bir yaklaşım sunmuştu.

Polar kodlar, gürültülü kanallar üzerinden gönderilen verinin sıfıra yakın hata ile alınabilmesini sağlayan be Shannon kanal kapasitesi adı verilen teorik limite erişen kodlar olarak öne çıkıyor.

Onur ödülü verildi

Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Erdal Arıkan’a, Huawei kurucusu Ren Zhengfei tarafından Temmuz 2018’de Huawei merkezinde düzenlenen görkemli bir törenle bir Onur Ödülü verildi.

"Fikirleri teknolojiye dönüştürdüler"

Üniversitede yaptığı araştırma konusunun uygulamaya dönüşmesinin ve gelecek nesil 5G telefon sistemlerinde yer alacak olmasının kendisi için büyük mutluluk kaynağı olduğunu anlatan Prof.Dr.Erdal Arıkan, "Bu çalışmayı tamamen Türkiye’de yapmış olmaktan dolayı ayrıca mutluyum. Çinliler, telekom alanında diğer bir çok alanda olduğu gibi büyük bir atak içerisindeler. Onlar polar kodlarla ilgili fikirleri akademik düşünce düzeyinden aldılar, bir teknolojiye dönüştürdüler. Büyük uğraşlar vererek, 5G standartına kabul ettirdiler. Bu Çin için bile büyük bir adım, önemli bir aşama. Haklı olarak bundan dolayı çok mutlular. Ben de fikirlerimin insanlığın hizmetine girecek olmasından dolayı mutluyum" dedi.

#Huawei Türkiye
#Erdal Arıkan
6 yıl önce