|

Çok duyar az öderiz: Damga vergisi

Haberlerde, televizyonda, vergi dairelerinde, muhasebeyle ilgili konularda çokça duyduğumuz damga vergisi nedir, damga vergisi kimler tarafından ödenir, 2018 damga vergisi miktarı nedir gibi soruların yanıtları haberimizde.

Yeni Şafak
13:50 - 18/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:07 - 18/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekir.
Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekir.

Ticari hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de damga vergisidir. Peki damga vergisi nedir, damga vergisini kim öder, 2018 damga vergisi ne kadar? İşte damga vergisiyle ilgili merak edilen soruların yanıtları...

DAMGA VERGİSİ NEDİR?

Kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir.

Buradaki kağıt terimi, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade eder.

Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.

DAMGA VERGİSİNİ KİM ÖDER?

Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.

Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder. Yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden. Devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler. Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler.

2018 DAMGA VERGİSİ MİKTARI

29 Aralık 2017 tarihli ve 30285 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 62 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanacak damga vergisi tutarları yeniden belirlendi.

Diğer taraftan, anılan Damga Vergisi Kanunu’nun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan her bir kağıttan alınacak damga vergisine ilişkin üst sınır yeniden değerleme oranında artırılmış ve 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 2.135.949,30 Türk Lirası oldu.

2018 DAMGA VERGİSİ ORANLARI VE ÜCRETLERİ NELERDİR?





#Damga vergisi
#2018 damga vergisi
#Ticaret
6 yıl önce