|

Güneşe teşvik yatırıma döndü

Teşvik sisteminden yararlanan bir firma, Niğde’de kuracağı bin megavat gücünde üretim kapasiteli entegre tesiste, silisyum madeninden güneş enerjisi paneli üretecek. Serhan Süzer, “Bu üretimle ülke olarak enerjide hiçbir şeye ihtiyacımız kalmıyor” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 6/02/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:04 - 6/02/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Proje kapsamında 5 bin civarında istihdam sağlanması bekleniliyor
Proje kapsamında 5 bin civarında istihdam sağlanması bekleniliyor

Süper teşvik olarak adlandırılan Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nden yararlanacak firmalar arasında yer alan Eko Temiz Enerji AŞ, Niğde’de kuracağı entegre tesiste, silisyum madeninden güneş paneli üretecek. Firma, Niğde’de Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde tahsis edilen 620 bin metrekare entegre tesis kuracak.

1,5 SENE İÇİNDE AÇILACAK

Temelinin mart ayında atılması ve 1,5 sene içinde tam kapasitede faaliyete geçmesi planlanan tesiste, yıllık bin megavat gücünde güneş paneli üretilecek. Ayrıca fabrikanın, bin 500 kişiye doğrudan, 3 bin 500 kişiye de dolaylı istihdam oluşturması hedefleniyor. Silisyum madeninden üretilecek metalik külçe ve plakalar kimyasal süreçten geçirildikten sonra hücre haline getirilerek farklı ebatlarda paneller üretilecek. Tesiste, cep telefonları, elektrikli araçlar gibi farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek paneller de üretilmesi hedefleniyor.


5 YILDIR PLANLAMA YAPILIYOR

  • Firmanın kurucusu ve üst yöneticisi Serhan Süzer, 2013’te elektrik üreten fotovoltaik teknolojisine geçiş yapıp, birçok güneş enerjisi santraline (GES) imza attıklarını ve bir sonraki aşama olan teknolojiye yatırıma hazır olduklarını söyledi. Süzer, 5 senelik bir planlama sonucunda bugünlere geldiklerini belirterek, “Dünyada yüzde 80 kristal teknolojiyle güneş enerjisi santralleri yapılıyor. Kristal teknoloji, silisyum kökenli. Silisyum madeninden çıkan metalik külçe ve plakalar kimyasal süreçten geçtikten sonra güneş hücresi haline geliyor. Daha sonra hücreler çerçeveleniyor ve güneş paneli haline getiriliyor” diye konuştu.

5 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

Yaklaşık 600 dönümlük bir arazide güneş paneli üreteceklerini aktaran Süzer, şunları kaydetti: “İçinde bütün süreçlerin olduğu bin megavat kapasiteli bir fabrika kurmayı hedefliyoruz. Kendi madenimizden kendi panelimizi ürettiğimiz zaman, bir de yanına depolama koyduğumuz zaman ülke olarak enerjide hiçbir şeye ihtiyacımız kalmıyor. Tam enerji bağımsızlığını o zaman sağlamış oluyoruz. Güneş paneli ürettiğimizde her üretilen panel bizim cari açığımızı azaltacaktır. Fabrikamızda bin 500 kişinin çalışması planlanıyor. Güneş enerjisi firmaları bir arada olacak ve bu firmalarda yaklaşık 3 bin 500 kişinin çalıştırılması öngörülüyor. Toplamda 5 bin civarında istihdam sağlamış olacağız.”

#Teşvik
#Niğde
#Güneş enerjisi
#Panel
#Serhan Süzer
5 yıl önce