|

Hak-İş: Asgari ücret 4 kişiye göre belirlenmeli

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni asgari ücretin tek kişiye göre değil 4 kişilik bir aile olarak öngörülüp belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Şafak
14:24 - 5/12/2017 Salı
Güncelleme: 14:33 - 5/12/2017 Salı
AA
​Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan
​Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan , AA muhabirine yaptığı açıklamada, asgari ücretin, Türkiye'de sadece ücretlileri değil, pek çok konu ve alanı da ilgilendiren önemli bir düzenleme olduğunu ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantılarının başladığını anımsatan Arslan, komisyonun sağlıklı bir asgari ücret tespit edeceğinden umutlu olmadığını söyledi.

  • Türkiye'de asgari ücretli yaklaşık 7 milyona yakın emekçi bulunduğuna dikkati çeken Arslan, şöyle devam etti:

BÜYÜK BEKLENTİLER VAR

"Bunların büyük beklentileri var. Bu beklentileri karşılayacak bir asgari ücretin oluşmasını elbetteki istiyoruz ve bekliyoruz. Ama komisyonun bu yapısıyla bunu gerçekleştirme imkanı yok. Hem işverenlerin hem işçi kesiminin burada geniş bir mutabakatla, geniş bir arkasında kitle desteğiyle bu masada olmuş olsalar belki sorunun çözümünde daha önemli bir aşamaya geleceğiz ama maalesef bugün bundan uzak durumdayız."

TEMSİLİ GÜÇLÜ KOMİSYONA İHTİYAÇ VAR

Arslan, pek çok alanda bu reform yapan, ciddi değişimlere imza atan hükümetin ivedilikle komisyonla ilgili yönetmeliği değiştirmesi gerektiğini öne sürerek, Türkiye gibi güçlü bir ülkenin, dinamik bir çalışma hayatının daha geniş şekilde temsil edileceği bir komisyona ihtiyacı olduğunu belirtti.

4 KİŞİLİK AİLEYE GÖRE ÜCRET OLMALI

Söz konusu ücretin iyi tanımlanması gerektiğini vurgulayan Arslan, "Asgari ücret demek asgari geçim şartları şeklinde değerlendirildiği zaman bugünkü rakamların çok üstünde bir asgari ücrete ihtiyacımız olduğu kesin. Bizim gibi ataerkil toplumlarda aileler esastır. Asgari ücretliyi de tek kişi olarak değil, 4 kişilik bir aile olarak görüp ona göre bir değerlendirme yapıp ona göre bir ücret belirlemesi yapmak gerekiyor." diye konuştu.

#​Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan
#asgari ücret
6 yıl önce