|

İşyerlerine ayda 6 bin 500 lira ceza

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı teftiş ve denetlemeye yetkili iş müfettişlerince yapılan teftişlerde yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalara büyük para cezaları devam ederken, işyeri tehlike sınıfları tebliğinde güncelleme yapıldı.

Yeni Şafak
14:37 - 1/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 14:59 - 1/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
 İş Sağlığı ve Güvenliği'ne İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.
İş Sağlığı ve Güvenliği'ne İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Dünyada her yıl binlerce çalışan, çalışma ortamından ya da çalışma koşullarından kaynaklanan nedenlerle hastalanıyor, sakat kalıyor ya da yaşamını yitiriyor. Çalışanların sağlığını ya da yaşamını kaybetmesine yol açan bu olaylar “iş kazası" ya da "meslek hastalığı" olarak yorumlanıyor. İş güvenliğinin en iyi seviyeye çıkarılması içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni yönetmeliklerle çalışanları koruyor. Bu bağlamda, İş Sağlığı ve Güvenliği'ne İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yani İşyeri tehlike sınıfları tebliğinde bir güncelleme oldu.



ÇOK TEHLİKELİ SINIFINDA 10'DAN FAZLA ÇALIŞANI OLAN ŞİRKETE DİĞER SAĞLIK PERSONELİ ŞART


Tebliğ ile ilgili görüş veren İş Güvenliği Uzmanı Gözde Avcı, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayımladığı “İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği"ne göre işyeri tehlike sınıfları; az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 gruba ayrılıyor. Çok tehlikeli işler sınıfına; havaalanı inşaatı, demir yolu inşaatı, taş kömürü madenciliği, doğalgaz çıkarılması, çelik dökümü vb. örnek gösterilebilir. İş sağlığı ve güvenliği açısından, yapılan işin özelliği, işin her safhasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanı, üretim yöntem ve şekilleri, çalışma ortam ve şartları ile ilgili diğer hususlar dikkate alınarak işyeri için tehlike sınıfı belirlenir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Kanunu ve yönetmelikler gereği işyeri tehlike sınıfına göre alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyerinin çalışan sayısı 10 ve daha fazla ise diğer sağlık personeli çalıştırılması zorunlu" dedi.





Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı teftiş ve denetlemelerin yetkili iş müfettişlerince yapıldığına değinen Avcı, “Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerine; işyeri tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak idari para cezaları uygulanıyor" diye konuştu.



İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLMAYAN ŞİRKETE AYDA 6 BİN 511 LİRA CEZA VERİLECEK


1 Temmuz'dan itibaren tamamen yürürlüğe girecek olan, 50'den az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerine uygulanan cezalar şöyle:



İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARINA DÜŞEN İŞ BÜYÜK


İşyeri kazalarının önlenmesinde İş Güvenliği Uzmanlarına çok iş düştüğünü ifade eden Avcı, “İş güvenliği uzmanları işyeri denetimleri, koruyucu donanımların seçimi, temini kullanımı ve test edilmesi, mevzuat takibi, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlikeleri ve önlemleri değerlendirmek, tedbirleri belirlemek ve işverene/işveren vekiline yazılı olarak bildirmek gibi görevlerde sorumlu. Bunun yanında iş kazalarının nedenlerini araştırmak, önlemleri belirlemek, risk değerlendirmesi yapmak, bakım, kontrol ve ölçümlerin takibini yapmak, çalışanlara verilmesi zorunlu eğitimleri planlamak, işyeri hekimiyle yıllık çalışma planları hazırlamak ve çalışan temsilcileriyle işbirliği içinde olmak bizlerin görevleri arasında" şeklinde konuştu.






İŞTE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDEN BAZILARI

Bitkisel üretimi destekleyici ilaçlama ve zirai mücadele faaliyetleri, hava yoluyla yapılan bitkisel üretimi destekleyici gübreleme, ilaçlama ve zirai mücadele faaliyetleri, ormanı böcek ve hastalıklara karşı koruma faaliyetleri, deniz kabuklularının, yumuşakçaların, diğer deniz canlıları ve ürünlerinin toplanması, taş kömürü madenciliği, linyit madenciliği, ham petrolün çıkarılması, doğalgaz çıkarılması, demir cevheri madenciliği, katran ve zift ihtiva eden cevherlerden uranyum metalinin ayrıştırılması, katran ve zift ihtiva eden cevherlerden toryum metalinin ayrıştırılması, uranyum madenciliği, toryum madenciliği, sarı pasta imalatı, altın gümüş platin gibi değerli metal madenciliği, alüminyum madenciliği, bakır madenciliği, nikel madenciliği, kurşun, çinko ve kalay madenciliği, krom madenciliği, demir dışı diğer metal cevherleri madenciliği, mermer ocakçılığı, granit ocakçılığı, yapı taşları ocakçılığı, süsleme ve yapı taşlarının kırılması ve kabaca kesilmesi, dolomit ve kayağın taşı ocakçılığı, kireçtaşı ocakçılığı, tebeşir ocakçılığı, çakıl ve kum ocaklarının faaliyetleri, kimyasal ve gübreleme amaçlı mineral madenciliği, bor, kükürt, guano madenciliği, lületaşı ocakçılığı, turba çıkarımı, tuz çıkarımı, zımpara yapımı, doğal asfalt madenciliği, kıymetli taş ocakçılığı, grafit ocakçılığı, elmas madenciliği, petrol çıkarımı, madencilik faaliyetleri, damıtılmış alkollü içecek imalatı, etil alkol üretimi, deri ve kürklü deri imalatı, deri tabaklanması, işlenmesi, kürkün boyanması, bacul ve benzerleri imalatı, kösele imalatı, ağaç yünü, unu, talaşı ve yonga imalatı, tomruk ve kerestelerin kurutulması, sıkıştırılmış lif, tahta ve tabakalardan levha imalatı, basımda kullanılmak üzere mizanpaj, dizgi, tabaka yapım hizmetleri, gravür baskı için silindirlerin asitle aşındırılması, linyit ve turbadan kok fırını ürünlerinin imalatı, taşkömüründen kok fırın ürünlerinin imalatı, petrol imalatı, petrolden yağların imalatı, vazelin, parafin mumu ve petrol ürünlerinin imalatı, sanayi gazları, boya maddeleri imalatı, organik temel kimyasalların, kimyasal gübre bileşiklerinin imalatı, plastik hammadde, haşere ve zirai ürünlerin imalatı, patlayıcı madde imalatı, suni elyaf imalatı, ilaç imalatı, camla ilgili imalatlar, seramik, çimento, kireç imalatı, ana metal sanayii, değerli metal üretimi, nükleer yakıtların işlenmesi, metal döküm sanayii, çelik dökümü, Karayolu ile şehir içi, şehirlerarası, uluslararası yük taşımacılığı, ev ve iş yerlerine verilen taşımacılık hizmetleri, uzay taşımacılığı, hava ve su altı fotoğrafçılığı, yangın söndürme hizmetleri, bina ve endüstriyel temizlik faaliyetleri, böcek kontrol faaliyetleri, tehlikeli ürünleri paketleme faaliyetleri, hastane hizmetleri, kan ve organ bankalarının faaliyerleri, akıl sağlığı hizmetleri, adli tıp laboratuvarlarının hizmetleri.




#İş güvenliği
#İş
#İş hayatı
#İşyeri Güvenlik Uzmanı
#İşyeri Güvenlik Tebliği
#Gözde Avcı
7 yıl önce