|

KOBİ'lere alacak garantisi

İhracatta KOBİ’lerin başlıca sıkıntılarından olan alacaklar, Türk Eximbank ile yüzde 90 oranında garanti altına alınıyor. KOBİ’lerin paralarını tahsil edememesi durumunda devreye girdiklerini belirten Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Enis Gültekin, bu yılın sonuna kadar bütün ihracatçılara toplam 49 milyar dolarlık destekleri olacağını dile getirdi.

Haber Merkezi
04:02 - 24/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 05:24 - 24/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türk Eximbank, ihracatın finansman ve alacak sigortası anlamında desteklenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. KOBİ’lerin paralarını tahsil edememesi durumunda devreye girdiklerini belirten Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Enis Gültekin, “KOBİ'mize bunu ödeyerek onların bu riskle karşılaşmamalarını sağlıyoruz. KOBİ'lerimizin alacaklarının yüzde 90'ına kadarlık kısmını biz garanti ediyoruz" dedi. Sağladıkları garantinin KOBİ’lere yeni pazarlara açılma ve mevcut pazarda tutunma konusunda büyük destek sağladığını aktaran Gültekin, Türkiye'de ihracatın dörtte birinden fazlasını destekler konuma geldiklerini vurguladı.

'DESTEKLERİ ARTTIRACAĞIZ'

  • KOBİ’lere daha fazla destek sunmak adına destek miktarlarını artırmak istediklerini söyleyen Gültekin, “Mevcut müşterilerimizin yüzde 72'si KOBİ'lerden oluşuyor. 12 bin civarında müşterimiz olduğunu düşündüğümüzde 9 bine yakını KOBİ. Onları finansal açıdan destekleyerek, finansman maliyetlerini azaltmak istiyoruz" diye konuştu. İhracat potansiyeli olan, henüz başlamamış ya da başlasa bile az ihracatı olan KOBİ'lere yakın olmaya çalıştıklarını anlatan Gültekin, tüm şubelerinin KOBİ'lere hem finansal açıdan destek vermek hem de ihracata hazır hale getirmek için çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

KOBİ’NİN RİSKİNE ORTAK OLUYOR

Gültekin, Türk lirası kredi kaynaklarının piyasadaki faiz oranlarının altında olduğunu aktararak, “8 milyar liralık bir öz kaynağımız var. Bunun hemen hemen tamamını KOBİ'lerimize kullandırıyoruz” dedi. Finansman maliyetlerini çok düşük tuttuklarını dile getiren Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatta en önemli şey; finansman, bu çok önemli bir teşvik. Diğeri de sigorta desteği. İhracatçı KOBİ'lerimizin önemli sorunlarından birisi, farklı ülkelerdeki alıcılarının finansal durumları hakkında bilgi sahibi olamaması. Biz de orada 'Gelin, bu alıcılarınızla alakalı riskleri biz alalım. Sigorta yapalım, siz gönül rahatlığıyla ihracat yapın' diyoruz. Onların bu alacak riskini kapsamış oluyoruz.”

YIL SONUNA KADAR 49 MİLYAR DOLAR DESTEK

Elektronik dönüşüm projeleri olduğunu da anlatan Gültekin, bu şekilde işlemleri hızlandıracaklarını söyledi. Gültekin, ihracatçıların minimum işlem maliyetiyle finansman ve sigorta hizmetlerine kavuşabileceğini kaydetti. Her ihracatçıya ulaşarak imkanlarını anlatmak istediklerini belirten Gültekin, "İhracatın şu anda yüzde 26 civarındaki kısmını destekliyoruz. Yıl sonuna kadar bu desteğimizi yüzde 27'ye çıkarmayı düşünüyoruz. Yüzde 1'lik her bir dilim milyarlarca doları ifade ediyor” dedi. Yıl sonu itibarıyla ihracatçılara 49 milyar dolarlık bir destekleri olacağını anlatan Gültekin, “Bunun 19 milyar doları sigorta şeklinde olacak, geri kalan kısmı da kredi şeklinde olacak. Müşteri sayısı olarak da 12 bin 500 ihracatçımıza ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

#KOBİ
#Türk Eximbank
#Enis Gültekin
#İhracat
5 yıl önce