|

Kocaeli'den dünyaya satılıyor

Kocaeli Karamürsel'in simgesi olan Karamürsel sepetini üreten Ali Koygun, internet üzerinden bunları Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve Çin'de yaşayan Türk vatandaşlarına satıyor.

Yeni Şafak
10:46 - 24/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 07:52 - 24/09/2016 Cumartesi
DHA
Karamürsel sepeti internetten dünyaya satılıyor.
Karamürsel sepeti internetten dünyaya satılıyor.

Sultan Abdülaziz'e içinde kiraz götürülmesiyle üne kavuşan, sadece bıçak kullanılarak fındık ve kestane ağacından yapılan Karamürsel sepetini üreten Ali Koygun, internet sitesi üzerinden dünyanın dört bir yanına satış yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve Çin'de yaşayan Türk vatandaşları evleri ve iş yerlerinde kullanmak için internet sitesi üzerinden sipariş veriyor.



45 yıldır sepet üreten 55 yaşındaki Ali Koygun, "Babam Osman Koygun ustasından öğrendiği sepet ustalığını bana öğretti. Yaklaşık 45 yıldır sepetçilikle uğraşıyorum. Dünyada bir örneği daha bulunmayan Karamürsel sepeti fındık ve kestane ağacından yapılıyor. Sepetin özelliği dağdan keserken bir testere veya balta kullanılıyor. Sonra bir çakı ile el yordamıyla yapılır. Başka bir makinesi yok. Tamamen elle yapılır. Uzun yıllar kullanılmak istenirse zeytinyağı kullanılır. Böceklenmesini engeller. Çok sağlamdır, uzun yıllar hiçbir şey olmaz" dedi.



İç piyasanın yanı sıra yurt dışına da sepet satışı yaptıklarını söyleyen Ali Koygun, "Biz internet üzerinden Türkiye'nin her yerine 2 günde, dünyanın her yerine ise 7 günde sepetlerimizi ulaştırıyoruz. Avrupa ülkeleri, Çin, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Türk vatandaşlarından talep alıyoruz. Türkiye'nin her yerinde sepet örgüsü vardır, fakat Karamürsel'in ki farklıdır. Sepetçilik ve el sanatları her yerde bitiyor, fakat biz yaşatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.



Patentini aldı


Karamürsel sepetinin patentini aldıklarını söyleyen Ali Koygun, şöyle konuştu:



"İnternet sitesi üzerinden satış yapmaya başlayınca tanınmaya başladık. Karamürsel sepetinin patentini de aldık. Birçok dizilerde ve filmlerde ürünlerimiz dekor olarak kullanılıyor. Sepetin dışında başka mobilyalar da yapıyoruz. Bambular, plaj şemsiyeleri, şark köşeleri, ahşap masa sandalyeler ve talebe gören ürünler yapıyoruz"









#Kocaeli
#Karamürsel
#Sepet
8 yıl önce