|

Sanayide göz alıcı performans

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu senenin ilk çeyreği itibarıyla sanayi üretimimiz, geçen senenin aynı döneminin yüzde 5,6 üzerinde. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsak, böyle bir performansın dünyada başka örneği yok” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:16 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Hisarcıklıoğlu, Konya'da bir otelde düzenlenen “4. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı”nda yaptığı konuşmada ülke ekonomisindeki ilerlemeye dikkat çekti. Türkiye'nin de imalat sanayiinde sıçrama yapabilmesi için, yerli, yenilikçi ve yeşil üretime odaklanması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:


"Zamanında bazı basiretsiz idareciler yüzünden, hem yerli otomobil hem de yerli uçak konusunda, kendi ayağımıza çelme takmışız. Çok şükür bugün hem kamuda hem özel sektörde, daha bilinçli, daha özgüvenli yöneticilerimiz var. Motorlu araç üretiminde Avrupa'da 6'ncı, otobüs ve hafif ticari araç üretiminde 1'inci, kamyon üretiminde 2'nci sıradayız. 2016'nın ilk 4 ayında otomotiv üretimi yüzde 3, ihracat yüzde 7 arttı. Yabancı sermayeli firmaların üretim merkezi olarak Türkiye'yi seçmelerinin de katkısıyla, otomotiv Türkiye'nin 1 numaralı ihracatçı sektörü haline gelmiştir."



ÜLKEMİZ TEKNOLOJİ VE TASARIM ÜSSÜ OLUYOR


Otomotiv sektöründe üretim üssü haline gelen Türkiye'nin, teknoloji ve tasarım üssü haline de gelmesini hedeflediklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, Avrupa ve Ortadoğu'ya ulaşım için en uygun yatırım yerinin Türkiye olduğunu anımsattı.


Türkiye'de 2015'te pek çok çalkantının yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:


"Nasıl dinamik bir ekonomi olduğumuzu ve temellerimizin sağlamlığını gösterdik. 2015'te 690 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 222 milyar lira makine ve teçhizat yatırımı yaptık. Bavul ticareti de dahil 152 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştirdik".



RAKAMLAR CESARET VERİCİ SEVİYEDE


Uluslararası taşımacılık hizmetlerinden 14 milyar dolar sağlandığına dikkat çeken TOBB Başkanı, "Turizmden 27 milyar dolar döviz kazandırdık. Yurt dışında 5,1 milyar dolar tutarında yeni yatırıma imza attık. Özel sektör kaynaklı tüm bu başarılar, bizlere moral ve cesaret veriyor. 2016 yılında da kararlı adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Bu senenin ilk çeyreği itibarıyla sanayi üretimimiz, geçen senenin aynı döneminin yüzde 5,6 üzerinde. Geçen sene ekonomik büyümemiz yüzde 4'tü. Bu sene inşallah bu rakamın da üzerine çıkacağız" şeklinde konuştu.


#TOBB
#Rifat Hisarcıklıoğlu
8 yıl önce