|

Tavşan koşarsa yarış bizimdir

Son yıllarda önemli artış kaydeden ar-ge, inovasyon ve patent yatırımları, Türkiye ekonomisinin daha ileriye taşınması için vazgeçilmez üçlü olarak görülüyor. 10 yıl önce bin civarında olan Türkiye’deki yıllık patent tescili sayısı, 2014 sonu itibariyle 16 bine ulaştı. Ancak, Türkiye’yi bu yarışta öne çıkarması gereken Türkiye Patent Enstitüsü’nün güçlendirilmesi isteniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 13/06/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:39 - 12/06/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye ekonomisinin önünü açacak ve dünya pazarlarında koşmak isteyen şirketlerin önünde tavşanlık görevi üstlenecek en önemli konuların başında patent geliyor. Fikri mülkiyetin korunması tescilli üretim için büyük önem taşıyan patent ile büyüme çabası Türkiye'de son yıllarda katlanarak arttı. 10 yıl önce bin civarında olan Türkiye'deki yıllık patent tescili sayısı, 2014 sonu itibariyle 16 bine ulaştı. Bu yılın ilk beş ayında da yükselişini yüzde 5 ile sürdüren patent tescilinde yabancı ağırlığı da azalıyor. Yakın zamana kadar yüzde 80 olan yabancı şirketlerin patent başvurusu içindeki payı şimdi yüzde 50'ye yakın.



DIŞARIYA HALA PARA ÖDÜYORUZ


Türkiye'deki patent başvurularını Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) inceleyip tescil ediyor. Ancak yaklaşık 500 kişiyle çalışan TPE, işleri yetiştiremediği için işlerinin önemli bir kısmı yurt dışına kayıyor. TPE'nin yanısıra Türkiye'de yaklaşık 300 şirket bu piyasada faaliyet gösteriyor, ancak yaklaşık 10-15'i ciddi olarak iş yapıyor. Personel ve fiziki imkanların yetersizliğinden dolayı TPE ve inceleme ve araştırma işlerini dışarıya yaptırıyor. Her bir tescil araştırması için yurt dışındaki kurumlara yaklaşık bin dolar para ödeniyor. Sektör temsilcileri, Türkiye'yi bu yarışta öne çıkarması gereken Türkiye Patent Enstitüsü'nün güçlendirilmesini istiyor. Sektördeki gelişmeleri Yeni Şafak'a değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, son yıllarda patenle büyüme gayretinin dikkat çektiğini ifade etti.



YENİ DÜZENLEMEYİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ


Türkiye'de 122 adet ar-ge merkezi bulunduğunu belirten Yamankaradeniz, devletin de girişimcilere ve şirketlere ciddi destekler verdiğine dikkat çekti. Patenti alınarak yapılan üretimin yüzde 50'sinin kurumlar vergisinden muaf tutan kanun düzenlemesinin yakında yürürlüğe gireceğini anlatan Yamankaradeniz, “Bu çok önemli bir destektir. TBMM'de çıkarılmayı bekleyen 90 maddelik Yeni Patent Kanunu taslağının da yeni yasama döneminde hızlıca çıkarılmasını bekliyoruz. Patent ve marka haklarında Türkiye'yi güçlü kılacakbir kanan taslağı hazırlandı. Katma değeri yüksek ürünlerle ancak büyük hedeflere ulaşırız” dedi.



KILIK KIYAFETLE DEĞİL BİLİMLE UĞRAŞIYORLAR


Üniversitelerin bilimle uğraşması gerekirken yıllarca kılık kıyafetle uğraştığını hatırlatan Destek Patent Patronu Yamankaradeniz, bu anlayışın değişmiş olmasının mutluluk verici olduğunu kaydetti. Üniversitelerin son yıllarda teknolojiye ciddi şekilde odaklandığına dikkat çeken Yamankaradeniz, şunları kaydetti: “Üniversitelerin teknopark sayısının artışının buluşların artışını beraberinde getirdi. Şu anda 15 üniversitemizde Teknoloji Transferi Ofisi bulunuyor. Bu alanda dünya seviyesine ulaştığımızda daha hızlı zenginleşiriz. Üniversitelerdeki akademik kadroların yaptığı buluşlar üretimle buluşunca büyük bir enerji patlaması olur.”


#Türkiye Patent Enstitüsü
#inovasyon
#patenet
9 yıl önce