|

Trabzon’dan 61 ülkeye ısıtıcı

41 yıl önce babalarına Almanya'dan hediye gelen su ısıtıcısından örnek alarak ısıtıcı üretmeye başlayan Albayrak kardeşler, bugün 61 ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin ikinci kuşak yöneticilerinden Cemil Albayrak, "Isıtıcı alanında Avrupa'nın tamamındayız" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2016 Salı
Güncelleme: 22:28 - 5/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Trabzonlu Albayrak kardeşler, Beşikdüzü ilçesindeki Organize Sanayi Sitesi'nde kurulu olan fabrikalarında ürettikleri elektrikli ısıtıcıları dünyanın 61 ülkesine ihraç ediyor. Avrupa ülkelerinin tamamına, Kanada ve ABD'nin yanı sıra sıcak ülkeler Brezilya ve Suudi Arabistan'a da elektrikli ısıtıcı ihraç eden şirket, ihraç ettiği ülke sayısında Trabzon'un plaka kodu olan '61'e ulaşmış durumda.



SU ISITICISI İLHAM OLDU


Şirketin ısıtıcı sektörüne girişi ise oldukça ilginç. Cemsan Elektrikli Cihazlar Şirketi ortaklarından Cemil Albayrak, 41 yıl önce babası Cemal Albayrak'a Almanya'dan hediye gelen su ısıtıcısını 3 yıl kullandıktan sonra babasının aynısını yapma kararı aldığını ve başarı hikayelerinin bu şekilde başladığını söyledi. Albayrak “1975 yılında babam Cemal Albayrak'a amcam Almanya'dan su ısıtıcısı gönderiyor. Babam da bunu 3 yıl kullanıyor ve daha sonra aynısını yapma kararı alıyor. O günkü tekniklerle becerebildiği kadar bunu üretmeyi başarıyor. Elektrikle suyun birleşimi o an için insanların kafasına daha yerleşmemişti. Zamanla bu oturdu ve kabul edildi. Bununla ilgili bir sektör oluştu bizim de sektöre girmemiz böyle oldu. 1987 yılında şirketleştik. Biz de 2. kuşak olarak 3 kardeş birlikte şirketi bugünlere taşıdık. Bu sektöründe en iyilerinden bir tanesiyiz. 2006 yılından beri de elektrikli ısıtıcı markamız ile sektörde devam ediyoruz” dedi.



İHRACATTA TRABZON'UN PLAKASINI YAKALADIK


Ürettikleri ısıtıcıları 61 ülkeye ihraç ettiklerini ifade eden Albayrak, “2 tane şirketimiz var. Bir tanesi üretim kısmındaki Cemsan, diğeri de İstanbul'daki VEİTO (Vakfıkebir İthalat İhracat ve Taşımacılık Organizasyonu). Burada ürettiklerimizi 61 ülkeye ihracat ediyoruz. İhraç ettiğimiz ülke sayısında ilimizin plakası sembolümüz '61' sayısına ulaştık. Bu bizi çok mutlu etti. Biz ısıtıcı alanında Avrupa'nın tamamındayız. Berlin'de ofisimiz var. Tüm Avrupa'ya Almanya üzerinden dağıtımını yapıyoruz. Avrupa ülkelerinin tamamında varız. Kanada'da, ABD'de, hatta sıcak ülkeler Brezilya ve Suudi Arabistan'a da ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Sektörde elektrikli soba sezonluk bir ürün olduğu için tamamıyla sizi yıl boyunca çalıştırmıyor. Yıl boyu çalışmak için Brezilya'da, Arjantin'de olmak zorundayız. Çünkü burada yazken orada kış oluyor ve 365 gün çalışmak için böyle ülkelere ihtiyacımız var. Bizde bu ülkelerde partner bulmak için fuarlara katılıyoruz” diye konuştu. Albayrak, şirketlerinde şu an 70 çalışan olduğunu ifade etti.



En büyük rakibimiz doğal gaz


Sektörde en büyük rakiplerinin “Doğal gaz” olduğunu belirten Cemil Albayrak “Elektrikli soba dünyanın tamamında kullanılan bir üründür. Mesela Suudi Arabistan'a da elektrikli soba satıyoruz. Bu çok ilginç olabilir. Orada sıcaklık 35-40 derece olurken Suudi Arabistan'a da elektrikli soba satabiliyoruz. Suudi Arabistan'da çöller geceleri çok soğuk olur. Çöle piknik yapmaya gidenler ısınmak için soba kullanırlar. Aynı zamanda orada çok büyük bir turizm var, din turizmi var. Buraya gelen insanlar da bu sobaları alıp ülkelerine götürüyorlar” şeklinde konuştu.




#Cemil Albayrak
7 yıl önce