|

Türkiye’yi seven faizleri indirsin

Cumhurbaşkanının faizi düşürün çağrısı ses getirdi. Banka genel müdürleri ile toplantı yapan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, ‘faizleri indirin’ tavsiyesinde bulundu. Tavsiyeye olumlu yaklaşan bankacılar durumu değerlendireceklerini söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:30 - 5/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, sektörde faaliyet gösteren en büyük bankalar, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği yöneticileri ile dün toplantı yaparak faiz başta olmak üzere birçok konuda bankacılarla durum değerlendirmesi yaptı. Toplantının ilk gündem maddesi önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkat çektiği konut kredisi faiz oranlarının yıllık yüzde 9'a doğru çekilmesi çağrısı oldu.



TÜM KREDİLERDE OLSUN


Bu konuda BDDK olarak kendilerinin de bankacılara tavsiyelerde bulunduğunu belirten Mehmet Ali Akben, “Vatandaş ve hükümetin gösterdiği milli duruş ve seferberliği bankalardan da bekliyoruz. Bankacılara içinde bulunduğumuz dönemde herkesin üzerine düşen fedakarlığı yapması gerektiğini söyledik. Bu ortamdan çıkmak ve fırsatçılığa yer vermemek için desteğin önemli olduğuna dikkat çektik. Faizleri indirmeleri yönündeki tavsiyemiz sadece konut kredileriyle sınırlı olmadı. Tüm kredilerde faizlerin düşürülmesinin faydalı olacağını aktardık” bilgisini verdi.



Bankalar olumlu yaklaştı


Mehmet Ali Akben konunun bankacılar tarafından nasıl algılandığı konusuna da açıklık getirdi. Banka genel müdürlerinin konuya olumlu yaklaştığına vurgulayan Akben, bankacıların bu konuyu kendi içlerinde bankalarında değerlendireceklerini uygun faiz oranları için çalışacaklarını kendilerine aktardığını söyledi. Burada birkaç bankanın öncülük etmesi gerektiğine de değinen Akben, “Yerli bankalar ve kamu bankaları faizleri indirirse diğer bankalar da bu duruma uyar” dedi. Toplantıda 15 Temmuz'dan itibaren uygulanan politikalar da sorgulandı. “Kararlar gayet isabetli olmuş” diyen Akben, bunun yanında rakamlar ile kredilere de baktıklarını, burada da herhangi bir olumsuzluk görmediklerini ifade etti. Akben, kredilerde kayda değer bir bozulma olmadığını, bankaların şu anda borçlanabildiğini, sendikasyonlarını devam ettirdiklerini ve yenilediklerini, şu anda borçlanma konusunda herhangi bir sorun olmadığını vurguladı.



Taksit sayısı ayrıca ele alınacak


Akben, sektörün kredi kartı taksit sayısının artırılması ve tüketici kredilerindeki vade süresinin uzaması beklentisine ilişkin ise şöyle konuştu; “Bunun için cari açık ve enflasyon gibi veriler önemli. Olumsuz değiliz. Konuyu Merkez Bankası ile birlikte çalışacağız. Çalıştıktan sonra hükümetin gündemine getireceğiz.”



Bilgi teknolojileri değerlendirildi


Toplantıda finansal sistem ve bilgi teknolojilerine saldırı ve bilgi güvenliği konuları da tüm yönleriyle ele alındı. Akben, “Bankalarımızın bu konularda yatırımları ve çalışmaları var. Bu tür saldırılar her zaman göz önünde bulunduruluyor” bilgisini verdi.






#BDDK
#Mehmet Ali Akben
8 yıl önce