|

Yarı fiyatı gören aldı yüzlerce kişi mağdur oldu

Fiyat ve zaman avantjı nedeniyle kullanımı giderek yaygınlaşan online alışveriş siteleri her zaman tüketicinin yüzünü güldürmüyor. Geçtiğimiz aylarda Mosmoda.com üzerinden yaşanan mağduriyetin aynısı şu sıralar Modazzo.com üzerinden yaşanıyor. Yarı fiyata aldanarak alışveriş yapan çok sayıda mağdur ne parasını ne de sipariş verdiği ürünü alabilirken, iki sitenin benzeşen yönleri ise akılları karıştırıyor.

Kenan Biter
10:50 - 19/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:52 - 19/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Sitede 80 bin TL’lik elbise dahi bulunuyor.
Sitede 80 bin TL’lik elbise dahi bulunuyor.

2012 yılında hizmete açılan ve geçtiğimiz Ocak ayında online tarafta faaliyet göstererek lüks giyim markalarının ürünlerini nerdeyse yarı fiyatına sattığını iddia eden Modazzo.com’dan alışveriş yapan yüzlerce kişi mağdur oldu.

Gucci, Guess, Burberry, Prada, Louis Vuitton ve Michael Kors gibi onlarca markanın binlerce liralık giyim ve aksesuar ürünlerinin neredeyse yarı fiyatına satıldığını görüp satın alan tüketiciler sipariş tarihinin üzerinden iki ay geçmesine rağmen teslimat yapılmayınca dolandırıldıklarını düşünmeye başladı.

'Firma oyalıyor'

Siparişlerin zamanında teslim edilmemesi üzerine Modazzo.com ile yapılan görüşmelerde ürünlerin yurt dışından kargoya verildiği gibi türlü bahanelerin öne sürüldüğünü söyleyen mağdurlar bu şekilde firmanın kendilerini oyaladığını düşünüyor.

İki ay sonra stokta yok açıklaması

Sipariş tarihinin üzerinden iki ay gibi ciddi bir zaman diliminin geçmesi ile artık ürünler yolda, çok yakında geliyor, teslimatlar başladı gibi türlü bahanelerin işe yaramadığını anlayan firma temsilcileri aylar sonra bu sefer de stoklarda alınan ürünlerin tükendiğini belirterek müşterilerini iptal ya da yeni bir ürün alma seçeneklerine itiyor.

Tarihi belli olmayan geri ödeme süreci

Parasını aylar önce ödeyerek aldığı ürünün kendisine teslim edilmemesinin hayal kırıklığını yaşayarak siparişini iptal ettirmek isteyen tüketiciyi bu sefer de geri ödeme tarihi belli olmayan bir süreç bekliyor.
Paralarının ne zaman iade edileceğine yönelik firmayla iletişime geçmek isteyenler ise açılmayan telefonlar ve dalga geçer gibi verilen cevaplar ile yeni bir şok daha yaşayarak bankalarının yolunu tutuyor.

Sadece bir platformda 500 mağdur var

Modazzo.com üzerinden alışveriş yapıp mağdur olanların sayısı ise bir hayli fazla. Sosyal medyada, forumlarda ve şikayet platformlarında yapılan aramalarda tabiri caizse her yerden mağdur fışkırıyor.
İnternet üzerinden hizmet veren sadece bir platformda benzer şikayetleri olan 500’e yakın kişi bulunuyor.
Sosyal medyada ise Modazzomağdurları diye bir hastag dahi açılmış durumda.

Söz konusu siteden alışveriş yaparak mağdur olan isimler yaşadıklarını şöyle anlatıyor;
Resul Abdulbakioğlu:

İki adet ürünün yaklaşık iki ay boyunca bana ulaştırılmasını bekledim. Ardından kendilerine zorla ulaştığımda bana; "Merak etmeyin, ürünler yurt dışından geldiği için gecikme olabiliyor, kesinlikle ürünleriniz ulaştırılacaktır" dendi. Bu açıklamanın üzerinden iki hafta sonra ise ürünlerin gönderilemediği belirtildi. İptal işlemi için bir sürü prosedürle uğraştıktan sonra iki hafta sonra paramın iade edileceği söylendi 15 gün sonra arayıp iade olmadığını söylediğimde bu seferde kartıma iade yaptıklarını söylediler. Bankayı aradığımda böyle bir iade olmadığını belirtince banka vasıtasıyla paramı geri almak zorunda kaldım.


Ebru Duman :

Modazzo adlı siteden 28 Ağustos tarihinde ayakkabı sipariş etmiştim, sipariş bilgilerimle birlikte ürünümün 15 Eylül'de elime ulaşacağına daire mail attılar. 15 Eylül geldiğinde ne sipariş var ne de herhangi bir kargo bilgisi bunun üzerine sitede yazan müşteri temsilcisi numarasını aradım. Bana ürünün yurtdışından geldiğini ve gümrükte bir sorun olduğunu ürünümün 1 Ekim'de elime ulaşacağını söyledi ve bu şekilde de mail attılar. Tabi 1 ekim oldu ve yine ürün yok bilgilendirme mesajı yok. Bunu üzerine siparişimi iptal ettim anca 40 gün son zorla paramı geri aldım.

Uğur Demir:

Arkadaşımın aldığı ayakkabıyı beğenince söz konusu siteye girdi. İndirim kodu veriyorlardı bir de siteye girince %30 kadar bir indirim daha yapıyordu. Ayakkabıyı çok beğendiğimden ve bitmesinden korktuğumdan hemen ben de aynısını aldım. Ertesi gün nereden estiyse internette modazzoyu araştırdım, gördüğüm yorumlarda herkes ürününün gelmediğini söylüyordu. O an anladım bir şeylerin ters gittiğini modazzo müşteri hizmetlerini aradım yaklaşık 15 gün sonrasına tarih vererek gelecek dediler. Ürünü satın almamım üzerinde 3 ay geçti neredeyse ne ürün var ortada ne de para iadesi.

İlginç iddia: Paramızı işletiyorlar

Bazı mağdurlar Modazzo.com üzerinden ilginç bir yöntemin uygulandığını da öne sürüyor. Firmanın çeşitli bahanelerle müşterilerle bir şekilde iletişimi sürdürerek işin yasal noktaya taşınmasını engellediğini belirten mağdurlar firmanın bu sistem ile vatandaştan topladığı paraları işlettiğini de düşünüyor.

Ne adres var ne de kurucu bilgisi

Markanın sayfasında iletişime ait sadece bir telefon numarası ve bir de destek mail adresi bulunuyor. Firmanın adresine ilişkin hiçbir bilgi yer almıyor. Google üzerinden girilen kayıtta ise adres Kartal Cevizli olarak görülürken yine aynı alanda adresin bulunduğu yer işaretli olması gerekirken Türkiye haritasının tamamının işaretlendiği görülüyor. Bu zamana kadar 100 bin adet teslimat yaptığını iddia eden markanın kurucularına ilişkin tek bir bilgi de ne sitede ne de internette yapılan taramalarda yer almıyor.

7 günde kargo 3 günde iade taahhüdü

Sitenin teslimat ve iade kısmında 2 ile 7 iş günü içerisinde kargoların ücretsiz adreslere gönderileceği taahhüt edilirken, iadelerde ise e-postalara gönderilen onay bildiriminden itibaren 3 iş günü içerisinde paranın müşterinin hesabına yatırılacağı garanti ediliyor.

Sıfır otomobil fiyatına elbise

Prada, Louis Vuitton ve Michael Kors gibi dünyaca ünlü markaların ürünlerinin satıldığı sitede fiyatlar da dudak uçuklatacak seviyede. 5 bin TL’ye kazak, 11 bin TL’ye de terlik satılan sitede 47 bin TL’lik çeket ile 80 bin TL’lik elbise ise dikkat çekiyor.

Firma iddiaları doğruladı

İddialar üzerine defalarca arayarak anca ulaşabildiğimiz firma temsilcisi bizle yetkili bir ismi görüştürmeyerek mail olarak tarafımıza cevap verileceğini aktardı. Bu açıklamadan bir kaç saat sonra Modazzo.com'dan Yeni Şafak'a yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;

''Gümrük işlemlerinde dönemsel olarak yaşadığımız problemden ötürü Ağustos, Ekim arası siparişlerin yüzde 10'u kadarında gecikme yaşadık. Bu nedenle beklemek istemeyen müşterilerimize ise iadelerini yaptık ya da muadil ürün teslim ettik.Tüm müşterilerimizin iadeleri bankalarına iletiliyor ve yapılıyor. Bunun aksi bildiğiniz üzere suçtur.

Müşterilerimiz bankalarına chargeback talebinde bulunarak da iade talep edebileceklerinden ötürü, bankalarının güvenceleri altındadırlar
. Tüm müşterilerimize en geç 48 saat (2 iş günü) içerisinde dönüş yapılmaktadır. Gerek telefon, gerek mail üzerinden dönüş yapılmayan kullanıcımız yoktur.

Ancak mükerrer maillerin 1 tanesine dönüş yapılmaktadır.Mesafeli satış sözleşmesi yasanın da gerektirdiği üzere ödeme sayfasında yer almaktadır.''

30 gün içinde yollamalı

Mesafeli satış sözleşmelerine göre tedarikçinin 30 gün içerisinde tüketicinin aldığı ürünü adresine göndermekle yükümlü olduğunun altını çizen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şükran Eroğlu söz konu zaman dilimi içerisinde gönderilmeyen ürünlerin ise parasının iade edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bakanlığa şikayet edin her sözleşme için ayrı ceza var

Ticaret Bakanlığı’nın TÜBİS diye bir şikayet sistemi olduğunu ve mağdurların buraya başvurması gerektiğini ayrıca hakem heyetlerinin de belli bir rakama kadar şikayetlere yönelik harekete geçebildiğine de dikkat çeken Eroğlu, bakanlığın denetimler sonrası her bir sözleşme için ayrı para cezası uyguladığını da kaydediyor.

Araştırmadan alışveriş yapmayın

Vatandaşlara güvenmedikleri ve araştırma yapmadıkları sitelerden asla alışveriş yapmamaları noktasında da çağrıda bulunan Av. Eroğlu,
tüketiciyi mağdur eden sitelerin ise bir mağdur daha oluşmaması için ifşa edilmesi gerektiğini söylüyor.

Dikkat çeken benzerlik

Öte yandan sitede alışveriş yapılırken müşteriye imzalatılan uzun mesafeli satış sözleşmesinde firmanın adresi ise Amerika’da görünüyor. 9600 Wilshire Blvd, Beverly Hills, CA 90212 adrese harita uygulamalarından bakıldığında 1867 yılında kurulmuş ABD’li bir firmanın merkezi çıkıyor. İşin ilginç yanı söz konusu firma Amerika’da Modazzo.com gibi yüzlerce lüks giyim markasının ürününü satıyor. Burada bir detay daha dikkat çekiyor. Şu an kapalı olan ve faaliyet gösterdiği dönemde Modazzo gibi çok sayıda kişiye siparişlerini göndermeyerek ciddi mağduriyet oluşturan (isme dikkat) Mosmoda.com’un da adresi California olması akılları karıştırıyor.

Modazzo.com'dan yapılan açıklamada Mosmoda.com ile herhangi bir bağlantılarının olmadığı belirtilirken, Modazzo.com'un, Modazzo Group Global firması altında Amerika'da yabancı bir ortakla kurulduğu ifade edildi.



#Modazzo
#Mosmoda
#Online alışveriş
#Şükran Eroğlu
#Moda
#alışveriş sitesi
5 yıl önce