|

Batı Türkiye’den rahatsız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika'ya yapacağı ziyareti değerlendiren AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun, Batılıların Türkiye’nin kıtadaki varlığından rahatsız olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2018 Cuma
Güncelleme: 08:10 - 23/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun
AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dört Afrika ülkesine yapacağı ziyareti değerlendiren AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun, Afrikalıların dolaylı konuşan Batılılardan bıktıklarını söyledi. Torun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin ardından Cezayir, Senegal, Mali ve Moritanya ile ekonomik ilişkilerde bir sıçrama beklediklerini ifade etti.

BATILILARDAN BIKMIŞLAR

Torun, “Bu dört ülkenin Sayın Cumhurbaşkanımızı ne kadar olumlu karşılayacağını göreceğiz. Daha önceki ziyaretleri de çok başarılı geçmişti. Türkiye’nin yaptığı bu ziyaretler sonrası ticaret hacmi de artmış oluyor. Karşılıklı olarak yapılan anlaşmalarla ticaret kolaylaştırılıyor. Pozitif olarak yansıyor. Cumhurbaşkanımız düzeyinde yapılan ziyaretler çok ses getiriyor. Afrikalılar dolaylı konuşan Batılılardan bıkmış vaziyette. Cumhurbaşkanımız açık ve net üslubu onları memnun ediyor” dedi.

CİDDİ BİR SIÇRAMA OLACAK

Cezayir, Senegal, Moritanya ve Mali ile Türkiye’nin tarihsel olarak ilişkilerinin bulunduğunu hatırlatan Koni, “Cezayir 300 yıldan fazla Osmanlı toprağı olmuş bir yer. Orta gelir grubunda bir ülke petrol ve doğalgaz üretiyor. Bu ülkede çok sayıda Türk şirketi yatırım yapıyor. Ekonomik olarak Cezayir’le olan ilişkilerimizin artırılması çok önemli. Moritanya, Mali ve Senegal bu üçü de Müslüman ülkedir. Türkiye’nin o bölgelere daha çok mal satabilecek çalışmalar yapması gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın bu ülkelere ziyareti bu açıdan çok önemlidir. Bu ziyaret sonrasında 4 ülke ile olan ticaretimizde ciddi bir sıçrama olacak” diye konuştu.

TÜRK MALI AFRİKA’NIN HER YERİNDE

Torun, Türkiye’nin 2005 yılında başlatmış olduğu Afrika açılımına değinerek şunları söyledi: Afrika’nın her tarafında etkin olan birkaç ülke var. Bunlar eski sömürgeciler İngiltere ve Fransa’nın yanı sıra ABD, Çin ve Türkiye. Dolayısıyla Türkiye zaten Afrika ölçeğinde her kesin dikkate alması gereken bir faktör. 2005 yılından beri Afrika’da ciddi bir açılım yaptık. Temsilcilik sayımız arttı. İhracatımız 12 milyar dolar. Türk Hava Yolları’nın deklarasyonu 50’yi geçti. Afrika’nın her tarafında Türk malları görülüyor. Türkiye Afrika’da bir fiil oyunculuğunu özellikle Somali’de gösterdi.

NEREDEN GELDİNİZ, DİYORLAR

Genel olarak bizden rahatsız oldukları yerlerde, ‘Siz nereden çıktınız. Daha önce buralarda değildiniz nereden geldiniz’ modunda davranıyorlar. Bizde onlara ‘Sizler burada yokken bizler buradaydık’ diyoruz. Özellikle askeri anlamda Afrika’ya nüfuz etmeye başlamamız ciddi bir rahatsızlık uyandırdı.

  • Somali'deki gibi bize destek olun
  • Türkiye’nin Afrika’ya yönelik tarihi bir bagajı olmadığını belirten Torun, "İlişki kurduğumuzda ilerlettiğimizde tarihi olaylar önümüze gelmiyor. Türkiye, Afrika’da özellikle insani yardımlarla kalkınma yardımlarıyla ciddi bir yer etmiş durumda. Bazı Afrika ülkeleri ‘Somali’de yaptığınızı bize de yapın’ demeye başladılar. Siyasi ilişkilerde sorun yok. Ancak siyasi ilişkilerinin ekonomik sonuçlarını henüz alabilmiş değiliz. Afrika’nın toplam ithalatı içinde Türkiye’nin sattığı malların oranı yüzde 2.5. Bu çok az. Bu istenilen düzeye geldiğini göstermiyor. Eğer Türkiye bu yüzdeyi 10’un üzerine çıkarabilirse bizim dış ticaret açığımızı kapatırız. Bu oran yaklaşık 50 milyar dolar demek" dedi.

#Türkiye
#Afrika
#Politika
6 yıl önce