|

Uçak gemisi yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma alanındaki atılımları engellemeye yönelik tavır içinde olanların karşılarında kendilerini bulacağını söyledi. Erdoğan, milli projelerin süreceğini belirterek, “Uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız. Artık uçak gemisi gibi projeler bizim için uzak bir hayal olmaktan çıkmıştır” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2017 Salı
Güncelleme: 04:00 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Erdoğan, İstanbul Fırkateyni’nin ilk kaynağını yaptı.
Erdoğan, İstanbul Fırkateyni’nin ilk kaynağını yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tuzla’da Kınalıada Korveti (4. Milgem) Denize İndirme ve İstanbul Fırkateyni (5. Milgem) İnşa Başlangıç Töreni’ne katıldı. Erdoğan, MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen ilk milli savaş korveti Heybeliada’nın 6 yıldır, ikinci korvet Büyükada’nın ise 4 yıldır denizlerdeki görevlerini başarıyla icra ettiğini söyledi. Geçen yıl haziranda denize indirilen Burgazada’nın donatım ve test faaliyetlerinin devam ettiğini anımsatan Erdoğan, “İnşallah önümüzdeki yıl hizmete girecek Burgazada’yı, 2020’de Kınalıada takip edecek. Bu gemilerimizin de devreye alınmasıyla denizlerdeki gücümüz daha da artacak” dedi.

TERCİHİMİZ MİLLİ KURULUŞLAR

Erdoğan, “Çok iyi biliyoruz ki gerek milli savunma ve güvenlik ihtiyaçlarımızın karşılanmasında gerekse uluslararası camiadaki sorumluluklarımızın yerine getirilmesinde teknolojik bağımsızlığın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Savunma sanayisinde takip eden değil, takip edilen, tüketen değil üreten, yeniye öncülük eden bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor” diye konuştu. Bu konuda milli kuruluşların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

KARŞILARINDA BİZİ BULURLAR

“Şayet 15 yıldır bu yöntemi takip etmiyor olsaydık, bugün ülkemize uygulanan örtülü ambargolar sebebiyle terörle mücadelemizi de sınır dışındaki operasyonlarımızı da yürütemez hale gelmiştik. Sebebi ne olursa olsun Türkiye’nin savunma sanayisindeki atılımlarını engellemeye yönelik tutumlara müsamaha göstermemiz kesinlikle söz konusu olamaz. Böyle bir tavır içine girenler, karşılarında bizzat bizi bulurlar.


TÜRKİYE İDDİALARI OLAN BİR ÜLKE

Türkiye, kendisi ve tüm soydaşları, kardeşleri, dostları için büyük iddiaları olan bir ülkedir. Bu iddiaları hayata geçirebilmemiz için öncelikle savunma sanayi imkanlarımızı en üst düzeye çıkarmamız şarttır. Geçtiğimiz yıl bu alanda 5 milyar dolarlık üretim ve 1,6 milyar dolarlık ihracat gücüne erişmemiz, önemli olmakla birlikte, henüz hedeflerimizin çok gerisinde olduğumuz bir gerçektir.

ADIMLARIMIZI HIZLANDIRMALIYIZ

2023 yılında savunma sanayinde dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen bir ülke olarak adımları daha hızlı atmamız gerekiyor. Ülkemiz halihazırda dünyada bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyor. Tamamen milli olarak tasarlanmış MİLGEM projesinde yüzde 65’in üzerinde bir yerli katkı oranı sağlandı.

PROJELERİMİZ ARTACAK

Ülke güvenliğimiz açısından kritik önemi olan projelerin sayılarını artırarak sürdüreceğiz. Tüm bu gelişmeler, ülkemizin bulunduğu bölgede gelişen tehditlere karşı denizcilik alanında geliştirdiğimiz çözümlere verdiğimiz önemin ifadesidir. İnşallah biz, uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız, hiçbir endişe taşımıyorum. Geldiğimiz noktada artık uçak gemisi gibi bu alanın zirvesi olan projeler dahi bizim için uzak bir hayal olmaktan çıkmıştır.”


Kınalıada denize indi

Savunma sanayii ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilecek çözümlerde ortak akıl birliğini sağlayarak, askeri gemi inşa sektöründe orijinal ürünleri ortaya çıkaracak bir sürece girildiğine inandığını ifade eden Erdoğan, planlanandan 6 ay önce denize indirme töreni gerçekleştirilen Kınalıada Korveti’ni ve inşa başlangıç töreni yapılan İstanbul Fırkateyni’ni bu kararlılığın sembolü olarak gördüğünü belirtti. Toplam 8 gemiden oluşan MİLGEM Projesi’nin dördüncü gemisi olan Kınalıada Korveti’nin inşasına 2015 yılında başlandı. 20 ayda 29 adet blokun inşa edilmesiyle kızak üstünde birleşimi tamamlanan Kınalıada Korveti; 99,5 metre boyunda, 14,4 metre genişliğinde ve 2 bin 400 ton deplasmana sahip. Su üstünde saatte 54 kilometre üzerinde sürat yapan Kınalıada Korveti’nde toplam 106 personel görev alacak.


Hedefimiz
ilk sıralar

Erdoğan, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan sorunların, milli savunma sanayine verilen özenin ne denli doğru olduğunu gösterdiğine işaret ederek, “Bu gelişmenin bir başka güzel sonucunu da yurt dışına satışlarda görüyoruz. Şu ana kadar Malezya, Bahreyn, Tanzanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Gürcistan, Pakistan, Türkmenistan, Nijerya, Norveç ve Romanya’ya çeşitli tip ve boyutlarda 165 adet gemi veya bot ihracatı yaptık. Bu artık Türkiye’nin nereden nereye geldiğini göstermesi bakımından çok önemli. Yerli tasarım inşa ve katkı payını artırarak, bu alanda faaliyet gösteren tüm paydaşlarla beraber askeri gemi inşa sektöründe ülkemizi, dünyanın ilk sıralarına taşımayı hedeflemeliyiz” dedi.

İstanbul'a ilk kaynak

MİLGEM Projesinin beşinci gemisi olan İstanbul Fırkateyni’nin de ilk kaynağı törenle yapıldı. 113,2 metre boyunda, 14,4 metre genişliğinde ve 3 bin ton deplasmana sahip olması planlanan İstanbul Fırkateyni, su üstünde saatte 54 kilometre üzerinde sürat yapma kabiliyetine sahip olacak. Toplam 123 personelin görev alacağı ve “İ sınıfı” fırkateynin ilk gemisi İstanbul Fırkateyni’nin 3 yılda tamamlanması öngörülüyor.


May ile Kıbrıs görüşmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştü. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Kıbrıs Konferansı’nın gidişatına dair görüş teatisinde bulunuldu. Erdoğan ve May, Kıbrıs'ta kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ekonomik ilişkiler ve savunma sanayi başta olmak üzere ikili ilişkileri geliştirme kararlılıklarını teyit eden iki lider, iş birliğini daha da güçlendireceklerini belirtti. May, AK Partili siyasetçilere yönelik suikastleri de kınadığını söyledi.



#Recep Tayyip Erdoğan
#Savunma
#Uçak gemisi
7 yıl önce