|

Fakirullah: Oruç Baba

Ramazan ayında özellikle İstanbul halkının vazgeçemediği bir türbe olarak ilgi çeken Oruç Baba, İslam bilginleri arasında önemli bir yer işgal ediyor. Ramazan ayının ilk günü ve son günleri binlerce insanın akın ettiği Oruç Baba türbesi Fatih Şehremini’de bulunuyor.

Yeni Şafak
10:00 - 10/06/2018 الأحد
Güncelleme: 10:28 - 10/06/2018 الأحد
Yeni Şafak
Oruç Baba'nın türbesi her yıl Ramazan ayının ilk günü ziyaretçi akınına uğruyor.
Oruç Baba'nın türbesi her yıl Ramazan ayının ilk günü ziyaretçi akınına uğruyor.

Bir gelenek haline gelen Ramazan’ın ilk günü ve son günleri sadece ekmek ve sirke ile oruç açmak yıllardır gerçekleştiriliyor. Özellikle kadınların akın ettiği ziyaret son yıllarda medyanın da ilgisini çekiyor.

Bir rivayete göre; Şeyh Mustafa Zekayi Efendi olarak bilinen Oruç Baba’nın Ramazan ayının ilk günü orucunu Hızır Aleyhisselâm ile birlikte sirke ve ekmekle açtığına inanılır. Oruç Baba’nın yani Şeyh Mustafa Zekayi Efendi’nin, Üsküdar Muhafızı Bursa Yenişehir Beylerbeyi İbrahim Paşa’nın oğlu olduğu bilinir. Şeyh Mustafa Zekayi Efendi, hayatı boyunca birçok dini eğitim almış ve birçok tarikat öğretilerinden geçmiş birisidir. Oruç Baba’nın tüm ömrünü oruç tutarak geçirdiği bilinmektedir.


Askerlerin 'Baba'sı

Bir diğer rivayete göre ise Oruç Baba, İstanbul fethine katılan askerlerden biri olup, diğer askerlere su dağıtmakla görevliydi. Kıtlık zamanında bile askerlerin su ihtiyacını karşılayan bu zat askerler tarafından çok sevilir ve kendisine ‘baba’ diye seslenilirdi. Sadece sirke ve su ile oruç açan ve sahur yapan ve evliya olarak bilinen zat zamanla 'Oruç Baba' ismini alır.

Oruç Baba, Osmanlı’da bereketi temsil eden sirkeyle ön plana çıkmaktadır. Halk arasında sirke ve ekmekle orucunu açtığı için fakir olduğu düşünülse de Osmanlı mutfağında birisi yemeğe davet edildiğinde eğer çok zengin bir sofra var ise kendisine “sirkeni al da gel” denirdi. Sirkenin iştah açıcı özelliğine dikkat çekilirdi. Misafirlerin aç gelmesi istenirken sirkenin iştahı artırdığı ve bu nedenle tüketilmesi gerektiği bilinirdi.



#Oruç Baba
#Şehremini
#Fatih
#Ramazan
٪d سنوات قبل