|

Bu uygulamalara dikkat

Son yıllarda kripto paralara karşı rağbet oldukça fazla. Bunu fırsat bilen hackerler geliştirdikleri casus yazımlar sayesinde, kullanıcılar üzerinizden kripto para kazanıyor. Android kullanıcıları en büyük hedef.

Yeni Şafak
14:38 - 11/05/2018 Cuma
Güncelleme: 14:54 - 11/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Kripto para madenciliği yapan casuslar genellikle sahte anti virüs uygulamaları, VPN’ler ve dosya temizliği yapan uygulamaların içerisine yerleştirildiğini unutmayın.
Kripto para madenciliği yapan casuslar genellikle sahte anti virüs uygulamaları, VPN’ler ve dosya temizliği yapan uygulamaların içerisine yerleştirildiğini unutmayın.

Kripto para virüsü sadece bilgisayarları değil akıllı telefonları da tehdit ediyor. Hackerların geliştirdikleri casus yazılımlar sayesinde masum kullanıcılar hedef alınıyor. Kişisel bilgileri çalmakla yetinmeyen hackerler, para kazanmak için türlü yollara başvuruyorlar.

Telefonumda kripto para madenciliği yapan uygulama olduğunu nasıl anlarım?

İnternete erişimi olan her elektronik cihaz, siber tehditle karşı karşıyadır. Bu yüzden güvenebileceğiniz bir anti virüs koruması şart. Hackerler daha çok Android kullanıcılarını hedef alıyor. Bu yüzden Google Play Store’dan indireceğiniz uygulamalara dikkat etmeniz gerek.

Uygulamanın istediği izinleri kontrol etmeniz en önemlisi. Örnek vermek gerekirse; fotoğraf düzenlemek için indireceğiniz bir uygulama sizin rehberinize veya telefonunuza erişim istiyorsa orada dikkat etmeniz gerek.


Ayrıca uygulama izinlerinizi kontrol ederek hangi uygulamanın ne izinler istediği kontrol edebilirsiniz.

Telefonum çok ısınıyor

Telefonda oyun oynamak, internette gezinmek, video çekmek, batarya ya da işlemci ile ilgili yaşanan bir sorun, telefonun çok fazla ısınmasına neden olabilir. Fakat telefonunuz durduk yere fazla ısınıyorsa eğer bunun sebebi virüs olabilir.

Telefon üzerinden kripto para kazanan casus uygulamalar telefonunuzu çok fazla yorarak ısınmasına neden olabilir. Bu durumda indirmiş olduğunuz uygulamalara bir göz atmanızda fayda var. Pil tüketiminizi kontrol ederek hangi uygulamanın işlemcinizi yorduğunu ve pili çok çabuk tükettiğini görebilirsiniz. Eğer böyle bir uygulama varsa silmenizi tavsiye ederiz.


Android işletim sistemleri telefonlara sadece Google Play Store’dan değil dışarıdan da uygulama yüklemek mümkün. Bu yüzden dışarıdan yükleyeceğiniz uygulamalara da dikkat edin. Çünkü bazı virüsler telefonunuzu formatlasanız dahi silinmiyor. Bu yüzden bilinçli bir kullanıcı olmak ve güvenebileceğimiz bir anti virüs uygulamasından koruma desteği alabiliriz.

#android
#virüs
#kripto para
6 yıl önce