|

Tarihin en popüler işletim sistemi

Yıllar yıllar önce (2001) yayımlanan Windows XP'nin ta 2012'ye ​kadar krallığını koruduğunu biliyor muydunuz? Dahası halen bronz madalya kendisinde!

Yeni Şafak
15:31 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:32 - 2/07/2015 Perşembe
Diğer

Web araştırma ve analiz firmalarından Net Applications, masaüstü işletim sistemlerinin kullanım oranına yönelik son araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Masaüstü derken kastımız PC ve Mac platformu. Yani hem bildiğimiz anlamda masaüstü bilgisayarlar hem de dizüstü bilgisayarlar giriyor içine. Akıllı telefon ve tabletleri güçlendiren, Windows Phone, Android, iOS vb. sistemler ise mobil işletim sistemleri altında değerlendirildiğinden araştırmaya dahil değil.



Önce pastayı paylaşalım, ardından detayları aktaralım:







Gördüğümüz gibi Windows 7'nin ezici üstünlüğü sürüyor. O kadar ki her 10 bilgisayarın 6 tanesinde W7 yüklü halen. Dahası çıkışının üzerinden onca yıl geçmiş olmasına karşın W7'nin popülerliği halen artış gösteriyor. Örneğin geçtiğimiz ay %57.7'lik paya sahipti. Tabii bu durum pek çok son kullanıcıya garip gelebilir ama işin altında yatan temel sebep kurumların geçiş yapmaya gönüllü olmaması. Şöyle ki W7'de devam etmeleri için pek çok geçerli sebepleri var. Örneğin yeniliklere adaptasyonun (ki W8'deki metro arayüz başlı başına bir sorun) sebep olacağı yavaşlama, sistemin baştan kurulacak oluşu, W7'nin halihazırda zaten oldukça kararlı bir işletim sistemi olması ve tabii bir de özellikle KOBİ'ler gibi görece küçük işletmeler için oluşturacağı maddi yük...



Yani bir zamanlar XP için tekrarlanan senaryonun aynısı. O kadar ki ta 2001 yılında yayımlanan XP, dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi unvanını 2012 yılına kadar korumuş ve ardından W7'ye devretmişti. Ki gördüğümüz gibi halen de %12'lik pazar payı ile üçüncü sırada. Ki Windows 8.1 bile henüz bu ay geçebildi. Yoksa geçen aya kadar ikinci idi halen! Bu açıdan değerlendirdiğimizde 2009'da çıkıp 3 yıl sonra koltuğu alan Windows 7'nin açıkçası 2020'ye kadar koruyabileceğini de pek zannetmiyoruz.



Bunun haricinde yine rapordan hareketle W10'un bu ay çıkacağını hesaba katarsak W8.1'in de (%13.12) aynı W8'in ve Vista'nın akibetine uğrayacağını söyleyebiliriz. Yani kısa bir süre sonra unutulup gidecek. Tabii arada bir nüans var, Vista, Microsoft için bir 'epic fail' idi yani büyük bir başarısızlıktı o sebeple popülerleşemedi. W8 ise kısa bir süre içerisinde W8.1 geldiği ve ücretsiz güncelleme olduğu için %3'te kaldı.



Velhasıl genel itibarı ile baktığımızda Microsoft'un toplam pastanın %90'ına sahip olduğunu görüyoruz. Kalan %10'luk dilimde ise Apple'ın Mac OS'si ile açık kaynaklı Linux yer alıyor.




#microsoft
#apple
#windows
#işletim sistemi
9 yıl önce