|

Günlerce sadece suyla beslenip Budist katliamından kurtuldular

Budist Myanmar hükümetinin acımasız katliam ve zulümlerinden kaçarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan Arakan Müslümanları günlerce sadece su ile beslenerek Bangladeş'e kaçtı. Sınırdaki kamplara yerleşen mülteciler açlık ve kamp şartlarıyla mücadele etmek zorunda. Yeni Şafak'ın görüntülediği kamplarda yaşayan Rohingyalar eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden mahrumlar. Günlerce sadece suyla beslenerek katliamdan kaçan Arakanlılar Myannmar'a geri dönecekleri günü bekliyorlar.

Kübra Tokuş
10:01 - 15/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:56 - 15/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cox's Bazar'da kurulan kamplarda 1 milyondan fazla Arakan Müslümanı yaşam mücadelesi veriyor.
Cox's Bazar'da kurulan kamplarda 1 milyondan fazla Arakan Müslümanı yaşam mücadelesi veriyor.

Myanmar hükümetinin Müslümanlara yönelik saldırı ve zulümleri nedeniyle göç etmek zorunda kalan Arakanlılar, Bangladeş sınırındaki kamplarda yaşam mücadelesi veriyor. Ağustos 2017 şiddetlenen göç dalgasıyla bugün Bangladeş’teki kamplarda yaşayan Rohingyaların sayısı 1 milyon 300 bine ulaştı.

yenisafak.com BM tarafından dünyanın en mazlum halkı seçilen Arakan Müslümanlarının kaldığı Cox’s Bazar bölgesine gitti.

Türkiye yardım elini uzattı

İHH İnsani Yardım Vakfı ise 1996’dan beri Arakan için çalışma yürütüyor. 25 Ağustos 2017’den itibaren İHH’nın Arakan çalışmalarından toplamda 1 milyon 232 bin kişi faydalandı. İHH, kriz boyunca Arakanlılara; gıda, su, hijyen, elbise, sağlık, barınma, rehabilite ve kış çalışmaları kapsamında yardımlar gerçekleştirdi.


BM İHH evlerini örnek gösterdi

Öncelikli ihtiyaçlardan biri olan barınma alanında yapılan çalışmalar, Arakanlılara rahat bir nefes aldırdı. Kamplarda bugüne kadar 7 bin 500 ev inşa edildi. Bambu’dan inşa edilen evlere aynı zamanda güneş enerji paneli de kuruldu. Böylelikle Arakanlılar, hem elektriğe hem de ışığa kavuşmuş oldu. Arakanlılar, tehcir edilmeden önce Myanmar’da da elektrikten yoksun bir hayat sürüyorlardı.


Dünyanın dört bir yanından gelerek bölgede faaliyet yürüten uluslararası kuruluşlar tarafından böylesi bir projenin gerçekleştirilmesi Türkiye farkını gözler önüne serdi.

Bölgede bulunan hiçbir kampta elektrik ve ışık bulunmazken, kurulan güneş enerji panelleri sayesinde kamplar aydınlığa kavuştu.


13 bine tamamlanacak

İHH, hayırseverlerin destekleriyle 5 bin 500 bambu evi daha inşa ederek bu sayıyı 13 bine tamamlayacak. Ayrıca evlerin olduğu bölgelerde yürüme yolları, merdivenler, yeşillendirme ve çöp toplama çalışmaları da gerçekleştiriliyor.


Katliamlar çocukların gözleri önünde yaşandı

Söz konusu kamplarda 300.000 civarı çocuk bulunuyor. Çocukların 30 bini aşkın yetim ve 3 bin kadarını kimsesiz çocuklar oluşturuyor. Büyük zulüm ve kıyımlara şahit olan ve göç sırasında ciddi tehlikeler yaşayan çocuklar için özel çalışmalar yapılıyor.

O çocuklardan sadece biri olan Muhammed Cemil, yaşadıklarını
'a anlattı.


Eğitim ve rehabilite merkezleri açıldı

Kamplarda hayırseverlerin destekleri ile çocuklar ve yetimler için 5 ayrı rehabilitasyon merkezi inşa edildi. Rehabilitasyon Merkezleri, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde bulunan Balukhali, Jamtoli, Palongkhali, Bagguna ve Ghumdhum kamplarında hizmete girdi. İçinde oyun merkezlerinin de bulunduğu 5 ayrı rehabilite merkezinden toplamda 94’ü yetim olmak üzere bin 94 çocuk istifade ediyor.

Su kuyuları hayat kurtarıyor

Kamplarda temiz suya ulaşmakta güçlük çeken Arakanlılar için 113 su kuyusu, 5 bin litre su tankı olan 10 ayrı derin su kuyusu inşa edildi. Su kuyularının yanı sıra 305 adet banyo ve tuvalet yapımı sürüyor.

Yardımlarınızı bekliyorlar

İHH aracılığıyla Arakanlılara yardımda bulunmak isteyen bağışçılar, ARAKAN yazıp 3072’ye SMS göndererek 5 TL yardımda bulunabiliyor. Yine İHH’nın internet sitesi ve banka hesapları yoluyla da yine ARAKAN koduyla bu yardımlara destek olabiliyor. Yardım etmek için
.

Neler yaşanmıştı

Yaklaşık yüz yıldır baskı ve şiddet altında yaşayan Arakanlı Müslümanlar, farklı tarihlerde defalarca katliama uğradı. 1942 yılında 150 bin kişinin öldürüldüğü katliamlar, günümüze kadar çok kez tekrarlandı. Son olarak 2012 ve 2016 yılında yaşanan olaylar, 2017 yılının Ağustos ayı itibariyle yeniden alevlendi.

  • Aslında son olayların fitilini 2012’deki Budist saldırıları ve ordunun operasyonu ateşledi.
    Haziran 2012’de Rohingyalara karşı katliama girişen Budist çeteler, Müslümanların geri dönmemesi için evlerini ve arazilerini ateşe verdi.
    Olaylar sonrası Myanmar ordusu
    Rohingyaların yaşadığı bölgeye temizlik (clearence) adıyla askeri operasyonlar düzenledi.
    Operasyonun adından anlaşılacağı gibi bu bir “temizlik” çalışmasıydı.

Bu ciddi baskılar sonrası bölgedeki gerilim giderek tırmanmaya başladı. Yine Ekim 2016’da farklı güvenlik merkezlerine yönelik saldırılarda 9 güvenlik memuru öldü. Bu saldırıları kimin düzenlediği netleşmemişken ülkede Müslümanların yaşadığı bölgelere yönelik ağır operasyonlar başladı. Bu operasyonlarda binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Güvenlik güçlerine yönelik faili meçhul bu saldırı girişimleri sonrası Müslüman köylerinde toplu katliamlar başladı.

Toplam nüfusu 2.5 milyonu bulan Rohingya Müslümanlarından yalnızca 400 bini Arakan’da yaşayabiliyor, geriye kalanlar ise farklı ülkelerde mülteci. Arakan’da kalan Rohingyalar her an yaşanabilecek bir katliamla karşı karşıya, kamplara sığınanlar ise açlık ve doğa şartlarıyla mücadele etmek zorunda. Kamplarda, naylondan yapılma barakalarda yaşayan Rohingyalar eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden mahrum şekilde hayata tutunmaya çalışıyorlar.

Geri döneceğiz

Cox's Bazar bölgesindeki kamplardan biri olan Ghundum 3 kampında yaşayan Muhammed Tayyip, açılan eğitim merkezlerinden birinde öğretmenlik yapıyor. Ağır hasta olan annesi ve ailesi ile Myanmar'daki kıyımdan kaçarak kamplara sığınan Muhammed, "Bir gün Myanmar'a geri döneceğiz" diyor.



#Arakan
#Cox's Bazar
5 yıl önce