|

Hollanda genel seçimlerini Başbakan Mark Rutte'nin partisi kazandı

Hollanda genel seçimlerini, sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Mark Rutte'nin liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi kazandı. Seçilmesi durumunda İslam'dan Arındırma Bakanlığı kuracağını açıklayan ırkçı lider Geer Wilders ise seçimden istediğini alamadı.

23:06 - 17/03/2021 Çarşamba
Güncelleme: 00:41 - 18/03/2021 Perşembe
AA
Mark Rutte.
Mark Rutte.

Hollandalılar, koronavirüs salgını nedeniyle 3 güne yayılan genel seçimlerde oy kullandı.

Pazartesi yerel saatle 07.30'da (TSİ 09.30) başlayan oy verme işlemi bugün 21.00'de (TSİ 23.00) sona erdi.

1579 aday ve 37 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım oranı, son bilgilere göre yüzde 81 oldu.

Kesinlik ifade etmeyen ilk geçici sandık çıkış anketleri, oy verme işlemi bittikten hemen sonra yayımlandı.

Araştırma şirketi Ipsos'un verilerine göre, Başbakan Rutte'nin liderliğindeki VVD, 35 sandalyeyle ilk sırada yer alıyor.

Her seçim öncesinde olduğu gibi siyasi partilerin Türkiye'yi, Türkleri, Müslümanları ve İslam'ı malzeme olarak kullandığı seçimde oyunu artırdığı görülen Rutte'nin partisi, 2017 seçimlerinde elde ettiği 33 sandalyenin üzerine 2 sandalye daha ekleyerek 4 kez üst üste birinci parti oldu.

Ana muhalefetin başında olan ırkçı Özgürlük Partisi'nin lideri Geer Wilders ise bir kez daha sandıktan istediğini alamadı. Bir önceki seçime göre 3 sandalye kaybeden Özgürlük Partisi, üçüncü sırada yer aldı.

Seçim vaadi İslam'dan Arındırma Bakanlığı'ydı

Adı sık sık Türkiye'ye yönelik hakaret içerikli paylaşımlarla gündeme gelen Wilders, seçim vaadi olarak İslam'dan Arındırma Bakanlığı'nın kurulacağını açıklamıştı.

Ayrıca kamuda başörtüsü yasağı uygulanacağını, sığınma taleplerinin durdurulacağını ve sığınmacı merkezlerinin kapatılacağı da vaadler arasında yer alıyordu.

Çifte vatandaş olanlar için seçim ve seçilme hakkı verilmeyeceği ifade edilmişti.

Wilders hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma da açılmıştı.

#hollanda
#seçim
#genel seçim
3 yıl önce