|

4 milyonluk kurban pazarı

81 ilde kurulan kurbanlık pazarlarında 1,2 milyon büyükbaş, 2,8 milyon küçükbaş hayvan satışa çıkarıldı. Tamamına yakınının satılması beklenen kurbanlıkların derisinin ziyan edilmeden kesilmesi deri sanayii için büyük önem taşıyor. Ekonomiye 150 milyon lira katkı sağlayacak derinin hasar görmemesi için kurbanların ehil kişilerce kesilmesi gerekiyor.

Haber Merkezi
04:00 - 21/08/2018 Salı
Güncelleme: 00:39 - 21/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Bu yıl 4 milyon kurbanlık kesimi yapılıyor
Bu yıl 4 milyon kurbanlık kesimi yapılıyor

Kurbanlık derileri, Türkiye’nin iddialı olduğu deri sanayii için büyük önem taşıyor. Her yıl elde edilen milyonca kurbanlık derisine gösterilen özen, 150 milyon lira zararın önüne geçiyor.

Her yıl milyonlarca hayvanın ibadet amacıyla kesildiği bir Kurban Bayramına daha kavuştuk. Türkiye’nin 81 ilde kurulan kurbanlık pazarlarında 1,2 milyon büyükbaş, 2,8 milyon küçükbaş olmak üzere bu yıl 4 milyon hayvan satışa çıkarıldı. Tamamına yakınının satılması beklenen kurbanlıkların derisinin ziyan edilmeden elde edilmesi, Türkiye’nin iddialı olduğu deri sanayii için büyük önem taşıyor.

Bursa Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Rıfat Aygüler, kurbanlıkların acemi kasaplarca kesilmesi yüzünden derilerin ikinci, üçüncü sınıf, hatta hurda haline geldiğini belirtti. Kurban Bayramı'nda özensiz hareket edilmesi sebebiyle hayvan derilerinde bıçak izi ve kesiklerin oluştuğunu ifade eden Aygüler, bunun derilerin ekonomiye katkısını azalttığını vurguladı. Aygüler, “İyi yüzülür ve küçükbaş deride en az 5 kilogram, büyükbaş deride 10-15 kilogram tuz kullanılırsa, kurban kesen vatandaşlarımız, ülke ekonomisine 150 milyon lira katkıda bulunmuş olacak. Aksi halde bu katkı, ülke ekonomisine eksi olarak yansıyacak” çağrısında bulundu.

Aygüler , kesimin ardından derinin ham dericiye geç ulaşmasının büyük sorun olduğunu aktararak, “Türkiye'deki derilerin yüzde 30'unda hamlık oluşuyor. Buun yüzde 20'si üçüncü sınıf deri, yüzde 10'u ıskarta haline geliyor” dedi.

#Kurban Bayramı
#Kurbanlık
#Rıfat Aygüler
#Bursa
6 yıl önce