|

Ticarete özel ekip

Ticaret Bakanlığı, içinde TOBB, TİM, TESK, DEİK, TÜSİAD, MÜSİAD ve TMB’nin yer aldığı ticarete özel çalışma grubu oluşturdu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, STK temsilicileriyle yaptığı toplantıda grubun yol haritasını belirlediklerini söyledi. Bakanlık koordinasyonuyla her ay toplanacak oluşum, özel ihtisas kurulları da kuracak.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 21/08/2018 Salı
Güncelleme: 00:27 - 21/08/2018 Salı
Yeni Şafak
Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulu ilk toplantısını geçtiğimiz cuma günü Ticaret Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleştirdi.
Ticaret Bakanlığı İstişare Kurulu ilk toplantısını geçtiğimiz cuma günü Ticaret Bakanlığı toplantı salonunda gerçekleştirdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın TOBB, TİM, TESK, DEİK, TÜSİAD, MÜSİAD ve TMB’nin yer aldığı STK başkanları ile yaptığı ilk istişare toplantısından Avrupa Birliği’ne yönelik özel çalışma grubu oluşturulması kararlaştırıldı. Çalışmalar kapsamında, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin yanı sıra AB ile ilişkilerin arttırılmasını sağlayacak faaliyetlerin geliştirilmesi ön plana çıkıyor.

Ticaret Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik başlattığı ekonomik yaptırım adımlarını boşa çıkaracak hamleler için yoğun bir tempoya girdi. Önümüzdeki dönemde, gümrük birliğinin güncellenmesi ve AB ile ilişkiler, hedef ülkelerde açılacak Türkiye ticaret merkezlerine kadar birçok konuda yoğun mesai yapılacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)’nin yer aldığı STK başkanları ile bir araya geldi. Toplantı aynı zamanda Ticaret Bakanlığının da ilk istişare kurulu toplantısı oldu. Buluşma sonrası Bakan Pekcan ve STK temsilcilerinin dile getirdiği konu başlıkları dikkate alınarak özel çalışma grubu oluşturuldu ve gündem maddeleri belirlendi.

İŞTE HEDEFLER

Özel çalışma grubunun ilk hedefleri de belli oldu. Bu kapsamda, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve AB ile ilişkiler, gelişmiş ülkeler ile ilişkilerin geliştirilmesi, “Bir Kuşak Bir Yol Projesi”nin yanı sıra gelişmiş ülkelerde algı çalışması yapılacak. Hedef ülkelerde açılacak Türkiye ticaret merkezleri konularında çalışmalar hızlandırılacak.

HER AY ZİRVE

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda her ay toplanacak istişare kurulunda, ele alınacak konuya göre kamudan, özel sektörden ve akademi dünyasından uzmanların katılımıyla özel ihtisas çalışma kurulları kurulabilecek.

EKONOMİDE BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU

İlki geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen istişare toplantısının ikincisinin 20 Eylül’de yapılması kararlaştırıldı. İstişare kurulu, ekonominin tüm paydaşlarını bir araya getirerek Türkiye’nin kalkınmasına ve büyümesine yönelik çalışmalar yapmayı, sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim halinde sorunları ve çözüm önerilerini ele alarak politikalar belirlemeyi amaçlıyor. Calışmalar kapsamında ekonominin üretim ve yurt dışı pazar gücünün 2023 hedefleri doğrultusunda artırılması sağlanacak.

‘Katılımda destek zayıf’

Katılım sigortacılığında pencere modeliyle Türkiye’de bir ilke imza attıklarını belirten Nihat Kırmızı, bu modelin katılım bankacılığını da geliştirecek bir model olduğunu kaydetti.Kırmızı katılım bankalarının da katılım sigortacılığına destek vermeleri gerektiğini vurguladı.

#TOBB
#TİM
#TESK
#DEİK
#TÜSİAD
#MÜSİAD
6 yıl önce