|

CEO'ların korkulu rüyası 'Uber Sendromu'

IBM 2015 C-Seviye Yönetici Raporu, tüm dünyada üst düzey yöneticilerin korkulu rüyasının, tamamen farklı bir iş modeli ile piyasaya giren bir rakibin sektördeki diğer firmaları yerle bir etmesi olarak tanımlanan "Uber Sendromu" olduğunu ortaya koydu.

Yeni Şafak
11:24 - 3/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:27 - 3/03/2016 Perşembe
AA

IBM 2015 C-Seviye Yönetici Raporu, IBM Türk Ülke Lideri Mehmet Dilek tarafından düzenlenen toplantı ile açıklandı.



Söz konusu rapor Amerika'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Asya'ya kadar 70 ülkeden 5 bin 247 üst düzey yöneticinin katılımı ile hazırlandı. Türkiye'den de 165 yöneticinin katıldığı araştırma, liderlerin geleceğe nasıl baktığını, trendleri nasıl belirlediklerini ve şirketlerini "yıkım (disruption) çağında" nasıl konumladıklarını inceliyor.



Rapor, tüm dünyada üst düzey yöneticilerin korkulu rüyasının, tamamen farklı bir iş modeli ile piyasaya giren bir rakibin sektördeki diğer firmaları yerle bir etmesi olarak tanımlanan "Uber Sendromu" olduğunu ortaya koydu.



Raporda, üst düzey yöneticilerin endüstri dışından gelecek rakipler konusunda oldukça endişeli olduğu belirtilirken, tüm dünyada araştırmaya katılan üst düzey yöneticilerin yüzde 54'ünün, Türkiye'den katılan yöneticilerin ise yüzde 49'unun rekabetin dışarıdan geleceğini düşündüğü kaydedildi.



Öneriler


IBM 2015 C-Seviye Yönetici Raporu'nda yöneticiler için önerilere de yer verildi.



Şirketlerin dijital istilaya hazır olmaları için önerilerin yer aldığı raporda, en önemli kararların müşterilere en yakın kişiler tarafından alınması gerektiği belirtildi.



Şirketlerin yeni iş ortakları kurmak için planlarını yoğunlaştırması gerektiği de tavsiye edilen raporda, Alibaba, eBay, Spotify ve WhatsApp gibi şirketlerin ortak özelliklerinin diğer şirketlerin müşterilerine ulaştıkları sanal bir network'te kilit nokta haline gelmeleri olduğu; bu nedenle farklı satıcı ve alıcıların buluştuğu, bilgi alışverişinde bulunulan, öngörülerin paylaşıldığı online bir forum alanı oluşturmanın doğru bir strateji olduğu dile getirildi.



#Uber Sendromu
#üst düzey
#yönetici
#uber
#sendromu
#korku
#iş dünyası
#ekonomi
8 yıl önce