|

TANAP için 400 milyon dolar

Dünya Bankası’nın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için BOTAŞ’a vereceği 400 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imza töreni gerçekleşti. Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerji projeleriyle ilgili 3 milyar dolarlık bir finansman paketini bu yıl hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:58 - 9/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Berat Albayrak
Berat Albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin enerji alanında çalışmalarına hız kesmeden devam edeceğini belirterek, “Enerji çerçevesinde ekibimizin sadece Dünya Bankası değil uluslararası yatırım bankaları noktasında yürüttüğü enerji projeleriyle ilgili yaklaşık 3 milyar dolarlık bir finansman paketini 2017 itibarıyla inşallah hayata geçirmeyi hedefliyoruz" dedi. Albayrak, Dünya Bankası'nın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) için BOTAŞ'a vereceği 400 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imza töreninde konuştu.



2017 İYİ BAŞLADI


Proje kapsamında dün atılan imzaların sadece enerji piyasaları değil, ekonomi ve finans piyasaları açısından da önemli olduğunu vurgulayan Albayrak, “Enerjinin sadece Türkiye için değil, bölge, dünya ve küresel piyasalar için ne kadar önemli bir sektör olduğunu hepimiz biliyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak, şöyle devam etti:



"Bu, projenin hayata geçmesi ve enerji piyasaları noktasında ne kadar önemliyse küresel ekonomi, küresel finansman ve ekonomi piyasalarında son yıllarda yaşanan gelişmeler noktasında Türkiye'nin böyle bir finansman paketiyle 2017'ye güzel bir başlangıç yapması, ekonomimiz açısından çok önemli. Ama ben bugün burada piyasalar açısından bir güzel haberi daha paylaşmak istiyorum. Enerji çerçevesinde ekibimizin sadece Dünya Bankası değil uluslararası yatırım bankaları noktasında yürüttüğü enerji projeleriyle ilgili yaklaşık 3 milyar dolarlık bir finansman paketini 2017 itibarıyla inşallah hayata geçirmeyi hedefliyoruz."





YENİLENEBİLİR ENERJİDE İLERLEYİŞ SÜRECEK


Son dönemde Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğini sağlamak için attığı adımları da hatırlatan Albayrak, “Cuma günü Tuz Gölü depolama tesisinin ilk gaz basma işlemini Sayın Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir törenle hayata geçireceğiz. Türkiye, kaynak çeşitliliği ve büyük projeler noktasında bir tarafta TANAP, diğer tarafta Türk Akımı, diğer boru hattı projeleri ve Doğu Akdeniz gazının Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması noktasındaki projelerin en güçlü destekçisi ve tarafı olmaya devam ediyor" dedi.



2,4 milyar dolar krediye ulaştı


Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Cyril Muller, TANAP'ın enerji güvenliği ve kaynak çeşitliliği açısından stratejik bir proje olduğunu belirterek, “Dünya Bankası'nın TANAP'a verdiği finansman hariç, diğer uluslararası kuruluşlardan da projeye 2,4 milyar dolarlık kredi desteği sağlanacak" dedi. Muller, imza töreninde yaptığı konuşmada, aynı zamanda projeye Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı'nın (MIGA) da 1,2 milyar dolara kadar garanti sağlayacağını ifade etti.



Finansmanın ilk 5 yılı ödemesiz


BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, TANAP için sağlanan söz konusu kredi finansmanın 5 yıl geri ödemesiz ve 19 yıl süreyle ödemeli olacak şekilde temin edildiğini açıkladı. Özcan, TANAP projesinin tamamlanma oranının ise yüzde 65'e ulaştığı bilgisini verdi. 2016 doğalgaz tüketiminin özellikle yılın son aylarındaki yüksek tüketimle bir önceki yıla göre yüzde 8 arttığını da ifade eden Özcan, doğalgaz tüketiminde art arda rekorların geldiğini vurgulayarak, 2016 yılı doğalgaz tüketiminin 48 milyar metreküpü aştığını aktardı.



Yerli enerji artıyor


Enerji Bakanı Albayrak, yerli kaynaklarla elektrik üretiminin bu yıl büyük oranda arttığını belirterek, “Bu yıl %49,3 ile elektrik üretiminde yerlilik oranında önemli başarıya imza attık. 2017'de hedef bunu daha da yukarılara taşımak. Bu yılın ilk yarısı bitmeden rüzgarda da çok önemli adım atacağız." dedi.















#Enerji Bakanı
#Berat Albayrak
#Dünya Bankası
#TANAP
#BOTAŞ
7 yıl önce