|

Taşerona kadroda yeni tartışma

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını içeren düzenlemeye ilişkin çalışmalarda sona gelindi. Sendikaların talepleri üzerine düzenlemeye KİT’lerdeki yaklaşık 50 bin taşeron işçinin de dahil edildiği belirtiliyor. Kapsam ve detayları merak edilen düzenlemenin Kanun Hükmünde Kararname ile yapılabileceği de konuşuluyor.

Yeni Şafak
10:45 - 20/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:53 - 20/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Taşeron işçileri ilgilendiren düzenlemede sona gelindi.
Taşeron işçileri ilgilendiren düzenlemede sona gelindi.

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesi, çalışma hayatının gündemindeki yerini koruyor. Düzenlemenin kapsamıyla ilgili bazı belirsizlikler sürerken bu süreçte işçi sendikalarının talepleri de öne çıkıyor.

KİT’LERDEKİ 50 BİN İŞÇİYE DAHA KADRO MU?

Özellikle KİT’lerde çalışan yaklaşık 50 bin taşeron işçisinin de kadro düzenlemesine dahil edilmesini isteyen sendikalar, bu kapsamda 15 Aralık Cuma günü talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na iletmişti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu arasındaki görüşmede, KİT’lerdeki yaklaşık 50 bin taşeron işçisinin de düzenlemeye dahil edilmesi yönünde fikir birliğine varıldığı iddia edildi.

1-2 GÜNDE YASALAŞIR

Taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemeyi bu yıl içerisinde yasalaştırmayı amaçlayan hükümet, yılın bitimine sayılı günler kala çalışmalarını daha da yoğunlaştırdı. Bu doğrultuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Maliye bakanlıklarının yürüttüğü çalışmada sona gelindi. Taşeron işçileri kadroya kavuşturacak düzenlemenin kapsam ve detaylarının birkaç gün içinde kamuoyuyla paylaşılması ve ardından hızlı bir şekilde yasalaşması yönünde adımların atılması öngörülüyor. Bakan Sarıeroğlu, düzenlemenin Meclis’teki yasalaşma sürecinin 1-2 gün olacağını söyledi.

HERKES ÇALIŞTIĞI KURUMA BAŞVURACAK

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaş ve eğitim seviyesi şartı aranmayacak. Kadroya geçmek isteyen taşeron işçiler öncelikle çalıştıkları kurumlara başvuruda bulunacak. Başvuruların ardından yapacakları işle ilgili bir sınava tabi tutulacak. Sınavda başarılı olanlar, güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları iş yerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Emekli olup kamuda taşeron işçi olarak çalışanlar, emekli statüsünde oldukları için kadro imkanından faydalanamayacak.



Kanun yetişmezse KHK ile kadro

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, düzenlemenin 1-2 günlük bir mesaİyle Mecelis'ten geçirileceğini söyleryerken, dün başka bir yöntem gündeme geldi. "Bu yıl sözü" verildiği için TBMM'deki gündem yoğunluğundan dolayı; düzenlemenin yıl sonuna yetiştirilmesi için kamuda çalışan taşeron işçilere kadronun Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile verileceği ifade edildi.

MAAŞ ARTIŞLARI TOPLU SÖZLEŞME İLE OLUR

Kadroya kavuşacak işçiler mevcut ücretleriyle çalışmaya devam ederken tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın işçiler sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde 2 aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazanca sahip olacak. Bu işçilerin ücretlerine sonraki dönemde dahil olacakları toplu iş sözleşmeleriyle artışlar yapılacak. Kamuda çalışan işçilerin yıllık zam gürüşmelerini Memur-Sen yürütüyor.

BAKANLIK NE DİYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, bu konuda herhangi bir resmi bilgi paylaşmaması dikkat çekiyor. Bu konuda kesin bir karar olmadığını belirten Bakanlık kaynakları, düzenlemeye ilişkin çalışmanın devam ettiğini söylemekle yetiniyor.

#Taşeron
#KİT
#KHK
6 yıl önce