|

15 Temmuz ruhuna saldırı

Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimine karşı tek vücut olmasından rahatsız olan çevreler dün CHP liderini hedef aldı. Oluşan birlik tablosuna terör örgütü PKK eliyle alçakça saldırı düzenlendi. Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna Artvin’de düzenlenen saldırıda yaralanan 3 askerden biri kurtarılamayarak şehit oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 00:13 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı siyasilerin ve 79 milyonun verdiği demokrasi mücadelesi ve oluşan birlik ruhundan rahatsız olan çevreler yeniden harekete geçti. Bu birliği bozmak isteyen güçler tarafından dün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyu hedef alındı. Artvin'in Şavşat ilçesinde halka hitap eden Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler Ardanuç'a hareket etti. Yanıklı Köyü yakınlarında, konvoyun güvenliğini sağlayan öncü güvenlik aracı ormanlık alanda bir hareketlilik fark etti.



ÖNCÜ ARACA ATEŞ AÇILDI


Kısa süre sonra yol taramasını sağlayan 3 askeri araca ateş açıldı. Bunun üzerine konvoy durdurularak Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu araç koruma altında tutuldu. Güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışma bir süre devam etti. Bölgeye takviye güç sevk edildi.





PANZERLE GÜVENLİ BÖLGEYE


Çatışmanın durmasının ardından CHP lideri ve beraberindekiler, yoğun güvenlik önlemleri altında panzerle Karayolları Genel Müdürlüğü binasına götürüldü. İkinci bir saldırı ihtimali üzerine binanın çevresinde de uzun namlulu silahlı polislerce güvenlik tedbirleri alındı. Kılıçdaroğlu burada, kendisine “geçmiş olsun” dileklerini iletmek için arayanlarla görüştü. Bunlardan birisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu, daha sonra da zırhlı bir minibüsle Şavşat Kaymakamlığı'na geldi.



ROKETATARLA SALDIRI HAZIRLIĞI


Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden birinin konvoya roketatarla atış hazırlığında olduğu da belirlendi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Ağır makinalı silah ve bir roketatar ile bir suikast girişimi hazırlığı olduğunu anlıyoruz” dedi. Çatışmada, bir jandarma er ağır, 2 jandarma astsubay ise hafif yaralandı. Yaralı askerler, Artvin Devlet Hastanesine götürülerek tedavi altına alındı. Ağır yaralı olan asker hastanede şehit oldu.





GÜVENLİK ARTTIRILMIŞTI


Kılıçdaroğlu, yaklaşık bir hafta önce gazetecilerin Ankara temsilcileri ile bir araya geldiğinde, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kendisine dikkatli olması gerektiğinin söylendiğini aktararak, “Bize yönelik ya da diğer siyasilere yönelik Türkiye'yi karıştırmak için veya farklı bir atmosfer yaratmak için terör örgütleri böyle bir şey yapabilirler” ifadelerini kullandı. FETÖ darbe girişimi sonrası Kılıçdaroğlu'nun koruma sayısı da 13'ten 21'e çıkarıldı.



PROGRAMINA DEVAM ETTİ


Bir süre Şavşat Kaymakamlığı'nda kalan Kılıçdaroğlu, Ardanuç'a giderek vatandaşlara seslendi. Kılıçdaroğlu'nun güvenliği Artvin Şavşat ilçesinde 90 polisin görevlendirildiği, yol güzergahında ise 120 özel harekat polisi hazır bulundu belirtildi.



Erdoğan'dan geçmiş olsun


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu telefonla arayarak konvoyunun güzergahında yaşanan çatışmaya ilişkin bilgi alarak, geçmiş olsun dileğinde bulundu.



Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP konvoyunun çatışmaya maruz kaldığı haberinin ardından Kılıçdaroğlu'nu telefonla aradı. Erdoğan, yaşananlarla ilgili bizzat Kılıçdaroğlu'ndan bilgi aldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP konvoyunun Artvin'in Şavşat ilçesinden Ardanuç ilçesine gittiği sırada Yanıklı Köyü yakınlarında yaşanan çatışmayla ilgili olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Artvin Valisi ile de birer telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.



Allah'ın verdiği can feda olsun




Çatışmanın ardından güvenli bölgeye geçen Kılıçdaroğlu bazı televizyon kanallarına telefonla bağlanarak konvoyunun güzergahındaki çatışmaya ilişkin ilk açıklamayı yaptı. Şavşat'ta bir toplantıları olduğunu, daha sonrasında ise Ardanuç'a doğru yola çıktıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Fakat dar bir alanda, bir vadide güvenlik güçleri araçları durdu ve bir çatışma olduğu ifade edildi. Güvenlik güçleri silahlarıyla dışarı çıktılar, alanı kontrol ettiler. Ateşler açıldı, silah seslerini ve görüntüleri üzülerek ifade edeyim gördük, tanık olduk. Bir süre sonra zırhlı araç istendi. Bu araçla başka güvenli bir noktaya intikal ettirildik ve oranın da güvenli olmadığı ifade edildi, şu anda başka güvenli bir noktadayız” diye konuştu.Kılıçdaroğlu, “Allah'ın verdiği bir can var, o da bu memleket, ülke, millet için feda olsun. Farklı siyasi görüşlerimiz olabilir ama teröre karşı ortak mücadele etmek hepimizin görevidir. O nedenle ben programıma aynen devam edeceğim” diye konuştu.



Saldırıyı savundu




Gazeteci Ergun Babahan, Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik silahlı saldırı sonrası Twitter üzerinden skandal bir mesaj paylaştı. “Faşizme destek veren herkes bedelini ödeyecektir. Buna Kılıçdaroğlu da dahil. Bu henüz başlangıç...” şeklinde tweet atan Babahan hakkında soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu savcılarından Umut Tepe, Babahan hakkında, “suçu ve suçluyu övmek” suçundan soruşturma başlattı. Babahan'ın hakkında gözaltı kararı alındı.



PKK yaptı


İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili “Bu saldırının arkasında bölücü terör örgütü var. İşi yapan alçaklar yakalanacaktır” dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna saldırının arkasında PKK'nın olduğunu belirten Ala, “Arkadaşlarımızın söylediği kesin olarak PKK ve onlara yönelik operasyon başladı. Orada güvenlik unsurlarımız vardı, böyle bir şey olunca hemen operasyon başladı” diye konuştu. Bakan Ala, CHP ledire Kılıçdaroğlu'nun tutumuna da teşekkür ettiklerini söyledi.



Yapılan saldırı tüm siyaset kurumuna


CHP liderine yönelik saldırıyı tüm siyasiler lanetledi ve bu saldırının siyaset kurumuna yapıldığı belirtildi.Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Kılıçdaroğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.



Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, tepkisini, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, “CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyunun geçiş güzergahında meydana gelen saldırıyı lanetliyorum” paylaşımıyla gösterdi. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Şüphesiz, bu saldırı hepimize yapılmıştır. Geçmiş olsun” dedi. Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının tüm siyaset kurumuna yapılmış sayıldığını vurgulayan Çelik, mesajında terörü lanetledi.



SONUÇ ALAMAZLAR


MHP Genel Başkanı Bahçeli de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile telefonda görüşerek olaya ilişkin bilgi aldı ve “geçmiş olsun” dileklerini iletti. Bahçeli, “Terörizm asla sonuç alamayacak, zalimler tarafından hevesle planlanan kardeş kavgasına Türkiye'yi kimse çekemeyecektir” değerlendirmesinde bulundu.



TÜM PARTİLER ARADI


HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da CHP liderini arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.



Hedef ülkenin istikrarı


Başbakan Binali Yıldırım, konvoyuna yapılan saldırı nedeniyle Kılıçdaroğlu'nu telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.


Başbakan Yıldırım yaptığı açıklamada da, “Anamuhalefet Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyunun Artvin'de uğradığı silahlı saldırı, ülkemizin demokratik istikrarına ve toplumun huzuruna yapılmış alçak bir terörist saldırıdır. Saldırıyı nefretle lanetliyorum. Türkiye'nin bütünlüğüne, dirlik ve düzenimize pusu kuran teröristlerle onları suikaste azmettiren geri plandaki alçaklar, hiçbir zaman Türkiye'nin birliğine zarar veremeyecek, emellerine kavuşamayacak ve müstahak oldukları cezaya muhakkak çarptırılacaklardır. Türkiye, demokrasi ve hukuktan ödün vermeyecek, insan ve insanlık düşmanı bütün terör örgütlerinin hesaplarını boşa çıkaracaktır. Bir kez daha terörist saldırıyı lanetliyor, ülkemize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.





#Darbe girişimi
#CHP
8 yıl önce