|

TEOG yerine gelen sistemin tüm detayları

TEOG'un yerine gelen sistem bu yıl uygulanmaya başlayacak. TEOG'un yerine gelen sistemde, veliler ve öğrencilerin merak ettiği soruların yanıtlarını sizler için derledik. Haberimizde TEOG yerine gelen sistemde sınava kimler girecek, sınavda kaç soru sorulacak, sınava girmeyen öğrenciler hangi okullara gidecek gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

Yeni Şafak
10:00 - 23/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 13:55 - 8/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
TEOG'un yerine gelen sistem bu sene uygulanmaya başlayacak.
TEOG'un yerine gelen sistem bu sene uygulanmaya başlayacak.
TEOG'un yerine gelen sistem
in detayları belli olmuştu. Yeni sistemin temel mantığı, adrese dayalı yerleştirme, isteğe bağlı sınav olması. İşte madde madde liseye geçişte yeni sistem...

Öğrenciler 5 tercih yapabilecek

Yeni sistemden öğrenciler, adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Evlerine yakın okullara yerleştirilen öğrencilerin oranı yüzde 90 civarında olacak. Belirlenecek nitelikli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı'nca merkezi sınav yapılacak. Yeni sistemde yüzde 10 civarında öğrenci sınavla yerleşecek.

Sınava kimler girecek?

Sınava, ülke genelinde belirlenen farklı illerdeki sınırlı sayıda okul için, sadece isteyen 8. sınıf öğrencileri girebilecek. Sınav isteğe bağlı olacak.

Bu liselerin ismi ve sayısını mayıs ayında açıklanacak.

Sınava girmeyenler hangi liseleri tercih edebilecek?

Merkezi sınava girmeyen ya da sınavla bir okula yerleşemeyen öğrenciler evlerine yakın 5 okuldan birini tercih edecek.

Merkezi sınava girmeyenlerin tercih edeceği 5 okul içerisinde
Meslek lisesi, Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi
bulunacak.

Sınavda kaç soru olacak, kaç dakika sürecek, sorular nasıl olacak?

Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak. Sınav sonuçları ise haziran ayı içerisinde açıklanacak.

Sınavda çoktan seçmeli soruların yer alacak. Sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Ayrıca sınav temel dersleri içerecek.

Soru sayısında değişikliğe gidildi
  • Sınavda toplam 60 sorunun olacağı ve 90 dakika süreceği açıklanmıştı. Milli Eğitim Bakanı Yılmaz son yaptığı açıklamada, "Bu sistemde sadece 8. sınıflardan soru sorulacak. Soru sayısını 60'dan 90'a çıkardık. 90 soru için 135 dakikalık süre verilecek. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak" dedi.

Liseye giriş sınavı örnek sorular açıklandı

Açık uçlu soru olacak mı?

Bakan Yılmaz, TEOG'un yerine gelen sistemde açık uçlu sorulmayacağını açıkladı.

TEOG yerine gelen sistemde 9 lise detayı

#TEOG
#Sınav
6 yıl önce