|

Çocuğunuz okula hazır mı?

Uzun bir yaz tatilinin ardından okula yeni başlayacak olan 1.sınıf ve okul öncesi çocuklar için bu durum yeni bir ortama alışma hem de ailelerinden uzakta kalmak demektir. Uzmanlar okul sürecini sorunsuz ve sağlıklı atlatmak için ailelere önerilerde bulundu.

Yeni Şafak
11:33 - 12/09/2017 Salı
Güncelleme: 11:38 - 12/09/2017 Salı
Diğer
Çocuğun okul ortamına girdiğinde ailenin ve öğretmenin göstereceği tutum, çocuğun kendisine ve okula olan güvenini yakından etkiliyor.
Çocuğun okul ortamına girdiğinde ailenin ve öğretmenin göstereceği tutum, çocuğun kendisine ve okula olan güvenini yakından etkiliyor.

Uzun bir yaz tatili sonunda yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. 1. Sınıfa başlayacak minik öğrenciler ise uyum sürecleri için okula bir hafta erken başlayacaklar. Tatil sonrası okula uyum sürecinde sıkıntısı yaşanması normal. Okula yeni başlayacak olan 1.sınıf ve okul öncesi çocuklar içinse bu durum hem yeni bir ortama alışma hem de ailelerinden uzakta kalma korkusu ile daha da zorlayıcı olabilir. Çocuk ve Ergen Psikoloğu Dr. Özge Özkan, okul sürecini sorunsuz ve sağlıklı atlatmak için ailelere önerilerde bulundu.

Tatilde değişen rutinler ilk zamanlar zorlayabilir

Bu tür uzun tatiller sonrasında rutine alışmak biz yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar için de zaman alabilmektedir. Erken kalkmakla uykuda beliren düzensizlikler, evden ve anne babadan uzak kalınması ile yaşanacak özlem ve tabii ki “tatil” olması nedeniyle biraz bilinçli biraz da olası akraba müdahalesiyle zayıflayan kurallar gibi nedenler özellikle küçük çocukların tekrar sizden ayrılmak ve okula gelmek konusunda zorluklar yaşamasına neden olabilir.

Çocuğun okul ortamına girdiğinde ailenin ve öğretmenin göstereceği tutum, çocuğun kendisine ve okula olan güvenini yakından etkileyecektir. Dolayısıyla uzun bir tatilin ardından zamanının büyük çoğunluğunu okul ortamında geçiren bir çocuğun mutlu ve başarılı olabilmesi, arkadaşları ve öğretmenleri ile uyumlu ilişkiler içerisinde olabilmesi için ebeveynlerin dikkatle üzerinde durmaları gereken bazı konular mevcuttur.

Çocuğunuzun okul sürecini sorunsuz atlatmak için…
Okul hakkında rahatlatıcı bilgiler verin:
Çocuk okula başlamadan önce ve başladıktan sonra kafasında çeşitli sorular ve endişeler olabilir. Bu son derece doğaldır. Çocuğun okulu sevmesi için okula başlamadan önce okulla ilgili gerçek, yaşına uygun, anlaşılır bilgiler verilmelidir. Örneğin “Okul yeni bilgiler öğrenebileceğin çok güzel bir yer. Orada senin yaşında arkadaşların olacak ve öğretmeniniz size yardımcı olacak.” denilebilir.
Okulunu beraber gezin:
Okula başlamadan önce çocuğa gideceği okul ve sınıf gezdirilmelidir.
Okulda kalacağı süre hakkında bilgi verin:
Çocuğa okulda kalacağı süreyle ilgili bilgi verilmelidir. Çünkü pek çok çocuk, anne ve babasından ayrılacağı endişesini duyar. Onların kendisini bırakıp gideceklerini, geri gelmeyeceklerini düşünür. Çocuğa okulda güvende olduğu, onu çıkışlarda almaya gelineceği, çocuğun okulda sürekli kalmayacağı açıklanmalıdır.
Okulla ilgili kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmayın:
Anne babanın okulla ilgili kaygılarını çocuğun yanında konuşmaması önemlidir. Okula uyum sağlamakta zorlanan öğrencilerin pek çoğunun anne babasının davranışlarından etkilendikleri gözlemlenmektedir. Örneğin; bir anne çocuğu okula başlayacak diye endişeliyse, çocuk bu durumu annesinin davranışlarından kolaylıkla anlar ve etkilenir. Anne baba ne kadar soğukkanlı ve kararlı davranırsa çocuğun uyum sağlaması o kadar kolay olacaktır.
Çocuğun endişelerini göz ardı etmeyin:
Çocuklar okula gitmek için ne kadar hevesli olurlarsa olsunlar yine de yeni bir ortama girecekleri için özellikle okulun ilk günü endişe duymaları normaldir. Çocuk yaşadığı duyguları paylaştığında onu dinlemek gereklidir. Çocuğun duyguları küçümsenmemeli ve eleştirilmemelidir. Yaşadığı endişenin normal olduğu, diğer çocukların da bu konuda endişe duydukları söylenerek bu duyguların yaşanabileceği anlatılmalıdır.
Ayrılık kaygısı yaşatmayın:
Bazen de çocuk okula kolay alışmasına rağmen ebeveyn çocuğundan ayrılmakta zorlanmakta ve bu durum çocuklar için bir ikilem yaratmaktadır. Bu nedenle çocuk okula alıştıysa anne baba okula geliş gidişi abartmamalı, çocukla vedalaşma uzun tutulmamalıdır.
Okulla ya da öğretmenle korkutmayın:
Çocuk okulla ya da öğretmenle korkutulmamalıdır. “Okula gidince sen görürsün gününü” ya da kötü bir davranış yapınca “ seni öğretmenine şikâyet edeceğim” gibi sözler sonraki zamanlarda çocuğu okuldan soğutabilir.
Okula gitmek istemiyorsa yaşadığı problemle ilgili destek olun:
Bazı çocuklar ilk hafta ya da ilk ay hiç sorunsuz okula gelip giderken hiç beklenmeyen bir zamanda okula gitmek istemiyorum diyebilir. Bu durumda öncelikle çocuğun okula gitmek istememe nedeni öğrenilmeye çalışılmalıdır. Arkadaşıyla anlaşamaması, anneden ayrılamaması gibi nedenler öncelikle sınıf öğretmeniyle işbirliği içerisine gidilerek çözülmeye çalışılmalıdır. Çocuğa yaşadığı problem ile ilgili destek olunmalı, güven verilmelidir.
Çocuğunuzu anlamaya çalışın:
Çocukları okul yaşantısına hazırlarken onların birer yetişkin gibi davranması beklenmemelidir. Anne baba çocuğun yaş gelişim özelliklerini bilmelidir. Bazı etkinliklerden çabuk sıkılabilecekleri, oyun istekleri, yeme içme ve tuvalet ihtiyaçlarını gidermede sorunlar yaşayabilecekleri akıldan çıkartılmamalıdır.
Baskı yaparak ve zorlayarak çocuğunuzu okulda bırakıp gitmeyin:
Çocuk okula gelmek, sınıfına girmek istemiyorsa asla baskı yaparak, zorlayarak, bırakılıp kaçılmamalıdır. Öncelikle anne baba kararlılığını korumalı okula gitmenin onun görevi olduğunu çocuğa hatırlatmalıdır. Sınıfa girmek istemiyorsa yavaş yavaş alıştırma yöntemini denenmelidir. Bu yöntemde; ilk birkaç gün teneffüslerde anne babayı rahatlıkla bulabileceği, ulaşacağı yerde beklenmeli, sonra aradaki mesafe gün gün artırılmalıdır. Bu uzaklaşma süresi her çocuk için değişebilir. Buradaki esas kural çocuğa verdiğiniz sözü tutmaktır. Seni kapıda bekleyeceğim dendiğinde mutlaka beklenmelidir.
#Okul
#Çocuk
#Okula başlayan çocuk
7 yıl önce