SİNEMAYI SANAT YAPANLAR

Ali Murat Güven
00:0014/03/2010, Pazar
G: 13/03/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR
SİNEMAYI SANAT YAPANLAR

alimuratg@yahoo.com

FEDERICO FELLINI
DOĞUM TARİHİ VE YERİ:
20 Ocak 1920 / Rimini kenti, Emilia-Romagna bölgesi-İtalya

ÖLÜM TARİHİ
: 31 Ekim 1993 / Roma-İtalya (Kalp krizi)

LÂKABI
: "FeFe", "Il Maestro" (Orkestra şefi), "Riminili bozguncu"
EN TİPİK ÖZELLİĞİ
: Hiç bir kalıba sığdırılamaz nitelikteki acayip öykülerin karakterlerini oluşturan çılgın kadınlar, çılgın erkekler, kim kime dum duma İtalyan kentleri, bitmez tükenmez bir koşuşturmaca ve bütün bunları süsleyen (bazen alabildiğine banal, bazen de oldukça sağlam toplumsal eleştirilerin kılıfı durumundaki) can acıtıcı bir mizah… Günümüzde magazin muhabirlerini tanımlamakta kullanılan "paparazzi" deyimi, onun 1960 tarihli kült filmi "Tatlı Hayat"taki (La Dolce Vita) kahramanlarından birinin adı olan gazeteci Paparazzo'dan gelmektedir. Benzersiz bir egoya sahip olan Fellini, sinemada kendisinden başka yönetmenleri çok zor beğenmesiyle, hattâ kendisinden başka hiç kimsenin filmlerini izlememesiyle bilinirdi. Fakat, meslektaşları Akira Kurosawa, Luis Bunuel, Stanley Kubrick, Ingmar Bergman ve Sergei Parajanov'a duyduğu hayranlığı da bir kaç söyleşisinde dile getirmiştir.

Filmlerinde kadınlar konusunda oldukça iştahlı bir görüntü çizen sanatçı, özel hayatında ise tam 50 yıl boyunca ve ölene kadar aynı kadınla (Giulietta Masina) evli kaldı: 1943-1993… Öldüğü gün de biricik eşiyle 50'nci evlilik yıldönümüydü. Doğup büyüdüğü Rimini kentinin hava meydanına, ölümünden sonra onun anısına "Federico Fellini Uluslararası Havalimanı" adı verildi.

YÖNETTİĞİ FİLMLERİN SAYISI
(1950-1990 yılları arasında) : 19

Bütünüyle kendi imzasını taşıyan bu sinema filmlerinin yanısıra, Fellini, 1953 yılında "Şehirde Aşk" (L'amore in Città ), 1962'de "Bokaçiyo 70" (Boccaccio '70) ve 1968'de de "Sıradışıların Hayatları" (Histoires Extraordinaires) adlı birden çok yönetmenli ortak projelerin kendisine ayrılan bölümlerini yönetmiştir. Ayrıca, sanatçının TV için yaptığı iki de belgesel filmi vardır. Bunlardan ilki 1969 tarihli "Bir Yönetmenin Not Defteri" (Block-Notes di un Regista), ikincisi ise 1970'de çektiği "Palyaçolar" (I Clowns)…

KILAVUZ SÖZLERİ:

-"Sinemada doğaçlama hemen hemen imkânsız bir şeydir. Aksini iddia edenleri de pek ciddiye almam. Çünkü, film çekmek tıpkı Ay'a füze göndermek gibi baştan sona matematiğe dayanan bilimsel bir operasyondur. Hesap kitap yapmadan, doğaçlamayla iyi yönetmenlik olmaz; her yeni filminizde işin başından sonuna kadar belirli bir plan ve programınız olmalıdır."

-"Sansürü, filmlerin kamuya tanıtımı için hükûmetin bizlere yaptığı bir ödeme olarak görüyorum. O yüzden de sansürle boğuşmak beni hiç üzmez."

-"İnsan doyumsuz bir varlıktır. Bundan dolayıdır ki mutluluk hayatımızda geçici bir ruhsal hâldir ve her seferinde de ardından koyu bir mutsuzluk gelir."

MESLEKTEKİ EN HAS ADAMI:
Tartışılmaz bir biçimde, İtalyan aktör Marcello Mastroianni (1924-1996)… Mastroianni, bu büyük ustanın en sevilen filmlerinden 5 tanesinde başrolü üstlenmiştir.
MUTLAKA İZLENMESİ GEREKEN 5 FİLMİ
:

  • "Ginger ve Fred" (Ginger e Fred), 1986

  • "Ve Gemi Gidiyor" (E La Nave Va), 1983

  • "Hatırlıyorum" (Amarcord), 1973

  • "Roma, Açık Şehir" (Roma), 1972

  • "Görüşme" (Intervista), 1987