|

Ulusal Doğa Filmleri Yarışması'nın galibi, 'Vatandaş Mustafa'

Ali Murat Güven
00:00 - 8/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 21:05 - 7/12/2007 Cuma
Yeni Şafak
Ulusal Doğa Filmleri Yarışması'nın galibi, 'Vatand
Ulusal Doğa Filmleri Yarışması'nın galibi, 'Vatand

FİLMSAN Vakfı ve Doğa Aktiviteleri Grubu Spor Kulübü'nün ortaklaşa düzenlediği 3'üncü Dağ Filmleri Festivali kapsamında, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Ulusal Doğa Filmleri Yarışması'nın galipleri belli oldu. Dereceye giren filmler ve yönetmenleri, festivalin 3 Aralık Pazartesi günü İstanbul-Fransız Kültür Merkezi'nde yapılan açılış töreninde medyaya tanıtılarak, ödülleri kendilerine takdim edildi.

Dağ, doğa veya onun parçası olan unsurlarla ilgili filmlerin katıldığı bu yarışmanın amacı, ülkemizde şimdiye kadar konuyla ilgili olarak çekilmiş yapıtları ortaya çıkararak “doğa filmleri” hafızasını oluşturmak ve genç kuşakları bu alanda yeni çalışmalar üretmeye teşvik etmek olarak belirlenmişti.

Yarışmaya başvuran 23 film, başkanlığını dağcı ve yönetmen Uçman Sungur'un yaptığı, Cihan Zarakol, Ersin Alok, Gülsen Tuncer, Barış Bidav ve Murat Yılmaz'dan oluşan jüri tarafından geçtiğimiz günlerde değerlendirildi. Değerlendirme toplantılarının ardından da 2'si kurmaca, 3'ü canlandırma, 1'i deneysel ve 10'u da belgesel türünde olmak üzere toplam 16 yapıt finale kalmaya hak kazandı.

Jürinin yaptığı son değerlendirmenin ardından da Karadeniz'deki Fırtına Vadisi'nde yaşanan yeşil katliamının anlatıldığı, yönetmenliği avukat Remzi Kazmaz tarafından yapılan “Vatandaş Mustafa” adlı belgesel filmin birinciliği kazandığı açıklandı.


Yarışmada dereceye giren yapıtların tam listesi şöyle:

Birinci
/ "Vatandaş Mustafa" / Yönetmen: Remzi Kazmaz

İkinci
/ "Yaşamın Kıyısı" / Yönetmen: Behiye U. Yılmaz

Üçüncü
/ "Dağın Renkleri: Aladağlar" / Yönetmen: Ersen Çıra

Mansiyon Ödülü-1
/ "Martı" / Yönetmen: Mert Bilek

Mansiyon Ödülü-2
/ "Bizim İlbirs" / Yönetmenler: Emir Özdeğer-Ludmila Gribensikova

Mansiyon Ödülü-3
/ "Göç" / Yönetmenler: Şenol Çöm-Havva Şahin

Ödül kazanan filmler hem geçen hafta boyunca devam eden 3. Dağ Filmleri Festivali'nde, hem de İz TV'de gösterime girerek geniş bir izleyici kitlesiyle buluştu.

Yarışma ve sonuçları hakkında yarıntılı bilgi için:







16 yıl önce