|
Günah şehri Las Vegas

Amerika''da en kısa zamanda ve hemen zengin olmak isteyenler için, bütün yollar Las Vegas''a çıkar. Las Vegas 1905''de Nevada''da çölün ortasına "kumar" ya da "günah" şehri olarak kurulmuş.

Başarılı bilgisayar uzmanı Hülya Peker, "Las Vegas''ı görmeye gittiklerinde, babasının kumar için koskoca bir şehir kurulmasına bir türlü akıl erdiremediğini" anlatmıştı.

Las Vegas''ta "günah" ya da "sevap" yok, "yasal" ya da "yasadışı" var.

Amerikalılar Nevada eyaletine yüzlerce otel, oyun salonu ve gösteri merkezleriyle, Eyfel kulesi gibi, dünya başkentlerinin simgesi anıtlardan oluşan yeni bir şehir inşa etmişler.

Las Vegas, içki ve kumara karşı olan Mormonların merkezi Sout Lake City ile aynı eyalette kilise ve kumarhane Nevada''da birbirine karışmış.

Kumar ve alkol, uyuşturucu ve sigaradan daha çok bağımlılık doğurduğu halde, Amerika''da ilk ikisinin bağımlıları yasal bir takibe uğramazken, diğer ikisini kullananlar ciddi yasal sınırlamalarla karşı karşıya gelirler.

Kızım Selva''ya aldığımız arabayı denemek, hem de günah şehri Las Vegas''ı görmek için, Amerika''nın ünlü otoyollarına düştük. Los Angeles ile Las Vegas arasında San Fransisco ya da Chicago''da görülmeyecek büyüklükte "outlet"ler ve otel zincirleri var.

Amerikan toplumunu derinlemesine inceleyen iktisatçıların başında gelen Thorstein Veblen, "insanlar kazanmaktan daha çok ne kadar para kaybedebileceklerini göstermek için kumar oynarlar" tespitini yapar.

Las Vegas''a gelen kumar tutkunlarının büyük bir çoğunluğu, zenginlik sergilemekten daha çok, kısa yoldan zengin olmak derdindeler. Bu yüzden burada kumar oynamak için, yüzlerce oyun, yöntem ve teknik geliştirilmiş.

Las Vegas''ta her şey insanın evrensel olan kazanma tutkusunu kışkırtmak için tasarlanmış. Otelleri New York''un otellerinden bile daha ucuz. Ünlü oteller yatak ücretlerini düşük tutarak, kumarhanelerinin gelirlerini artıracak müşterileri çekmeye çalışıyorlar.

Avrupa''da Paris bir "ışık" şehri olarak bilinir. Ancak Las Vegas''ın "ışık"larıyla, dünyada hiçbir kentin yarışması mümkün değil. Işık, kumar, cinsellik ve alkol iç içe girmiş biçimde devasa otellerden caddelere taşar.

Amerika, rasyonel üretimle birlikte, irrasyonel tüketimde üstüne olmayan bir ülke. Kumar irrasyonel tüketmenin en yıkıcı yollarından biri.

Kumar bir toplumun üretici gücüne hiçbir katkıda bulunmaz. Çünkü kumar oyunlarında birinin kazancı, diğerinin kaybıdır. Kayıplar, kazançlara eşit olduğu için, birinin cebindeki para başka birinin cebine geçer.

Bizim kültürümüzde, şans oyunlarının hiçbirine yer yoktur.

Mutsuzluk üzerine mutluluk inşa edilmez.

25 yıl önce
Günah şehri Las Vegas
İslâmî hareketten kavramlar savaşına…
Yaşama Sanatı ve Sinema
Bizim sorunumuz ne?
İran’da değişimin ayak sesleri…
İslâmcılık, milliyetçilik ve tam bağımsızlık