|
Los Angeles"te bir Cuma

Hollywood''un tepelerine kadar uzanan Washington Bulvarı üzerinde Kaliforniya''nın en yeni ve en büyük camiinin bulunduğu Kral Fahd İslam Kültür Merkezi ile karşılaşılır.

Kaliforniya''nın dinamik ekonomisi, Latin Amerikalı ve Uzak Asyalılar''la birlikte İslam dünyasını da çekiyor. Kaliforniya''da yaşayan Müslümanlar''ın sayısının bir milyonu bulduğu söyleniyor. Yalnızca Los Angeles civarına 60 cami yapılmış.

Los Angeles''te Amerika''nın Avrupa kökenlilerinden daha çok Asya kökenli olanları yaşıyor. Bu şehirde dolaşırken, kendinizi zaman zaman Seul''de, Tahran''da ve Mexico''da sanabilirsiniz. Ermeniler''in, İranlılar''ın, Koreliler''in ve Meksikalılar''ın kendi mahalleri var. Şehirde konuşulan 80 dilden pek azı Avrupa dili. Sözkonusu dillerin hepsi de konuşulan, öğretilen diller.

Los Angeles''te Avrupalı beyazlar azınlık durumundalar. Ancak kavga ve çatışma yok. Herkes geleceğe güvenle bakabilmek için, büyük bir üretim yarışı içinde. Bu şehirde farklı ırklardan, farklı dinlerden, farklı kültürlerden yeni bir toplum doğuyor.

Sözkonusu kültür kimseyi başkası olmaya zorlamıyor. Herkes kendi dinine, kendi kültürüne, kendi geleneklerine bağlı olarak yaşayabilir. Herkes geçmişe değil, geleceğe bakıyor. İşte Pakistanlı üç gencin kurduğu ileri teknoloji şirketi, Silikon Vadisi''nin şirketlerine fason üretim yapıyor. Pakistan''da kurdukları şirkette ellinin üzerinde uzman mühendis çalışıyormuş. Türk arkadaşlarını da şirket kurma yolunda teşvik ediyorlar.

Cuma namazında bir araya gelenler, bütün İslam dünyasını temsil ediyorlar. Bosna ve Kosova''dan gelmiş göçmenlerden tutun, Fas''tan Malezya''ya bütün İslam dünyasından öğrenciler, işadamları ve diplomatlar var.

Namazı üniversite öğrenimini Medine Üniversitesi''nde tamamlamış Ganalı Şuayip Tacudiddin kıldırdı. İmam Şuayip hutbede İslam kültürünün, "alan el" değil, "veren el" olmayı özendirdiğini, İslam tarihinden örneklerle anlattı.

Murat Çizakça''nın "İş Ortaklıkları Tarihi" isimli kitabında uzun uzun incelediği gibi, Silikon Vadisi''nde başarıyla uygulanan "Venture Capital" şirketleri, aslında, İslam''ın ilk yıllarından bugüne kadar geniş uygulama alanı bulmuş "Mudarebe" ortaklığının ithal edilmiş biçimidir.

Medine''den Buhara, Saraybosna, Mohaçkale ve Kurtuba''ya kadar, Müslümanlar''ın kurdukları şehirlerin odak noktasında cami ve çarşı vardır.

Çarşısız cami güçsüz olduğu gibi, camisiz çarşı da ilkesiz olur.

Güçlü ekonomi, sağlam hukuka dayanır.

Sağlam hukukun kaynağında ise, evrensel ahlak vardır.

Evrensal ahlak kaynağını ilahi dinlerden alır.

Los Angeles''te Müslümanlar cami ile çarşıya dayanarak, oluşmakta olan dünyada kendilerine sağlam bir yer edinmeye çalışıyorlar.

25 yıl önce
Los Angeles"te bir Cuma
Kamu tasarrufu
BİT’lere kadrolu işçi alımında acilen tedbir alınması gerekiyor
Tarih bizi çağırıyor ama biz birbirimizle boğuşuyoruz!
İYİ Parti kongresinin kazananı kim
Şule öğretmen ve yeni maarif modeli