|
Fatih Terim "model" oluşturuyor

Bendeniz geçen gün oturmuş, her zamanki gibi büyük bir ilgiyle gazetelerin spor sayfalarını karıştırırken, "Fatih Terim''in gördüğü işlevin farkında mısın?" dedi eşim, "Fatih hem cesaretiyle, hem özverisiyle, hem de genel tutumuyla Türk insanı için bir model oluşturuyor! Türk insanının nicedir aradığı, eksikliğini duyduğu bir model bu üstelik!" Eşimin söylediklerine yürekten katılıyorum: Fatih Terim Türk insanı için bir model oluşturuyor!

"Cesaret" ve "özveri"nin yanına pekçok tanımlama ekleyebiliriz: "Çalışkanlık, disiplin, özgüven, yönetme ve yönlendirme yetisi, taktik, sistem, konsantrasyon, oyuna hızlı ve akılcı müdahale, ..." Ama hepsinden önemlisi bunları gerçekleştirme biçimi, yani o "genel tutum"! Herkes bundan, kendi payına, bir şeyler öğrenecek. Terim''in İtalya''ya gidişi Galatasaray camiası için üzücü. Ama bu kararın bile Galatasaray''a hizmet anlamına geldiğini düşünüyorum: Bu karar Galatasaray''ı kamçılayacak. Galatasaray, kısa bir bocalamadan sonra, bugün vardığı noktayı yitirmemek için akılcı ve hızlı çözümler üretecek, zaferin getirdiği "işler yolunda gidiyor!" havasını bırakacak, ister istemez ciddi bir "yenilenme" yaşayacak. Galatasaray yanlışa düşmeyip yeni başarılar yakaladığında, Terim''in buna katkısını görmemek haksızlık olur.

Bunca övgü arasında sorulabilir: Fatih Terim''in zaafları yok mu? Kuşkusuz var. Eleştirilecek yanları? Kuşkusuz var. Ama hangimizin zaafları, eleştirilecek yanları yok ki, bir söylesenize? Bugün Fatih Terim''i çeşitli yönlerden eleştirenler kendi konumları için büyük bir esenliğe sahipler de o yüzden mi bu kadar rahat konuşabiliyorlar? Fatih Terim, doğruları ve yanlışlarıyla, hepimiz gibi biri. Bu durum Fatih Terim''i Türk insanı için daha sıcak, daha anlaşılır, daha ulaşılabilir kılıyor hatta.

Gelgelelim, Fatih Terim''in ayırıcı bir yanı var: O doğrularını "en uygun biçimde" kullanabiliyor, onların izini duraksamadan sürebiliyor, onlardan edineceği yararı "en üst düzeyde" tutmanın yollarını biliyor. Fatih Terim''in girişimi, tam da bu nedenle, Türkiye''nin yeni yüzü için yetkin bir örnek oluşturuyor. Fatih Terim gidecek ve başaracak: Önemli olan buna inanması, bu inancını her hareketi ve tutumuyla sergilemesi, dahası bu inancın izini sürecek cesareti ve girişim gücünü göstermesidir. Kendimize, ülkemize, bu ülkenin bir bireyi olarak taşıdığımız "girişim gücü" ve "başarma yeteneği"ne inandıkça, işlerimiz kolaylaşacak. Çıktığımız arenadan her seferinde zaferle ayrılamayacağız belki; ama bu tutumu korumak asıl başarımız olacak.

Fatih Terim, gördüğü işlevle, futbolun Türkiye''deki "anlam alanı"nı genişletti; daha doğrusu, nice ülkeyle karşılaştırdığımızda, her zaman geniş olan, ama içeriğini bir türlü dolduramadığımız bu "anlam alanı"nı siyasal, toplumsal ve bireysel düzlemde sonuçlar üretecek bir yere taşıdı. Ülkesine bu hizmeti bile, Fatih Terim''i elden geldiğince onurlandırmamız için yeterli.

Tabii bu arada, içe dönmeci zihniyet (Rauf Tamer''in on yıllar önce bulduğu tanımlamayla, "o kafa") Fatih Terim''e ilişkin kimi kaygılarını dile getirmeye başladı bile. Kimileri "Orası Türkiye''ye benzemez," diyor, "adam İtalya''ya gidiyor; işi zor!" Neden zor olsun kardeşim? Küçük ve mutlu dünyamızın "güvenli" alanında kalmadığı için mi kulağını çekiyoruz hemen Fatih Terim''in? Oysa Fatih Terim UEFA Kupası''nda sergilediği performansla böyle bir dünyayla yetinemeyeceğini bildirmişti bize. Kuşkusuz orası Türkiye değil; tam da bu nedenle "şimdi orada" Fatih Terim. Türk insanının, artık nasıl bir dünyada yaşadığını gayet iyi bildiğini kanıtlamak için orada.

İşi, kimilerinin umduğunun tersine, hiç de zor değil Fatih Terim''in: "Taktik ve sistem ustası" Fatih Terim kendisini bugüne getiren doğruları tavizsiz uyguladığı, çalışma disiplinini Fiorentinalı oyunculara aşıladığı, onlara kazanma arzusunun öncelikle "kafayı kullanmak"la ilgili olduğunu öğrettiği sürece Floransalı taraftarları da, takımın başkanı Cecchi Gori''yi de, (Nilgün Cerrahoğlu''nun bizi bilgilendirdiği üzere) Gori''nin "fanatik Fiorentinalı" annesini de kendi hedefleri doğrultusunda yönlendirecek ve Galatasaray''da gerçekleştirdiği "zihniyet devrimi"ni Fiorentina''da yineleyecek.

İçe dönmeci zihniyetin beklentilerini boşa çıkar Fatih! Sana sonsuz başarılar diliyoruz!

24 yıl önce
Fatih Terim "model" oluşturuyor
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak