|

Rutte itiraf etti: Türkiye'ye karşı destek bulamadık

Hollanda Başbakanı Rutte, uluslararası örgütler Avrupa Birliği ve NATO'dan Afrin Harekatı'na ilişkin Türkiye'nin 'kınanması' için yeterli desteğin sağlanamadığını parlamentoda itiraf etti.

Yeni Şafak
15:03 - 21/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 15:24 - 21/03/2018 Çarşamba
Diğer
Hollanda Başbakanı Mark Rutte.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'e yönelik yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı nedeniyle kınanması için yaptıkları önerinin Avrupa Birliği (AB) ve NATO'dan gerekli desteği alamadığını açıkladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Rutte, Salı günü parlamentoda yapılan özel oturumda, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefet partileri, Afrin harekatı nedeniyle Türkiye'ye karşı önerileri anımsatarak, hükümetin bu konudaki tutumunu sordu.

Bir süre dışişleri bakanlığına vekalet eden Kalkınma ve Dış Ticaret Bakanı Sigrid Kaag, muhalefetin önerisi konusunda hükümetin iki hafta içinde görüşünü açıklayacağını bildirmişti.

Destek bulamadı

Hollanda Başbakanı, Türkiye'nin Suriye'deki harekat nedeniyle kınanması konusunda AB ve NATO üyeleri arasında yeterli desteğin sağlanamadığını söyledi. Rutte, Hollanda ve AB üyelerinin çoğunun Suriye'deki insani durumdan endişe duyduğunu iddia etti.

Rutte, 18 Mart 2016'da Türkiye ile AB arasında imzalanan mültecilerin geri kabulü anlaşmasına da değindi.

Yunanistan'ı eleştirdi, Türkiye'yi övdü

Yunanistan'ın anlaşma konusundaki tutumunu eleştiren başbakan, Atina yönetiminin mültecilerin geri gönderilmesi ile ilgili ağırkanlı tutumunun sorunlara yol açtığını söyledi.

Rutte, "Doğruyu söylemek gerekirse Türkiye'nin yapılan mülteci anlaşmasına son derece bağlı kaldığını düşünüyorum" diye konuştu.

#Mark Rutte
#Hollanda
6 yıl önce