|

Bu kaçıncı Ip Man?

Ip Man 3'ün yakında vizyona girecek olması serinin diğer filmleri hakkında bazı soru işaretleri yarattı. Kaç tane Ip Man filmi var, Ip Man kimdir, gibi bazı sorulara kısaca cevaplar verdik.

Yeni Şafak
12:38 - 10/01/2016 Pazar
Yeni Şafak

Dram ve dövüş türlerinin en iyi biçimde harmanlandığı sinema yapımlarından biridir Ip Man. Bruce Lee'nin ustası olan Yip Man'dan esinlenerek hazırlanan film, Wing Chun dövüş sanatını en iyi şekilde beyazperdeye yansıtıyor.



25 Şubat'ta vizyona girmesi beklenen Ip Man 3, Wilson Yip'in yönetmenliğinde çıkacak. Bunu belirtmemizin sebebi, Herman Yau'ya ait bir Ip Man serisi daha olmasıdır. Yani iki ayrı yönetmenden iki ayrı Ip Man serisi var.



İlk Ip Man filmi 2008 yılında Wilson Yip tarafından çekildi. Bu filmde Büyük Usta'yı canlandıran kişi Donnie Yen oldu. Yip, 2010 yılında Ip Man 2'yi çekerken yine Donnie Yen ile çalıştı. Bildiğimiz üzere üçüncü filmde de Büyük Usta'yı oynayacak olan Donnie Yen, bu kez Mike Tyson ile birlikte kamera önünde olacak. Ayrıca, filmde Bruce Lee'yi de göreceğimizi unutmayalım. Kısacası Wilson Yip çok iddialı bir yapımla karşımıza gelmeye hazırlanıyor.







2010 yılında başka bir seri olarak başlayan 'Ip Man: Efsane Doğuyor' ise Herman Yau'ya ait. Herman Büyük Usta'yı canlandırması için Yu-hang To ile anlaştı. En büyük kafa karışıklığı ise burada başladı. İki yönetmen de büyük usta Yip Man'ı canlandırması için ona benzeyen aktörler seçti. Bu da iki ayrı serideki başrollerin aynı kişi olduğu izlenimini yarattı. Afişlerde ve fragmanlarda sizde benzerliği fark edeceksiniz.



Büyük Usta'nın Wing Chun dövüş sanatıyla nasıl tanıştığını ve yükseldiğini anlatan filmin ardından Herman Yau, 2013 yılında “bir de Büyük Usta'nın son dönemlerini anlatalım" diyerek 'Ip Man: Son Dövüş' filmini çekti. Bu kez başrolü daha yaşlı seçmek zorunda olan Herman Yau, Anthony Wong Chau-Sang ile çalışıyor.







Ip Man'e farklı bir soluk getiren Herman Yau da en az Wilson Yip kadar başarılı filmler ortaya koydu. Dövüş tekniklerinin felsefesini içinde barındıran bu iki seri, aksiyonseverlerin izlemesini mutlaka tavsiye ederiz.


#Ip Man 3
#Donnie Yen
#Mike Tyson
#Bruce Lee
#Wing Chun
#Wilson Yip
#Herman Yau
8 yıl önce