|
Bolton da hançerini Trump’a sapladı...

ABD Başkanı Donald Trump hakkında şimdiye kadar 30 kadar kitap yazıldı. Başkanlıklarının ilk döneminde, hakkında bu kadar kitap yazılmış bir başka Başkan yok. İstisnalar hariç tutulur ise kitapların çoğu Trump aleyhindedir. Trump’ı diğer başkanlardan ayıran bir diğer özelliğiyse görev verdiği-rekor kıracak sayılarda- üst düzey birçok oyuncuyu daha sonra saf dışı etmesi.

Trump’ı fena halde öfkelendiren kitaplar arasında ilk sıralarda Michael Wolf’un “Ateş ve Öfke-Trump Beyaz Sarayı’nın İçyüzü” başlıklı kitabıyla, Bob Woodward’un “Korku: Beyaz Saray’daki Trump” kitabıydı. Woodward, ABD Başkanı Richard Nixon’ın istifa etmesine yol açan “Watergate Skandalı”nı patlatan gazeteciydi. Bir diğer kitap ise Beyaz Saray’da üst düzeylerde görev yaptığı söylenen “Anonim” kod adlı yazarın “Bir Uyarı” başlıklı kitabıydı. Trump aleyhtarı kitapların özü, Trump’ın hiçbir şekilde Başkanlık için uygun olmadığıdır.

Trump’ın Beyaz Saray’dan kovduğu isimlerden ikisi diğerlerinden daha dikkat çekiciydi. Biri, Beyaz Saray Başstratejisti Steve Bannon, diğeriyse Trump’ın üçüncü Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton. Trump’ın 2016’daki Başkanlık Kampanyasını yöneten Bannon “Alternatif Sağ” olarak etiketlenen yeni popülist Sağ’ın ideoloğudur. Bolton ise ‘Amerikan müdahaleciliği’nin borozanları olan “Neo-con” takımın en şahin isimlerinden biridir. Bolton bütün Neoconlar gibi hırslı bir İsrail yanlısıdır. Kendisini “Hıristiyan-Siyonist” olarak niteleyen Bannon ise Neocon dış politikaya sözde muhaliftir. Bu açıdan kıyaslama yapmak gerekirse Bolton, Trump’ın dış politika vaatleriyle uyumlu olacak biri değildi. İki şahinin Trump’ı özel ajandalarına uydurma hevesleri Trump tarafından kenara çıkarılmalarının başlıca nedeniydi.

Bannon’ın Beyaz Saray’daki odasının duvarında “Trump için ev ödevi” niteliğinde bir “yapılacaklar” listesi yer alıyordu. Cumhuriyetçiler’in ve Trump’ın malî destekçilerinden milyarder Robert Mercer tarafından Trump’ın yanına sokuşturulan Bannon listeye atıflar yaparak “Varan 1”, “Varan 2” misali çetele tutuyordu. Bannon adetâ, Trump’a nezaret etmek için orada olduğu havası yayıyordu. Gazeteci Joshua Green, “Şeytan’ın Pazarlığı: Steve Bannon, Donald Trump ve Ulusalcı İsyan” kitabında Trump ve Bannon ilişkisine ışık tutuyor.

Bolton ise” İsrail Lobisi”nin en Sağ kanadının finansörlerinden milyarder kumarhane patronu Sheldon Adelson tarafından Trump’a empoze edildi. Adelson 2016’da Trump’ın seçilmesi için yüklü bağışlar yaptı. Bannon’ın “Trump’ı ben seçtirdim, ben” havalarında gezmesi Trump’ı öfkelendiriyordu. Çenesi düşük Bannon’ın Trump’ı engelleme gücü yoktu. Soğukkanlılığıyla bilinen Bolton ise federal bürokratik işleyişin inceliklerine vakıf kurnaz bir adam olarak Trump’ın kararlarını durdurma, engelleme, hızlandırma veya yavaşlatma yeteneğine haizdi.

Bannon, Trump’a rağmen hâlâ Trumpçı’dır. Bolton ise Trump’tan fersah fersah uzaktadır. Bannon’ın Trump’tan umudu kesilmemiştir. Bolton ise yazdığı bir kitapla Trump’ı hançerlemeyi seçti. Adalet Bakanlığı kitabın yayınlanmasını engelleme girişiminde bulunsa bile, “Olayların Gerçekleştiği Oda: Beyaz Saray Notlarım” başlıklı kitap önümüzdeki hafta raflarda olacak. ABD medyasının yer verdiği alıntılara bakılacak olur ise Bolton, Trump’ın yabancı devlet başkanlarıyla yaptığı özel görüşmelerin yanı sıra coğrafya ve jeopolitik bilgisizliğini ifşa ediyor. Bolton’ın görevi gereği Trump’ın mahrem görüşmeleri hakkında birinci elden bilgi sahibi olması tabii ki kitabın satış değerini ziyadesiyle artırıyor.

Trump’ı savunmak için yazılan kitaplara da değinmek gerekiyor. Bu bağlamda öne çıkan yazarlar Jerome Corsi, Jeanine Pirro ve Gregg Jarrett. Bu yazarlar ‘Amerikan Derin Devleti’nin Trump’ı devirmek için komplo kurduğunu savunuyorlar. Adı geçen yazarlara göre Trump’a karşı komplonun diğer ayağında Demokratlar, Liberaller ve Küreselciler yer alıyor. Trump’ın aleyhindeki kitaplar kadar gibi bu kitaplar da “çok satanlar” arasında yer alıyorlar. Her iki tarafın iddialarının da milyonlarca Amerikalı tarafından alıcı bulduğunu vurgulamalıyız.

#Donald Trump
#ABD
#Ateş ve Öfke
4 yıl önce
Bolton da hançerini Trump’a sapladı...
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi