|
Erbakan Hoca

Doğum günü (29 Ekim 1926) vesilesiyle hatırladık yeniden Hoca'yı. Seven sevmeyen, birlikte siyaset yapan, yol arkadaşlığı yapan, hatta hasım olan herkes saygıyla andı dün.



Erbakan, politikada değil sadece, Cumhuriyet dönemi İslami hareketler içinde de en önemli yeri işgal eder. 'Milli Görüş' olarak tarif ettiği, içini farklı şekillerde dolduranlar olsa da, yerli bir siyasi ve fikri hareket olarak çok önemli etkiler yapmıştır.


Etkisinin, sadece Türkiye siyasi hareketi ya da İslami camiası açısından değil, İslam dünyası açısından da büyük olduğunu kabul etmek lazım.



Milli Görüş doktrini


Hiçbir zaman 'Milli Görüş'çü olmadım ve Erbakan Hoca ile çalışmadım. Ancak ona karşı çıktığımız, eleştirdiğimiz zamanlarda haksızlık yaptığımızı şimdi anlıyorum. Tıpkı Turgut Özal'a yaptığımız gibi (edense Demirel ve Ecevit için aynı şeyleri hissetmiyorum).



Erbakan'ın içini doldurmaya çalıştığı Milli Görüş fikriyatının doktrin olarak bir çerçevesini çizmek zor. Çeşitli dönemlerde, farklı fikirler, argümanlar savundu. Zaten bu hareketin siyasi liderliğini Erbakan Hoca yaparken, manevi liderliğini, fikir adamlığını da sonradan yine kendisi üstlendi. M. Zahit Kotku'nun haricinde, Hoca'ya etki eden sanırım hiçbir manevi lider, fikir adamı, aydın ya da siyasetçi olmadı. Hoca, bütüncül olarak Milli Görüş hareketinin kendisi, yürüyen doktrini oldu.


Erbakan'ı eleştirmek ya da takdir etmek


Hareketin her şeyini kendi bünyesinde toplayan Erbakan'ın yönetim, siyaset yapma şekli, iş tutuş şekli, insan seçimi, para kaynaklarını yönetmesi, parti içi mücadeleye bakışı, dini, milli ve dava duygularını farklı kullanması gibi bir çok konuda eleştiri getirilebilir.



Ancak Erbakan Hoca'nın yerli, dini ve milli bir bakış açısıyla siyasette bir kulvar açması, sanırım herkesin takdirle ve minnetle onu anmasını gerektiriyor. Siyasete girdiği tarihleri ve sonrasında yaşananları düşünecek olursak, bu hareketin açtığı damar yolu, toplumun bugün kalbine ulaşılmasına etki etti.


Aslında İslam dünyasındaki en önemli İslami hareketlerin etkisine de girebilirdi Milli Görüş. İhvan, Cemaati İslami, Selefilik gibi akımlardan ziyade daha yerli, daha milli ama aynı şekilde dini bir referansla hareket etti. Belki de bu bakış açısını Zahit Kotku Efendi'ye borçludur bilemiyorum.



Yurt dışı İslami akımların yoğun ve güçlü baskısına rağmen hareketini ortada tutmayı, bir tarafa yaslamamayı başardı. İran devrimine de sempatiyle baktı, Rabıta ile ilişkiler kurdu, İhvan'ı Müslimin'e çok yakın oldu, Cemaati İslami'yi reddetmedi...



Bu açıdan bakarsak Milli Görüş hareketi Osmanlı gibi, kuşatıcı ve kucaklayıcı bir tarz benimserken, aynı zamanda kendini merkeze oturtmayı da ihmal etmedi. Sanırım Erbakan'ın kişilik özelliklerinin yanı sıra, tarihsel duygu ve algı birikiminin de bu merkezi duruşta etkisi çoktur.



'Adil Düzen' en iyi siyasi marka olabilirdi


Milli Görüş hareketinin ekonomik projeleri, iktisadi görüşleri, çok kültürlü hukuk sistemi, ortak para birimi gibi tezlerinin sağlam temeller üzerine oturduğu tartışılır. Ancak

“Adil Düzen”

kavramı başlı başına takdire şayan muhteşem bir siyasal kavramlaştırmadır.



Adil Düzen kavramının içi, gerçekten iktisadi ve sosyolojik olarak doldurulsaydı, hangi siyasal sistem üzerine oturduğu net olarak anlaşılsaydı, eminim tüm İslam dünyasında, hatta Batı harici tüm dünyada ciddi etkiler yaratacaktı. Öylesine başarılı bir kavramlaştırma örneğidir.


Adil Düzen ihtiyacı bugün bile dillendiriliyor. Adalet her zaman ihtiyaçtır, her zaman çekicidir. Belki de o yüzen AK Parti 'adalet' kelimesini parti adı arasına almayı tercih etti.



AK Parti ve Milli Görüş


AK Parti'nin bir Milli Görüş partisi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar o gömleği çıkardıklarını söyleseler de, Milli Görüş geleneğinin neredeyse tamamını temsil etmiş, ancak son derece başarılı yeni uyarlamalar da yapmıştır. Bunun başında da Batı ile ilişkiler ve ekonomi politikaları geliyor.



Erbakan'ı yakından tanıyanların, onun etkisinde kaldığını, farkında olmadan ona benzediğini söylerler her zaman. Erdoğan'ın sanırım Erbakan kadar güçlü ve başarılı bir siyasetçi olduğunu hepimiz görüyoruz. Liderlik özelliklerinin de benzediğini söyleyen çok oluyor. Bu ayrı bir yazı konusu.



Erbakan'ın hepimizi etkileyen özelliği nedir?



Herkes başka bir şey buluyor sanırım onda. Öngörüsü, zekası, dindarlığı, liderliği, babacanlığı, güler yüzü, esprileri...



Ben onun yerli, milli ve dini bir siyasi damar yolu açması nedeniyle her zaman hayırla yad etmemiz gerektiğine inanıyorum.


Hala Erbakan Hoca'nın iyi bir belgeselinin yapılmamasını, filminin çekilmemesini ve güçlü kitapların çıkarılmamasını da kendi ayıbımız olarak kayıtlara geçiyorum.



Allah rahmet eylesin.


#Milli Görüş
#Necmettin Erbakan
7 yıl önce
Erbakan Hoca
Türkiye nasıl susturuldu?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!