|

Euro 2016'daki rakiplerimiz belli oldu

Türkiye, EURO 2016'da 2014 Dünya Kupası elemelerinde karşılaştığı Hollanda ile birlikte Çek Cumhuriyeti, Letonya, İzlanda ve Kazakistan ile eşleşti

.
00:00 - 24/02/2014 Pazartesi
Güncelleme: 00:37 - 24/02/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Euro 2016'daki rakiplerimiz belli oldu
Euro 2016'daki rakiplerimiz belli oldu

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (EURO 2016) kura çekimi dün Fransa'da yapıldı. Türkiye, Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenecek EURO 2016'ya katılabilmek için elemelerde A Grubu'nda Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Letonya, İzlanda, Kazakistan ile mücadele edecek. Türkiye, 2016 yılında Fransa'daki şampiyonaya katılabilmek için 2014 Dünya Kupası elemelerinde aynı grupta yer aldığı Hollanda ile yine karşı karşıya gelecek. A Milli Futbol Takımı'nın diğer rakiplerinin ise Kuzey Avrupa ülkeleri olması dikkat çekti. EURO 2016 elemelerinde gruplarını ilk iki sırada bitiren 18 takım ve en iyi grup üçüncüsü finallere yükselecek. Geri kalan 8 grup üçüncüsünün ikili olarak eşleşeceği play-off maçları sonunda ise 4 takım daha finallere katılmaya hak kazanacak. Play-off karşılaşmaları 12-14 ve 15-17 Kasım 2015'te yapılacak. Finallerin kura çekimi ise 12 Aralık 2015'te Fransa yapılacak. Finallerde 24 takım 4'erli olarak 6 gruba ayrılacak.

Terim'e çok iş düşüyor

Türkiye'nin EURO 2016 elemelerindeki rakiplerinden Hollanda'nın Teknik Direktörü Louis van Gaal, Türkiye'nin çok güçlü bir takım olduğunu ancak teknik direktör Fatih Terim'e takımın gelişim sürecinde çok iş düştüğünü belirterek. 'Her yıl söylediğim şeyi tekrarlıyorum; Türkiye kaliteli bir ekip' ifadelerini kullandı. Van Gaal, Hollanda Milli Takımı'nın Galatasaraylı Wesley Sneijder ve Fenerbahçeli Dirk Kuyt gibi Türkiye liginde top koşturan iki ismi kadrosunda barındırmasının, elemelerde Hollanda'nın başına geçecek teknik adamın, Türkiye'nin oyununu analiz etmesi konusunda işini kolaylaştıracağını belirtti.

HOLLANDA
Tartışmasız favori

Grubun favorisi. 2014 FIFA Dünya Kupası grup elemelerinde Türkiye'nin bulunduğu grubu zirvede bitirerek Brezilya biletini aldı. Hollanda'nın teknik direktörlüğünü Louis Van Gaal yapıyor. Ancak Dünya Kupası'nın ardından görevi Guus Hiddink'e devredecek. Portakallar, son olarak 2012 Dünya Kupası'nda final oynamıştı. Dünya Kupası'nda toplamda 3 kez final oynayan ancak bir türlü kupayı kaldırma başarısını gösteremeyen Hollanda, Almanya'da gerçekleştirilen 1988 Avrupa Şampiyonası'nı kazanmayı başarmıştı.

ÇEK CUMHURİYETİ
2008'de sürpriz yaptık

Çek Cumhuriyeti fazla yabancı olmadığımız bir rakip. Türkiye, Çek Cumhuriyeti'ne EURO 2008'de unutulmayacak bir sürpriz yaşatmıştı. Ay-Yıldızlı ekibimiz, grubun son maçında 2-0 geriden gelip maçı 3-2 kazanarak gruptan çıkmayı başarmıştı. 2014 Dünya Kupası'na kazanma hakkını elde edemeyen Çek Cumhuriyeti'nin teknik direktörlüğünü Pavel Vrba yapıyor. En önemli ismi Chelsea forması giyen kaleci Petr Cech. Ayrıca, ülkemizde forma giyen Tomas Sivok ve Michael Kadlec'te Çek Cumhuriyet'nin kadrosunda yer alıyor.

LETONYA
2004 faciası yaşattı

En büyük başarısını EURO 2004'e katılarak gerçekleştiren Letonya, bu başarıyı Türkiye'yi yenerek elde etmişti. EURO 2004'te Türkiye, baraj maçlarını Letonya ile oynamış, favori olarak çıktığı karşılaşmalarda deplasmanda 1-0 mağlup olmuş, içeride ise 2-2 berabere kalarak, turnuvaya katılma şansını yitirmişti. 2014 Dünya Kupası eleme gruplarında pek varlık gösteremeyen Letonya'yı 37 yaşındaki genç hoca Marian Pahars çalıştırıyor. Letonya'nın en tehlikeli oyuncusu Bundesliga'da Hannover 96'da oynayan forvet oyuncusu Artjoms Rudnevs.

İZLANDA
Soğuk deplasman

Tarihinde henüz bir Avrupa Şampiyonası'nda yer almayı başaramayan İzlanda, 2014 Dünya Kupası elemelerinde büyük bir sürprize imza atmış ve play-off'larda Hırvatistan'a 0-0 ve 2-0'lık skorlarla elemişti. Deneyimli teknik adam Lars Lagerback yönetimindeki İzlanda'nın en önemli oyuncuları Herenveen formasıyla Hollanda Ligi'nde gol krallığı için yarışan Alfred Finnbogason, Tottenham forması giyen orta saha oyuncusu Gylfi Sigurdsson ve Ajax'ın genç golcüsü Kolbeinn Sigthorsson.

KAZAKİSTAN
Grubun en zayıf halkası

EURO 2012 grup elemelerinde Türkiye ile yer alan Kazakistan, grubun açık ara en zayıf halkasıydı. Grubu 19 puan ile lider Almanya'nın ardından 2. sırada tamamlayan ay-yıldızlı ekip, Kazakistan'ı ilk maçta 3-0, ikinci maçta ise 2-1 mağlup ederek bu maçlardan 6 puan çıkarmıştı. 2014 Dünya Kupası elemelerinde de vasat bir performans sergileyen Kazaklar, grubu 5 puan ile 5. sırada tamamlamıştı. Kazakistan'ın teknik direktörlüğünü 50 yaşındaki Rus teknik adam Yuri Krasnozhan yapıyor.

İLK MAÇ 9 EYLÜL'DE İZLANDA İLE DEPLASMANDA
10 yıl önce