|

Akaryakıtta lisansa son şans

Hileli akaryakıt satışını önlemek amacıyla yıllık 60 bin ton benzin ve motorin satışı şartına uymayan 38 akaryakıt dağıtıcısının lisanslarını iptal eden EPDK, kararın uygulamasını askıya aldı. EPDK, söz konusu firmalara şartları yerine getirmeleri için yıl sonuna kadar süre verirken; karar, akaryakıt sektöründe tepki çekti.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:55 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Yeni Şafak Gazetesi, akaryakıtta lisans iptallerinin yapıldığı haberini dün okuyucularına duyurdu.
Yeni Şafak Gazetesi, akaryakıtta lisans iptallerinin yapıldığı haberini dün okuyucularına duyurdu.

Yeni Şafak Gazetesi’nin dün gündeme getirdiği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hileli akaryakıt satışını önlemek amacıyla yıllık 60 bin ton benzin ve motorin satışı şartına uymayan 38 akaryakıt dağıtıcısının lisanslarının iptali haberiyle ilgili son dakikada önemli bir gelişme yaşandı. EPDK’nın bu firmalara yıl sonuna kadar şartları yerine getirmeleri için son kez bir şans verdiği öğrenildi.

EPDK, akaryakıtta kaçağın ve fatura işlemleri üzerinden hileli satışları önlemeye yönelik denetim ve cezaları artıracak. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta yıllık 60 bin ton benzin ya da motorin satışı yapılması şartına uymayan 110 dağıtıcıdan 38’inin lisansının iptali kararı akaryakıt sektörüne yönelik ciddi bir uyarı oluşturdu.

SEKTÖR TEPKİLİ

Lisans iptali kararının ertelenmesi ise sektörde ciddi rahatsızlık yarattı. Kararın, rekabet ihlali yapan firmaların lisansının devam ettirilmesi anlamına geldiğini dile getiren sektör temsilcileri geçtiğimiz şubat ayında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının kaçak akaryakıt operasyonunda yer aldıkları belirlenen 10 kadar dağıtıcının da lisansı iptal edilen 38’in içerisinde yer aldığına dikkat çekti.


YIL SONUNA KADAR ESNETİLDİ

Ancak, piyasalarda dolar kurundan kaynaklı yaşanan darboğazın akaryakıt gibi kurdan doğrudan etkilediğini dile getiren firmaların bu tutumu üzerine EPDK’nın lisans iptalini yıl sonuna kadar ertelediği öğrenildi. Firmalardan bu süre zarfında 60 bin tonluk akaryakıt satış şartını yerine getirmesinin bekleneceği belirtildi.

ANKARA’DA VERGİ VERMİYOR

Sektör genelinde ise EPDK’nın lisans iptali kararını doğru bulanlar iptalle ilgili son bir şans verilmesine tepki gösterdi. Yeni Şafak’a bilgi veren sektör temsilcileri, Ankara’nın orta yerinde olan birçok akaryakıt dağıtıcısının 7-8 yıldır şirketi üzerine almayanın bulunduğunu, vergi dahi vermediğini kaydetti. Bu durumun kendi aralarında çok ciddi rekabet ihlaline yol açtığını iddia ettiler.

#Akaryakıt
#Lisans
6 yıl önce