|

Beyaz bir sayfa için 2017 şart

Vergi Affı Yasa Tasarısı'nda teröre bulaşmayan mükelleflere 2013-2016 dönemine vergi ve matrah artırımı yapmasına imkan getirildi. Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin başlayacağı yeni dönemde yeni bir ‘beyaz sayfa’ için reel sektör, tasarıya 2017’nin de eklenmesi beklentisini dile getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:45 - 9/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Matrahta 2017 beklentisi
Matrahta 2017 beklentisi

Hükümet, 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından 19 Ağustos tarihinde yürürlüğe soktuğu 6736 sayılı yapılandırma düzenlemesine yeni ‘vergi barışı’ ile destek verecek. 6736 yapılandırma da firmaların matrah artırımına sınırlama getirilmemiş, bütün şirketlerin yararlanması sağlanmıştı. Düzenlemede terör suçundan hüküm giyenler ile haklarında terör örgütlerine yardım ettiği veya MGK kararı ile milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğuna karar verilenlerin girmemesi sağlandı.

BÜYÜK TEZATLIK OLUŞTU

Ancak düzenlemede matrah artırımı, yıllık gelir ve kurumlar vergisi kazançlarına yapılırken, vergi artırımı ise KDV ve gelir ve kurum stopaj vergilerine getirildi. Bu çerçevede; gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı 2013, 2014, 2015 ve 2016 yılları için yapılacak. KDV ve gelir/kurumlar stopaj vergisi artırımı ise 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için söz konusu olacak. Burada ise ortaya önemli bir tezatlık çıktı. Gelir ve kurumlar vergisi için 2017 yılında matrah artırımı söz konusu değil ancak, KDV ve gelir/kurumlar stopaj vergisi açısından 2017 için vergi artırımı yapılması mümkün olacak.

REEL SEKTÖR HUZURSUZ

Bu durum reel sektörü hem rahatsız etti hem de kafalarda soru işaretine yol açtı. Yeni Şafak’a gelen maillerde işletme sahipleri 2017 gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımının Komisyonda eklenmeden geçmesinden huzursuz olduklarını ifade etti. Bu eksikliğin TBMM Genel Kurulu’nda giderileceği beklentisinde olduklarını dile getiren patronlar, "Aksi halde af yasası başarısının olumsuz etkileneceği, yararlanan firma sayısını azaltacağı ve elde edilecek gelirin düşeceği endişesini taşıyoruz" tespiti yaptı. 2017 yılının neden eklenmediği konusunda ise Maliye, iyi niyetli olmayan mükelleflerin son yılı zarar beyan ederek, matrah artırımını düşük tutup, vergiyi de düşük ödeme taktiğine girecekleri endişesini taşıyor. Reel sektörün de en çok “matrah ve vergi artırımı uygulamasına” ilgi gösterdiği ortaya çıktı. Çünkü artırım uygulaması ile mükelleflere çeşitli nedenlerle noksan beyan ettiği ya da beyan dışı bıraktığı geçmiş yıl gelirlerini belli oran ve tutar dâhilinde beyan etmesine imkan sağlanıyor.

  • Ne getiriyor?
  • Artırımda bulunulan vergi ve dönemler için ise vergi incelemesi ve borçlandırma (tarhiyat) yapılmayarak gelirlerin doğru beyan edilmesi teşvik ediliyor. Bunu yapan mükellefler, matrah ve vergi artırımı yaptıkları yıl veya yıllar için, vergi incelemesi yapılmaması garantisi elde ediyor.

Odalar, sistemi yerinde bulmadı

Yeminli mali müşavirler (YMM) ve serbest muhasebeci ve mali müşavirler (SMMM) odaları ise bu tezin doğru olmayacağına dikkat çekti. Oda yöneticileri, “Çünkü gelir ve kurumlar vergisi beyan dönemi bitti ve bu beyanların düzeltilmesine yönelik olarak verilen düzeltme beyannameleri matrah ve vergi artırımı yönünden geçersiz kabul ediliyor. Önceki af kanunlarında böyle bir düzenleme var” tespiti yaptılar. Bu arada matrah ve vergi artırımı ile de bir ilk hayata geçecek.

Ödeme şartı içinyeni düzenleme

Matrah artırımı ile firmalar inceleme ve borçlandırma yapılmama garantisi için sadece artırımda bulunmak yeterli olmayacak. Artık matrah artırımı nedeniyle tahakkuk eden vergilerin kanuni süre içerisinde ödenmesi şartı bulunuyor. Ayrıca ödeme süresi de kısaltılarak, 2 ayda bir olmak üzere 6 eşit taksitte ödenmesi öngörüldü. Önceki af yasalarında inceleme ve tarhiyat yapılmama garantisi alınması için sadece matrah ve vergi artırımında bulunulması yeterli oluyordu.

#Vergi Affı
#Yasa
6 yıl önce