|

Bu vicdansızlığı bırakın

Büyümeye destek adına yatırımlarını artırmak isteyen reel sektörü, bankaların yüksek faizlerle mağdur ettiği eleştirileri artıyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Hangi firma bankalar kadar kâr ediyor. Bankalar bu vicdansızlığı bıraksın. Aynı gemide olduğumuzu unutmasın” dedi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 12/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:49 - 11/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Finansmana erişim konusunda firmaların bankalara bağımlı halden kurtarılmasını isteyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankalara seslenerek, “Reel sektörümüzün yüksek faizlerle, komisyonlarla mağdur edilmesine de artık bir çare bulalım” dedi. Bankaların fedakarlığı her zaman sektörden beklemesini eleştiren Hisarcıklıoğlu, “Şimdi sıra onlarda” ifadelerini kullanarak bankalara, reel sektörü yatırımı daha çok teşvik edecek faiz indirimlerini hayata geçirmeleri çağrıda bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Hangi firma bankalar kadar kâr ediyor. Bankalar bu vicdansızlığı bıraksın. Aynı gemide olduğumuzu unutmasın” şeklinde konuştu.



REEL SEKTÖRE HEYECAN ŞART


Türkiye'nin yol haritasını belirleyip ileri gitmek zorunda olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, reel sektöre yeniden heyecan verilmesi


gerektiğini kaydetti. Bu kapsamda da Türkiye'nin yeni bir büyüme ve sanayileşme modeline ihtiyacının olduğunu, yapısal reform gündemini korumaya ve güçlendirmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şu önerilerini dile getirdi: “Yatırım teşvik sistemi günümüz şartlarına göre yenilenmeli. Teknoloji getiren üretimin katma değerini artıran faaliyetler desteklenmeli. Teşvikler verilirken, proje bazlı değerlendirme yapılmalı. Sadece yeni yatırımlara değil, üretim de teşvik edilmeli. Özellikle biyo, nano ve bilgi-iletişim teknolojileri alanında tüm sektörleri iş yapma biçimlerini kökten değiştirecek adımlar atılmalı.”



TEKNOLOJİ GELİŞTİRME FONU KURULMALI


Dünyanın 4. Sanayi devrimini tartışmaya başladığını, Almanya, ABD, Kore'nin buna yönelik ciddi adımlar attığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Biz de buna hazırlanmalıyız. Ülkemize böyle yüksek teknolojiler getirecek şirketlere destek verecek bir 'Teknoloji Geliştirme Fonu' kurmalıyız” önerisi yaptı.Konuşmasında Anadolu'da haksız yere girişimcinin hayatını karartacak adımların olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Girişimcimizde işini kanuna göre yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Peki haksız yere yeni bir girişimcinin hayatını karartmanın bedeli olmayacak mı? Hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Üreten, alın teri döken girişimcimizi, bürokrasinin denetçinin insafına bırakmayın” ifadelerine yer verdi.



TERÖR MAĞDURU ESNAF DESTEKLENSİN


Doğu ve Güneydoğu'daki terör olayları yüzünden iş dünyasının sıkıntısının büyük olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, kepenk kapatan, siftahsız KOBİ'nin evine ekmek götürmediğini söyledi. Ekonomik olarak onlara yeni çözümler üretilmesini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bölge iş dünyasının yeniden eskiye dönebilmesi için vergi-prim ve kredi ödemelerinin ertelenmesine ihtiyaç var. Çek, senet ve kredi ödemeler yapılamadığından pek çok kardeşimin sicili bozuldu. Düzenlemelerin yapılması gerekir” dedi.







Ekonomi Bakanı Elitaş: YOİKK'de; TOBB, TİM ve MÜSİAD'ın görüşü alındı


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında bakanlar, TOBB, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) başkanlarının katılımıyla görüşme yaptıklarını anlattı. Bu kesimlerin yatırım teşvikleri konusunda dile getirdiği önerilerin yanı sıra, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile 8 saate yakın süren görüşmenin özetinin Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunulduğunu söyledi. TOBB'un 72'inci Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Elitaş, Hisarcıklıoğlu'nun, ahengi bildiğini, dövüşle saldırıyla değil tartışarak bir yol bulmanın ne olduğunu gösteren bir konuşma yaptığını dile getirdi. Bakan Elitaş, “TOBB Başkanı, Maliye Bakanı ile dövüşerek, Gümrük ve Ticaret Bakanı ile kavga ederek, Ekonomi Bakanına küserek çözüm bulamaz, onlarla konuşarak, istişare ederek çözüm bulur” ifadelerini kullandı.



Gümrük Bakanı Tüfenkci: Türkiye'nin büyümesi için sizinle çalışacağız


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB'un 72'inci Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ekonomik ve siyasi krizin oluşması için çaba gösterenlerin olduğuna dikkat çekerken, “Biz birbirimize sahip çıkalım yeter. İşimizin ekonomi olduğunu unutmayalım” diye konuştu. Türkiye'nin büyümesini, üretmesini, kalkınmasını istiyorsak, bunun da ancak Türkiye'nin esnafını sanayicisinin yer aldığı TOBB üyeleri ile yapacaklarını dile getiren Tüfenkci, “Kim bize çelme takmaya çalışırsa çalışsın, kim aramızı bozmak isterse istesin, biz ekonominin çekirdeği olan sizlerle çalışacağız, çalışmaya devam edeceğiz. Biz sizin önünüzü tıkayan değil, açan olacağız” ifadelerini kullandı. Sanayicinin esnafın finansmana erişimini de kolaylaştıracak düzenlemeler üzerinde çalışıldığını anlatan Tüfenkci, bürokrasinin de azaltılacağını söyledi. Bu kapsamda damga vergisinde de iyileştirmeler yapacak bir paket çalışmasının olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Sizlerin azminizi bir kat daha artırmaya çalışacağız” dedi.





#Rifat Hisarcıklıoğlu
#Reel sektör
#KOBİ
8 yıl önce