|

Gecikme zammına esnek oran

Maliye Bakanlığı geçikme zammının esnetilmesi için düğmeye bastı. Mükelleflerin ödeme kabiliyetine göre gecikme zammının arttırılması masadaki çözüm önerileri arasında yer alıyor. Oranda baz ise mevduat olacak.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 01:27 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Gecikme faizinin aylık yüzde 3’e, diğer çeyreklerde yüzde 2,5’e indirilmesi gibi bir yöntem üzerinde duruluyor
Gecikme faizinin aylık yüzde 3’e, diğer çeyreklerde yüzde 2,5’e indirilmesi gibi bir yöntem üzerinde duruluyor

Maliye Bakanlığı’nın amme alacağının süresinde ödenmeyen kısmına, vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için uygulanan gecikme zammı oranının esnek hale getirilmesi gündemde. Bu kapsamda yılın 3’er aylık dört çeyreğinde mükellefleri ödeme kabiliyetine göre gecikme zammının arttırılmasının tartışıldığı öğrenildi. Bunun için yetki kararı ile tahsilatın hızlandırılması için örneğin mükelleflerin bir çeyrekteki ödemelerinde gecikme faizinin aylık yüzde 3’e, diğer çeyreklerde yüzde 2,5’e indirilmesi gibi bir yöntem üzerinde duruluyor. Aylık yüzde 1,40 olarak uygulanan gecikme zammı 5 Eylül’den itibaren her ay için yüzde 2 olarak uygulanıyor.

Oran mevduatın altında kalmayacak

Maliye Bakanlığı’nın alacaklarını tahsil ederken dikkat ettiği bir diğer nokta ise ödenmeyen verginin bir kredi aracı haline dönüştürülmesini önlemek olduğuna dikkat çekiliyor. Bu çerçevede gecikme faizi oranının bankaların mevduata verdiği faiz oranın altında kalmamasına özen gösterildiğini belirten yetkililer, “Eğer maliyenin gecikme faizi oranı bankaların uyguladığı mevduat faizinden düşükse, mükellefler vergi borcunu ödemek yerine parasını bankada faizde tutmayı tercih edebiliyor. Bu nedenle maliye genellikle piyasadaki reel faize yakın gecikme faizi uygulamasına giriyor. Bu kapsamda da aylık yüzde 1,4 olan gecikme faizi oranı geçtiğimiz günlerde yüzde 2’ye çıkarıldı. Böylece maliye alacaklarına yıllık yüzde 24 oranında gecikme faizi getirdi” değerlendirmesi yaptı.

  • TECİL FAİZİ DE ARTTI
  • 5 Eylül tarihinde alınan bir diğer karar ise anaparaya uygulanan tescil faiziyle ilgili oldu. Amme alacağının tahsilinde zamanında ödenmeyen borcun taksitlendirilmesi işlemlerinde anaparaya uygulanan tecil faizi de aylık yüzde 1,83 olmak üzere yıllık yüzde 22 olarak belirlendi. Bu oran yüzde 12 olarak uygulanıyordu. Tecil faizi oranlarının ekonominin zorluğa girdiği geçmiş dönemlerde yıllık yüzde 72’lere kadar çıkarıldığı da görüldü.
#Maliye Bakanlığı
#Gecikme Zammı
6 yıl önce