|

Güçlü ekonomi için yeni hamle

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı AK Parti seçim beyannamesinde 80 milyonu ilgilendiren müjdeler ile projeler var. Güçlü Türkiye için güçlü ekonomi vurgusu taşıyan beyannamede çalışma hayatı, ulaştırma, enerji, tarım ve mali politikalarda Türkiye’yi ileriye taşıyacak adımlar var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 00:32 - 25/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim beyannamesinde güçlü meclis ve hükümet yapısıyla mevzuatların daha açık ve öngörülebilir olacağını söyledi. Bu kapsamda özel sektörün önünü açacak fiziki ve sosyal altyapı yatırımlarının sürdürüldüğü güçlü bir ekonomik yapının tesis edileceğini kaydeden Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti 100. yılına; dijital dönüşümünü tamamlamış ve yüksek verimlilikle çalışan güçlü sanayisi, yüksek katma değerli tarımsal üretimi ve küresel bazda örnek gösterilen hizmetler sektörü ile girecektir” dedi.

VERGİDE KARIŞIKLIK KALKACAK

Yeni dönemin büyüme ve nitelikli istihdam artışında bir atılım dönemi olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2018-2023 döneminde mal ihracatımızın yıllık ortalama yüzde 10,1 artışla 2023 yılında 300 milyar dolara, mal ithalatımızı ise yıllık ortalama yüzde 7 artışla 2023 yılında 360 milyar dolara ulaştıracağız. Böylece 2018 yılında yüzde 69,8 olan mal ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2023’te yüzde 83’e yükselecektir. Hizmet ihracatını da dikkate aldığımızda 2023 yılında toplam ihracatımızın 420 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” tespiti yaptı.

FAİZSİZ FİNANS ÖNCELİK OLACAK

Vergi düzenlemelerinde öngörülebilirlik, istikrar ve tabana yayılmayı gözeteceklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçlü finansal sistemin ekonominin itici gücü olmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Bankacılık sektörünün istikrarlı yapısını sürdürmesi sağlanırken, yastık altında tutulan tasarrufların finansal sisteme girebilmesi için gerekli ilave adımların da atılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Katılım bankacılığını daha da aktif hale getirerek, kaynak yapısının güçlendirilmesini teşvik edeceğiz. Ülkemizin uluslararası finans merkezi olma vizyonuna katkı sağlaması için uzun dönemli ve bütüncül yaklaşımla bir faizsiz finans politika belgesi hazırlayacağız. Katılım bankalarımızda risk-paylaşımına dayalı finansman modellerinin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Katılım finans şirketlerince ortaklaşa olarak KOBİ finansmanı sağlayacak bir kitle fonlama şirketi kurulmasını sağlayacağız. Katılım bankaları açısından finansal teknoloji (Fintek) ekosistemini geliştireceğiz ve finansal hizmetleri tabana yayacağız” diye konuştu.


50 YENİ OSB GELİYOR

2023 yılına kadar 5 ihtisas, 10 OSB içinde olmak üzere toplam teknoloji geliştirme bölgeleri sayısını 105’e çıkaracaklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 yılına kadar 50 yeni OSB kurmayı ve tüm OSB’lerdeki istihdamı 2.5 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye için Yeşil OSB Çerçevesinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında da pilot OSB’lerde yıllık yaklaşık olarak 1 milyon MWh enerji tasarrufu ve 11,7 milyon metreküp su tasarrufu sağlayacaklarını hedeflediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, karbon dioksit salımında 356 bin ton, oluşan katı/tehlikeli atık miktarında 71 bin ton ve kimyasal tüketiminde 15 bin ton azalma sağlayacaklarını da dile getirdi.

Ek gösterge müjdesi

AK Parti beyannamesini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren ek gösterge konusunda büyük müjdeyi verdi. Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesini 3600’e çıkaracaklarını belirten Erdoğan, “Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği inşallah gidermiş oluyoruz. Böylece ülkeleri ve milletleri için fedakarca çalışan bu kamu görevlilerimizin emekliliklerinde de verdikleri hizmetlerin karşılığın alabilmelerini temin ediyoruz" dedi.

  • YANSIMASI NASIL OLACAK?
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjde verdiği 3600 ek gösterge, memurların maaşlarının hesaplanmasında uygulanan aynı zamanda emeklilik maaşlarının hesaplanmasında da kullanıyor. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirleniyor. Çalışan ve emekli olacakların bu haklardan faydalanacağını söyleyen uzmanlar, 25 yıllık hizmeti olan ve birinci derece dördüncü kademesinden bir öğretmenin şuan emekli olması halinde 2 bin 452 lira emekli maaşı alacağını ek göstergenin hayata geçmesinin ardından ise bu öğretmenin emekli maaşının 2 bin 966 lira olacağını belirtiyorlar. Aynı öğretmen ek göstergesiz 77 bin 960 lira emekli ikramiye alırken, bu rakam ek gösterge ile 95 bin 057 liraya çıkacak.

KADIN İSTİHDAMI ARTACAK

Yeni dönemde istihdam hedefleri doğrultusunda farklı alanlara özel istihdamı artıracak politikalarının sürdürüleceğini anlatan Erdoğan, 2023 yılı itibarıyla, istihdam oranını yüzde 53’e yükseltmeyi, kadınların işgücüne katılma oranını yüzde 41 düzeyine çıkarılacağını söyledi.

İSTİHDAM TEŞVİKLERİ SADELEŞECEK

İstihdam teşviklerinin sadeleştirileceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenler için hangi teşvikten faydalanacaklarını sorgulayabilecekleri bir yazılımı uygulamaya koyacaklarını kaydetti. Erdoğan, “Her bir sigortalı için teşvik süresi 12 ay iken; gençlerimizi, kadınları- mızı ve engelli vatandaşlarımızı teşvikten 18 ay süreyle yararlandıracağız” dedi.

İHRACATÇI SAYISI 120 BİNE ÇIKAR

Mevcut 71 bin 265 olan ihracatçı şirket sayısının 120 binin üzerine çıkarılmasını hedeflediklerini anlatan Erdoğan, ihracatı 100 milyon doların altında kalan illerde genç girişimcilerin ihracata yönlendirileceğini söyledi. Dış ticarette yerel para kullanımının artırılmasını önemsediğini belirten Erdoğan, önümüzdeki dönem de enflasyon hedeflemesinin sürdürüleceğini kaydetti.

65 YAŞ ÜSTÜ OLANLARA TATİL İMKANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, termal turizm tesislerinin, hastaneler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri ile işbirliği yaparak faaliyet göstermesine yönelik destek mekanizmaları oluşturacaklarını da belirterek, 65 yaş üzerindeki turistlerin tatil yapabileceği, ihtiyaç ve isteklerine hitap edecek unsurların yer alacağı özel destinasyonların belirleneceğini kaydetti.


ULAŞTIRMA YATIRIMLARI

* Ülkenin karayolu atardamarlarını oluşturan kuzey-güney ve doğu-batı koridorları tamamlanacak.

* Yaklaşık 450 kilometrelik Akdeniz sahil yolu, vatandaşların ve turizmin hizmetine sunulacak.

* Havacılık ve denizcilik sektörlerinde Türkiye, dünyanın en önemli transit merkezlerinden birine dönüştürülecek.

* Geniş bant abone sayısının, 2023’e kadar 90 milyona çıkarılması hedefleniyor.

* Hızlı tren ağı genişletilecek. Demiryolu ağı 25 bin kilometreye çıkarılacak. YHT projeleri adım adım gerçekleştirilerek bin 213 kilometreye ulaştırılan YHT ve hızlı tren ağı 13 bin kilometreye genişletilecek.


ENERJİDE BÜYÜK HAMLE

* Gelecek dönemde yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik verilerek enerjide kaynak çeşitlendirilmesinin sağlayacak adımlar dikkat çekiyor.

* Yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik verilerek kaynak çeşitlendirilmesini sağlayacağız.

* Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan azami ölçüde faydalanılmasını teşvik edeceğiz. Yenilenebilir enerji alanında teknoloji transferi sağlayarak yeni ve yerli teknoloji kullanımını artıracağız.

* Yerli kömür kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin artırılması ile birlikte en az 5 bin megavat ilave kapasiteli yerli kömür yakıtlı tesis inşa edeceğiz.


MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ YOK

* Yeni bir kayıt dışı ile mücadele programı uygulanacak.

* Makroekonomik ve finansal istikrar kararlı şekilde sürdürülecek.

* Ekonominin en önemli çıpası olan mali disiplinden taviz olmayacak.

* Kararlı politikalar ile enflasyon yeniden tek haneye indirilecek.

* İhracatçıların finansmana erişim imkanlarını artırmak amacıyla Eximbank’ın ödenmiş sermayesi yükseltilecek.

* Yastık altında tutulan tasarrufların finansal sisteme girebilmesi için gerekli ilave adımlar atılacak.

* İhracat destek ofisleri kurulacak.

* Enflasyon hedeflemesi rejimi ve dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek.


İŞ HAYATINA YENİ DÜZEN

* İşsizlik sigortası, daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde yeniden düzenlenecek.

* İstihdam oranı 2023 yılı itibarıyla % 53’e, kadınların işgücüne katılma oranı da %41 düzeyine çıkarılacak.

* Yılda en az 1 milyon istihdamla toplamda 5 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturulacak.

* Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında milli markalar oluşacak.

* Kadınlar, gençler, engelliler, eski hükümlüler, madde bağımlıları, sosyal yardım yararlanıcıları ve diğer özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılmasına yönelik uygulama ve projeler geliştirilecek.

* Genç istihdamını destekleyip, işsizliği azaltarak sistem geliştirilecek.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Ak Parti
#Proje
6 yıl önce