|

Hileli fatura satışına önlem

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) akaryakıt dağıtıcıları arasındaki hileli fatura satışının önüne geçiyor. Akaryakıt dağıtıcı firmalarının aynı fatura ile birbirlerine yaptıkları 'hileli satışı' önlemek için yıllık 60 bin ton benzin ve motorin satışı şartı getiren EPDK'nın 14 Mart’ta yayımlanan kararında bu şarta uymayan 110 akaryakıt dağıtıcı lisans sahibi şirketin olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:41 - 5/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
EPDK 14 Mart 2018 tarihli düzenlemesinde 60 bin ton üzerinde 
satış yapamayanların birbirlerine satış yapmalarının tespiti halinde 
lisansının iptali yer almadı.
EPDK 14 Mart 2018 tarihli düzenlemesinde 60 bin ton üzerinde satış yapamayanların birbirlerine satış yapmalarının tespiti halinde lisansının iptali yer almadı.

Akaryakıt dağıtıcı firmalarının aynı fatura ile birbirlerine yaptıkları 'hileli satışı' önlemek için yıllık 60 bin ton benzin ve motorin satışı şartı getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 14 Mart’ta yayımlanan kararında bu şarta uymayan 110 akaryakıt dağıtıcı lisans sahibi şirketin olduğu ortaya çıktı. Birbirlerine aynı fatura ile akaryakıtı devredip, satış yapmadıklarını gösteren bu firmaları EPDK’nın masaya yatırdığı öğrenildi.

SUİSTİMAL BİTMEYİNCE YENİ KARAR ALINDI

EPDK’nın 2012’den bu yana akaryakıt dağıtım firmalarının birbirlerine aynı fatura ile mal göndererek ‘satış yapılmadı’ gerekçesiyle vergiden kaçmaya yönelik çabalarını önlemek için aldığı kararları bir türlü sonuç vermiyor. Suistimale yatkın lisans sahipleri her defasında bir formülle bu vergiyi ödemeyerek ticaret yapıyor.

EPDK, 17 Aralık 2015 tarihinde aldığı kurul kararında lisans sahiplerinin dağıtıcılar arası akaryakıt ticaret yapabilmesi için 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 5 yıl süre ile akaryakıt ticaretinde yılda bir defaya mahsus izin bedeline ilişkin dekontu ibraz etmesini yeterli bulmuştu. Ancak 5 yıl boyunca yıllık izin dekontu ile satış uygulamasının geçen 3 yıl içinde suiistimal edilmesi üzerine EPDK 14 Mart 2018’de yeni bir kurul kararı aldı.

BİRBİRLERİNE SATIŞLAR GEÇERSİZ

Bu yeni karara göre, dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti, izleme dönemi içinde asgari 60 bin ton benzin ve motorin satışı yapmış dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılacak. Ayrıca satış yaptıkları halde, aynı fatura ile sevkiyat gösterilmesini de önlemek için “Satış miktarının hesaplanmasında, dağıtıcıların kendi aralarında yaptıkları akaryakıt ticaretine ve akaryakıt ihracatına ilişkin miktarlar dikkate alınmaz” şartı kondu. Yine, izin sahibi olmayan dağıtıcı lisansı sahiplerinin de dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti kapsamında satış işlemi gerçekleştiremeyeceği getirildi.

60 BİN TON SATIŞI OLAN YARARLANACAK

Yeni getirilen kararla, 2018 yılı için dağıtıcılar arası akaryakıt ticareti izni olanlardan 2017 yılında asgari 60 bin ton benzin ve motorin satışı yapan lisans sahiplerine, 1 Nisan 2018- 31 Mart 2019 faaliyet dönemi için izin verilmiş oldu. Karşılayamayan lisans sahiplerinin izni de 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle sona erdirildi.

  • Sektör: Yerinde bir adım
  • EPDK’nın 2 yıl önce 60 bin ton satış yapma şartını getirdiğini ancak uygulamada esnek kaldığını aktaran sektör temsilcileri, “EPDK, şimdiki adımla ‘kendi aranızda satış yapıyorsanız, 60 bin tonun üzerinde satış yapmak zorundasın. Kendi aranızda yapılan satışı kabul etmiyorum’ diyor” değerlendirmesi yaptı. Yeni Şafak’a konuşan sektör yetkilileri, söz konusu durumun ne anlama geldiğini “Akaryakıt dağıtım lisansına sahip olan bazı firmalar vergiden kaçınmak için satışları düşük göstermeye çalışıyor. Bu amaçla hareket eden firmalardan biri akaryakıtı alıyor. Kendi aralarında aynı irsaliye ve fatura ile satış gösterip fatura ticareti yapıyor” sözleriyle açıkladılar.
#EPDK
#Hileli Fatura
6 yıl önce